Hoeveel inwoners heeft Japan?

Hoeveel inwoners heeft Japan?

Hoeveel inwoners heeft Japan?

Alle achtergrond daargelaten is het eenvoudige antwoord op de vraag “Hoeveel inwoners heeft Japan?” eenvoudig: 126 miljoen.

Hoeveel inwoners heeft Japan? Er wonen ongeveer 126 miljoen in Japan. Dat is pak ‘m beet 7,5 keer zoveel als in Nederland. Bedenk daarbij dat het oppervlak van Japan ruim 9 keer zo groot is als dat van Nederland, dus in theorie hebben Japanners per persoon meer ruimte dan wij Nederlanders. En toch staat Japan bekend om ruimtegebrek, flatjes amper groter dan een grote klerenkast en heel veel hoogbouw in de grote steden.

Hoeveel mensen per vierkante kilometer?

Deel totale landoppervlak door de totale bevolking en je komt uit op zo’n 335 inwoners per vierkante kilometer. In Nederland delen we gemiddeld één kilometer met 415 mensen. Gemiddeld hè.

Japan bestaat voor 89% uit bergen die simpelweg te stijl zijn om op te bouwen. Er blijft dus maar 11% van het land over waar gebouwd kan worden. En dan wordt het dus een ander verhaal. Het oppervlak dat overblijft is namelijk vrijwel net zo groot als Nederland. Er wonen in Japan dus 7,5 keer mee mensen op een oppervlakte net zo groot als Nederland. Gemiddeld komt dat uit op meer dan 2.500 inwoners per vierkante kilometer. Oeps!

Afnemende bevolking

Sinds 2010 is de bevolking op z’n retour. In best wel een hoog tempo neemt de Japanse bevolking af.

Goed nieuws misschien voor de drukte, minder goed nieuws als je bedenkt wat dat betekend. Een gebrek aan interesse in seks bij jongeren zorg ervoor dat er steeds minder kinderen geboren worden. En die kinderen moeten een relatief steeds groter wordende groep ouderen onderhouden. Dat zorgt voor allerlei problemen in de pensioenvoorziening.