Hoe snel rijden Shinkansen treinen?

Hoe snel rijden Shinkansen treinen?

Hoe snel rijden Shinkansen treinen?

Alle achtergrond daargelaten is het eenvoudige antwoord op de vraag “Hoe snel rijden Shinkansen treinen?” eenvoudig: tussen de 240 en 320 kilometer per uur.

Het woord Shinkansen (新幹線) is de aanduiding voor het hogesnelheidsnetwerk van de Japanse spoorwegen. Officieel wordt hier alleen het spoor zelf mee bedoeld. In de volksmond spreekt men echter ook over Shinkansen als het over de treinen gaat. De officiële aanduiding voor het materieel is Super Express.

Op het Shinkansen spoor rijden verschillende types Super Express treinstellen, allemaal met een eigen topsnelheid. De treinstellen worden ingezet voor verschillende diensten op verschillende lijnen. Afhankelijk van de dienst (veel of weinig stops) en de lijn varieert de operationele snelheid. Voor een reis met de meeste Shinkansen treinen kun je de Japan Rail Pass gebruiken.

  • De maximale operationele snelheid is 320 km/u
  • De topsnelheid van het snelste materieel is 360 km/u

Shinkansen topsnelheid

De operationele snelheid van de Shinkansen ligt tussen de 240 en 320 kilometer per uur. De snelste dienst rijdt met 320 kilometer per uur over de Tohoku Shinkansen, de lijn van Tokyo naar Sendai en Aomori.

In 1996 werd tijdens een serie tests een maximum snelheid bereikt van 443 kilometer per uur. Met veiligheidsmarges bleek dat echter geen optie voor dagelijkse operatie. Het snelste materieel op dit moment heeft een maximum operationele snelheid van 360 kilometer per uur, maar omdat geen enkele lijn daarvoor geschikt is wordt dat niet gereden. Vooral in de tunnels zou dit voor teveel geluidsoverlast zorgen. Onderzocht wordt of in 2020 de operationele snelheid opgevoerd kan worden naar 360 kilometer per uur.