Shoplifters, Japanse film nu in de Nederlandse bioscoop

Shoplifters

Het verhaal van Shoplifters speelt zich af ergens in Tokyo. Hier wonen Osamu Shibata en zijn vrouw Nobuyo in armoede. Desondanks zijn ze niet ongelukkig. Osamu werkt zo nu en dan in de bouw en Nobuyo heeft een onderbetaalde baan in een fabriek. De grootste bron van inkomsten voor de familie is het pensioen van oma.

Om eten op tafel te krijgen pleegt Osamu zo nu en dan eens winkeldiefstal samen met zijn zoon Shota. Na een van die winkelbezoekjes komen ze onderweg naar huis een meisje. Yuri, tegen die buitengesloten is door haar ruziënde ouders. Osamu besluit om haar mee naar huis te nemen. Als blijkt dat Yuri mishandeld is neemt de familie Shibata haar, ondanks hun benarde financiële situatie, op in het gezin.

Shoplifters

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld.

September Film

De film Shoplifters gooit internationaal hoge ogen. De film ging in première op 13 mei 2018 tijdens het filmfestival van Cannes. Daar won de film een Gouden Palm.

De originele Japanse naam van de film is Manbiki Kazoku, wat Winkeldieven Familie betekent. In Nederland draait de film onder de internationale naam Shoplifters in de bioscoop vanaf 13 december 2018.

Het verhaal

Je familie kun je niet kiezen. Meestal niet. Maar stel dat je wel zou kunnen kiezen, zou de familieband dan sterker zijn? Zou je verder gaan voor elkaar? Shoplifters vertelt het verhaal van een arme familie die door hun situatie min of meer gedwongen worden tot winkeldiefstal. Als ze onderweg naar huis een klein meisje tegenkomen die door haar ruziënde ouders buiten gezet is besluiten ze haar te helpen. Al snel blijkt dat hoewel de familie leeft van diefstal ze niet “slecht” zijn. Het gevonden meisje wordt met veel liefde en warmte opgenomen in de familie.

Hoewel ze arm zijn, zijn ze niet ongelukkig. De familieband is sterk en vol liefde. Hoewel, is de band die ze hebben wel een familieband?

De familie is arm, maar niet ongelukkig. De familieband is sterk en vol liefde. Hoewel… familieband?

Mijn oordeel

Ik houd wel van Japanse films die het gewone leven beschrijven. In eerste instantie lijkt Shoplifters ook zo’n film te zijn. Hoewel Japan een rijk land is, leven er ook families in armoede. Wat mij in deze film erg opviel was de oprechtheid van de personages.

Als halverwege blijkt dat het leven wat Shoplifters beschrijft toch niet zo gewoon is, valt de herkenbaarheid weg. Toch ligt het in de lijn van het plot. Zo’n 30 minuten in de film had ik het gevoel dat het verhaal door zou blijven kabbelen zonder dat er verder een punt gemaakt zou worden.

De opbouw van het verhaal duurde mij iets te lang en toen de twist naar boven kwam ging dat juist weer vrij snel. Toch vond ik Shoplifters een leuke film met veel herkenbaarheid. Het is altijd leuk om te zien dat een Japanse film ook buiten Japan goed ontvangen wordt.

avatar

In memoriam

Kirin Kiki

De actrice die de oma speelt in de film is op 15 september 2018 overleden.

Kintsugi om gebroken servies te herstellen

Scherven brengen geluk. Of ongeluk. Of kapotte borden. Maar wat nou als je eigenlijk niet zit te wachten op kapotte borden, ongeluk of geluk? Dan kun je beter je scherven weer aan elkaar plakken. Daar denken Japanners in ieder geval wel zo over. Als je dan toch scherven aan elkaar gaat plakken kun je er maar beter voor zorgen dat het resultaat er goed uit ziet. Kintsugi!

Kintsugi is de Japanse traditie om scherven met goud aan elkaar te plakken. Zo wordt een breuk een stukje schoonheid. Vanuit praktisch oogpunt is het een elegante reparatie-techniek. Vanuit filosofisch oogpunt wordt een breuk onderdeel van de geschiedenis van een object in plaats van een verstopt litteken.

Het leuke is, je hoeft niet geschoold te zijn in een of andere eeuwenoude Japanse ambacht om zelf met kintsugi aan de slag te gaan. Voor nog geen 30 euro schaf je een reparatie kit aan waar alles in zit wat je nodig hebt om jouw gebroken servies nieuw leven in te blazen. Je zou bijna voor de lol je borden op de grond laten vallen. Het resultaat is in ieder geval stress verminderend.

New Kintsugi Repair Kit

Wij gingen aan de slag met de New Kintsugi Repair Kit van Humade.


Kintsugi

Men neme een gebroken stuk serviesgoed. Toevallig viel bij ons laatst de deksel van ons Japans theepotje aan diggelen. Gelukkig viel het aantal diggelen mee, want kintsugi werkt het beste met grote scherven.

Kintsugi

In de reparatie kit zit een tube tweecomponentenlijm en goudpoeder. Op een dekseltje van het een of het ander meng je een beetje lijm met een beetje goudpoeder tot je een gouden pasta hebt.

Kintsugi

Ook het mengstokje zit in de kintsugi reparatie kit. Zorg dat je niet direct teveel goudpoeder bij de lijm doet want dan plakt de lijm minder goed.

Kintsugi

De kwast zit ook in de doos. Hiermee smeer je de goud-lijm uit op een van de twee zijden die aan elkaar geplakt gaan worden. Voor het mooiste resultaat is het belangrijk de lijm zo evenredig mogelijk aan te brengen.

Kintsugi

Nadat je de lijm een paar minuten hebt laten drogen druk je de ene scherf op de andere en hier zie je dan ook meteen wat de bedoeling is. De goud-lijm vloeit uit de breuk door de druk waardoor er een mooie gouden kintsugi lijn op je servies ontstaat. Een paar minuten stevig aandrukken.

Kintsugi

Zodra alle scherven aan elkaar gelijmd zijn zie je het resultaat. En zoals je hieronder ziet worden de gouden lijnen dikker of dunner afhankelijk van de hoeveelheid lijm die je op een zijde van een breuk smeert.

Kintsugi

Denk van te voren wel even na over een plek om je met kintsugi gerepareerde aardewerk te laten drogen, want aan zowel de onderkant als de bovenkant zit een randje lijm. Het duurt ongeveer 24 uur voor de lijm droog is. Laat je werkstuk niet met een lijm rand op een krant of op tafel liggen, want dan wordt ook de krant of de tafel onderdeel van de geschiedenis van je object.

Kintsugi

Hoogste torens van Japan

In Tokyo staan behoorlijk wat wolkenkrabbers. Vanaf een van de uitzichtpunten over de stad kun je ze mooi bekijken. Land in Japan is schaars. Slechts 27% van het land is vlak genoeg om op te bouwen, de overige 73% bestaat uit bergen. Ook buiten de hoofdstad is vaak de enige bouwrichting dus naar boven. Er staan daarom aardig wat hoge gebouwen. Dit zijn de hoogste torens in Japan.

Hoewel… eerst nog even dit. In andere Aziatische landen zoals Hong Kong en Taiwan kom je regelmatig wolkenkrabbers van meer dan 400 meter tegen. De uitermate hoge aardbevingsgevoeligheid van Japan maakt het hoog bouwen uitdagender dan in omringende landen.

Tokyo Skytree

634 meter

Tokyo Skytree, de hoogste toren van Japan
Tokyo Skytree, de hoogste toren van Japan

In architectonische termen wordt vaak onderscheid gemaakt tussen hoge gebouwen en hoge zendmasten. Zendmasten zijn namelijk een stuk makkelijker te construeren dan een wolkenkrabber. Geen verrassing dus dat de hoogste toren van Japan een zendmast is.

De Tokyo Skytree werd in 2012 opgeleverd en dient als digitale televisietoren. Tokyo Tower, de oude televisietoren was simpelweg niet hoog genoeg meer om heel Tokyo van televisie te voorzien.

Je kunt de observatie dekken van Tokyo Skytree bezoeken, maar dat is alles behalve gratis. Ja, het uitzicht is spectaculair maar je komt bij lange na niet op het topje.

Tokyo Tower

333 meter

Tokyo Tower, de op één na hoogste toren van Japan, is net iets meer dan de helft van de Tokyo Skytree. Deze toren is een kopie van de Eiffeltoren in Parijs en deed jaren dienst als televisietoren. Met de introductie van digitale televisie was Tokyo Tower niet hoog genoeg meer om met deze nieuwe manier van uitzenden de hele hoofdstad televisie te kunnen laten kijken.

Ook de Tokyo Tower heeft twee observatie platformen. Sinds de opening van de Tokyo Skytree is het hier een stuk minder druk, dus de kans dat je (lang) in de rij moet staan is vrij klein.

Abeno Harukas

300 meter

Na twee zendmasten is Abeno Harukas het eerste en dus hoogste gebouw op deze lijst. Dat betekent ook dat Abeno Harukas het hoogste gebouw van Japan is op dit moment. Het staat in Osaka, bovenop het Abenobashi station van spoorwegmaatschappij Kintetsu. Behalve het station vind je in Abeno Harukas een hotel, een groot winkelcentrum en kantoren.

Het gebouw telt 62 verdiepingen. Op de verdiepingen 58 t/m 60 zijn observatie platformen van waaruit je over heel Osaka kijkt. Een toegangskaartje kost ¥ 1.500 (ongeveer € 12).

Yokohama Landmark Tower

296 meter

De Yokohama Landmark Tower is een van de meest in het oog springende herkenningspunten in Yokohama, na Tokyo de grootste stad van Japan.

In 1993 werd begonnen met de bouw van deze toren. Bij oplevering was de Yokohama Landmark Tower op Tokyo Tower na de hoogste toren van Japan. Bovendien had de toren op dat moment het hoogste observatie dek van het land.

Op de onderste 48 verdiepingen vind je winkels, dokters en kantoren. Vanaf verdieping 49 kom je terecht in een 5-sterren hotel met 603 kamers verdeeld over 2w verdiepingen.

Vanaf het observatie dek op de 69 verdieping kijk je in iedere windrichting en zie je op heldere dagen Mt. Fuji liggen. Toegang tot het observatie dek kost ¥ 1.000 (ongeveer € 9).

Cosmo Tower

256 meter

Tot 2010 was de Cosmo Tower het World Trade Center van Osaka. Sinds die tijd heeft de het bestuur van de prefectuur Osaka haar intrek genomen in het gebouw.

De Cosmo Tower staat in het havengebied van Osaka met winkels, dokters en kantoren. Een toren zonder observatie dek is niet echt een toren, en zeker niet een van de hoogste torens van Japan. Cosmo Tower is daarop geen uitzondering. Toegang tot het observatie dek kost ¥ 700 (ongeveer €6).

Rinku Gate Tower

256 meter

De Rinku Gate Tower staat op het punt waar de brug vanaf Kansai International Airport, de grootste luchthaven van Osaka, aan land komt. Deze toren telt 56 verdiepingen met kantoren, een hotel en winkels.

Toen de plannen voor de Rinku Gate Tower nog op de tekentafel lagen in de jaren ’80 was het plan om twee torens naast elkaar te bouwen die samen een poort zouden vormen naar de nieuw geopende luchthaven. Toen begin jaren ’90 begonnen werd met de bouw was de naoorlogse economische bubbel gebarsten en was er nauwelijks genoeg geld voor één toren.

Om te genieten van het uitzicht vanaf de bovenste verdieping zul je een tafeltje moeten reserveren in het Star Gate Restaurant.

Toranomon Hills

256 meter

Nog een toren van 256 meter hoog. Je zou bijna denken dat 256 een “lucky number” is.

Plannen voor dit gebouw lagen er al sinds 1946, maar lange tijd lukte het niet om de benodigde grond aan te kopen. Toch is Toranomon Hills een nieuwkomer op de lijst met hoogste torens in Japan. Het gebouw werd in 2014 opgeleverd en staat in de zakenwijk Minato in Tokyo. Het is op dit moment het hoogste kantoorgebouw in de hoofdstad.

Ook in deze toren zijn kantoren, winkels en een hotel gevestigd. Maar Toranomon Hills is de hoogste toren op deze lijst met een woongedeelte. Op de verdiepingen 37 t/m 46 bevinden zich 172 appartementen.

Midtown Tower

248 meter

Tot de oplevering van Toranomon Hills was Midtown Tower de hoogste kantoor toren van Tokyo. De toren staat midden in het Midtown Complex winkelcentrum. Het grootste gedeelte van de toren bestaat uit kantoren.

Als je van het uitzicht wilt genieten zul je een kamer moeten boeken in het Ritz Carlton Hotel op de bovenste 10 verdiepingen van deze toren.

Midland Square

247 meter

De Midland Square toren is de hoogste toren in het industriële hart van Japan, Nagoya. In deze toren zijn onder andere de kantoren van Toyota gevestigd.

Verder kun je er prima winkelen, met een keuze uit 60 brand stores en 2 auto showrooms (Toyota en Lexus). Bovendien is er een grote bioscoop gevestigd in Midland Square.

De liften in Midland Square bestaan uit 2 verdiepingen en brengen je in 40 seconden naar de bovenste verdiepingen.

Helaas heeft deze toren geen observatie dek.

JR Central Tower

245 meter

Om de hoek van Midland Square, boven het station van Nagoya, prijken de twin towers van JR Central. Beide torens bestaan uit kantoren en zijn toegankelijk voor het publiek.

Tokyo Metropolitan Government gebouw

243 meter

Tokyo Metropolitan Government gebouw, een van de hoogste torens van Japan

Ja, waar moet je ophouden met een lijst van hoogste torens in Japan? Bij 10? Dan zouden de twin towers van het Tokyo Metropolitan Government gebouw net buiten de boot vallen. Die staan op dit moment op plek nummer 11. Toch wil ik deze torens ook meenemen op deze lijst.

Het Tokyo Metropolitan Government gebouw staat in de zakenwijk naast station Shinjuku, het drukste station ter wereld. De torens huisvesten zo’n 13.000 ambtenaren, maar wat het leuke is aan dit gebouw is het observatie dek. Dat is namelijk gratis!

In beide torens is verdieping 45 open voor het publiek als observatie dek. Een expres-lift die niet op andere verdiepingen stopt brengt bezoekers in minder dan 1 minuut naar boven. De observatieplatformen zijn niet altijd tegelijkertijd open, maar met uitzondering van een paar nationale feestdagen is er altijd wel één van de twee waar je heen kunt.

Toekomstige hoogste toren

De hoogste torens op deze lijst vallen in het niet bij de plannen voor het toekomstige hoogste gebouw van Japan. De ontwerpen van de Tokyo Sky Mile liggen op de plank. Een gebouw van maar liefst 1,7 kilometer (!) hoog. Je kunt hier pas vanaf 2045 genieten van het uitzicht, maar hieronder alvast een voorproefje.

Yamanote-lijn in beeld

Tokyo is fascinerend. De enorme uitgestrektheid van de metropool is zowel indrukwekkend als een beetje eng. Hoe vind je ooit je weg in die wirwar van neon-verlichtte straatjes? Er is één ding dat alle belangrijke buurten van Tokyo met elkaar verbindt. Een rode draad, zeg maar. Of wellicht zou je beter groene draad kunnen zeggen. De Yamanote-lijn.

De Yamanote-lijn is een spoorlijn die in een rondje loopt langs alle belangrijke buurten van Tokyo. Zou dat toeval zijn? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk heeft de inmiddels meer dan 100 jaar oude ringlijn de buurten waar hij zich doorheen kronkelt ontsloten en ervoor gezorgd dat ze alle mogelijkheden hadden om zich te ontwikkelen.

Yamanote-lijn kaart

De Yamanote-lijn

De Yamanote-lijn is even handig als indrukwekkend. Tijdens de spits vertrekt er van elk perron langs de lijn in iedere richting elke minuut een trein. En het zijn volle treinen. Elke minuut. Het volledige rondje is 34,5 kilometer en telt maar lieft 29 stations, waaronder het drukste station ter wereld. Een rondje duurt ongeveer een uur.

De Yamanote-lijn is een fantastische manier om Tokyo te verkennen, maar het is ook een spektakel op zich. Er zit bijna nergens meer dan 1,5 kilometer tussen de stations, maar ieder station met omliggende buurt heeft een compleet eigen sfeer. Als je 29 dagen de tijd zou hebben zou je iedere dag op een ander station uit kunnen stappen en de hele dag doorbrengen in de omgeving.

De Yamanote-lijn is al met duizenden, waarschijnlijk zelfs miljoenen woorden beschreven en er zijn al even veel foto’s van gemaakt. Als een foto duizend woorden spreek zijn dat heel wat woorden. Zou er nog een spoorlijn zijn op deze wereld waaraan zoveel woorden besteed zijn?

Genoeg geschreven nu. Proef een klein beetje van het gevoel van de Yamanote-lijn met deze foto’s (klik op de foto’s om er op je volledige beeldscherm van te genieten), allemaal onderdeel van deze intrigerende spoorlijn.

View this post on Instagram

🚄列車即將進站… #山手線

A post shared by Yueh-Kung Lin (@yuehkung) on

Roaming in Japan met je Nederlandse abonnement

De mobiele telefoon is een onmisbaar hulpmiddel geworden tijdens de vakantie. Net als in Nederland willen je ook graag in het buitenland gebruik kunnen maken van internet op je mobiel, toch? Ik wel. Vergeet dus niet je roaming aan te zetten.

 • Op zoek naar wat er in de buurt te doen is? TripAdvisor!
 • Aan de wandel in een buitenlandse stad? Google Maps!
 • Van je hotel naar dat restaurant uit de reisgids? Uber!
 • En uiteraard deel je in bijna realtime al je beste vakantie foto’s met het thuisfront.

Roaming in Japan? KPN heeft de beste deal en bij Vodafone ben je het duurst uit.

Om op reis verbonden te blijven heb je een aantal keuzes. Ik vertelde je als eens over het gebruik van WiFi in Japan en de aanschaf van een lokale data simkaart. Je kunt natuurlijk ook met je eigen simkaart van je Nederlandse provider gebruik maken van roaming op ieder willekeurig buitenlands netwerk. Afhankelijk van je gebruik is dit, in combinatie met de gratis WiFi mogelijkheden, wellicht zelfs de goedkoopste oplossing om online te blijven.

Wat kost roaming in Japan bij de verschillende Nederlandse netwerken?

KPN

KPN

Zonder speciale buitenlandbundel betaal je bij KPN in Japan € 2,50 per MB en € 2 per belminuut. KPN heeft twee buitenlandbundels, een voor wat ze “voordeellanden” noemen en een voor alle landen die daar buiten vallen. Japan valt binnen de Voordeelland buiten EU bundel. Je kunt kiezen uit twee roaming opties:

 • Voor € 9,99 krijg je 100 MB / minuten / sms’jes.
 • Voor € 39,99 krijg je 500 MB / minuten / sms’jes.

Is je bundel op, dan stopt je internet vanzelf. Je kunt op dat moment een nieuwe bundel afsluiten als je verder wilt internetten.

Je kunt er ook voor kiezen om door te internetten zonder bundel en dus per MB te betalen. Dit moet je zelf aanzetten en gaat dus niet vanzelf. Als je per MB betalen aangezet hebt kun je per kalendermaand maximaal voor € 60,50 internetten.

Vodafone

Vodafone

Het tarief per minuut of per MB hangt af van je abonnement. Via de site van Vodafone kun je de roaming tarieven voor jouw abonnement opvragen. Je bent eigenlijk altijd goedkoper uit met een van de twee buitenlandbundels van Vodafone:

 • Met Alles in 1 Wereld betaal je € 5 per dag en daarvoor krijg je 30 belminuten, 30 MB en 30 sms’jes.
 • Voor € 8,50 per dag heb je de Alles in 1 Wereld XL bundel met 100 belminuten, 100 MB en 100 sms’jes.

Beide bundels zijn dagbundels. Je betaalt alleen op de dagen dat je er gebruik van maakt. Let wel op, de dagbundels zijn geldig tot 23:59 Nederlandse tijd. Het tijdsverschil met Japan is 7 uur tijdens de zomertijd en 8 uur tijdens de wintertijd. In de zomer gebruik je de dagbundel dus van 7:00 tot 6:59 de volgende dag. Tijdens de winter van 8:00 tot 7:59.

Bij Vodafone kun je om nare verrassingen na je vakantie te voorkomen een limiet instellen op je internetgebruik. Met deze limiet ingeschakeld kun je per maand niet meer dan € 60,50 aan kosten maken.

T-mobile

T-mobile

Bij T-mobile hoort Japan bij de rest van de wereld. Roaming is er duur. Buiten je bundel betaal je dus de hoofdprijs. Bellen kost € 2,29 per minuut en voor 1 MB internet betaal je maar liefst € 5. Gelukkig heeft T-mobile ook een aantal buitenlandbundels beschikbaar.

 • Met de XS bundel krijg je 25 MB voor € 9,99. Deze bundel is 24 geldig.
 • De S bundel kost € 19,99 en daarvoor krijg je 50 MB die over een periode van 72 uur kunt gebruiken.
 • Voor € 29,99 heb je een M bundel met 100 MB en een geldigheid van 7 dagen.
 • Wil je één bundel die 14 dagen geldig is dan heb je voor € 59,99 de L bundel met 500 MB.

Is je bundel eerder op dan de geldigheidsduur? Dan sluit je eenvoudig een nieuwe bundel af.

Ook bij T-mobile betaal je per maand nooit meer dan € 60,50 als je per MB afrekent, maar met € 5 per MB zit je daar al heel snel aan.

De beste roaming optie

Welke van de drie grote Nederlandse aanbieders heeft nou het beste aanbod voor jouw reis naar Japan? Stel je gaat 2 weken op reis, dan ben je per provider het volgende kwijt:

 • KPN: € 9,99 als je maximaal 100 MB gebruikt of € 39,99 als je maximaal 500 MB nodig hebt. Wil je meer internetten dan betaal je nogmaals de bundel voor 100 of 500 MB.
 • Vodafone: voor € 70 heb je 14 dagen lang iedere dag 30 MB en wil je dagelijks 100 MB dan betaal je € 119 in 14 dagen.
 • T-mobile: voor € 59,99 ben je 14 dagen lang online tot maximaal 500 MB.

Conclusie: KPN heeft dus de beste deal en bij Vodafone ben je het duurst uit.

Er zijn nog veel meer providers in Nederland, maar die maken allemaal gebruik van het netwerk van een van de bovenstaande drie. Het buitenland aanbod van deze kleinere aanbieders ligt veelal in lijn met die van het netwerk waar ze gebruik van maken.

Reizen per Shinkansen

Een van de meest efficiënte manieren om jezelf te verplaatsen in Japan is per trein. Japan zou Japan niet zijn als ze niet zouden proberen om dat concept te verbeteren. De Shinkansen hogesnelheidstreinen zijn het resultaat.

In 1964 werd de eerste Shinkansen verbinding tussen Tokyo en Osaka in gebruik genomen. Het hogesnelheidsnetwerk is sinds dien gestaag uitgebreid en groeit nog steeds. Intussen kun je met de Shinkansen van het noordelijke eiland Hokkaido met slechts twee keer overstappen helemaal naar het zuidelijkste puntje van Kyushu reizen.

Hoe snel rijdt de Shinkansen?

Dat lees je hier!

Het Shinkansen netwerk

De Shinkansen treinen rijden op een breedspoor-netwerk dat helemaal los staat van reguliere sporen. In bebouwde gebieden ligt het spoor in bakken die op palen staan en het aantal tunnels in het hogesnelheidsnetwerk is relatief hoog. Dit is allemaal om de treinen zoveel mogelijk rechtdoor te kunnen laten rijden.

Shinkansen netwerk
Het Shinkansen netwerk. Afbeelding via Hisagi onder CC BY-SA licentie.

De oudste lijn van het netwerk ligt tussen Tokyo en Osaka. De lijn is later doorgetrokken naar Fukuoka en Kumamoto. De rest van de lijnen ligt ten noorden van Tokyo. Er zijn op dit moment negen lijnen operationeel:

 • Tokaido Shinkansen tussen Tokyo en Osaka
 • Sanyo Shinkansen tussen Osaka en Fukuoka
 • Kyushu Shinkansen tussen Fukuoka en Kumamoto
 • Hokuriku Shinkansen tussen Tokyo en Kanazawa, wordt doorgetrokken naar Tsuruga
 • Joetsu Shinkansen tussen Tokyo en Niigata
 • Tohoku Shinkansen tussen Tokyo en Aomori
 • Hokkaido Shinkansen tussen Aomori en Hakodate, wordt doorgetrokken naar Sapporo
 • Yamagata Shinkansen tussen Fukushima en Shinjo
 • Akita Shinkansen tussen Morioka en Akita

De Tohoku Shinkansen heeft twee aftakkingen, de Yamagata en Akita lijnen. Op deze twee aftakkingen rijdt het hogesnelheidsmaterieel over verbreed regulier spoor. De treinen rijden hier met een maximum snelheid van 130 kilometer per uur. Omdat de aftakkingen bochtiger zijn en krappere tunnels hebben zijn de treinen iets kleiner.

Uitbreiding

Op dit moment zijn er vier lijnen in aanbouw. De Hokuriku Shinkansen wordt doorgetrokken naar Tsuruga. Dit gedeelte van de lijn wordt in 2023 in gebruik genomen. Ook zijn er al plannen om de lijn daarna door te trekken naar Kyoto.

De Hokkaido Shinkansen is nog volop in aanbouw. Het gedeelte tussen Aomori en Hakodate, dat gebruik maakt van de bestaande 53 kilometer lange onderzeese Seikan-tunnel, werdin 2016 opgeleverd. Het laatste gedeelte eindigend in Sapporo is naar verwachting in 2035 gereed.

Nagasaki wordt ook aangesloten op het netwerk, gedeeltelijk door de bouw van een nieuwe spoorlijn en gedeeltelijk door het opwaarderen van bestaand spoor. Opening van deze lijn staat gepland voor 2025.

Tussen Tokyo en Nagoya is een nieuwe vorm van spoorvervoer in aanbouw. De Chuo Shinkansen maakt gebruik van MAGLEV technologie. Een magnetische zweeftrein dus. Het is de bedoeling dat vanaf 2027 treinen met 500 kilometer per uur tussen de steden op en neer zweven.

Klassen en kaartjes

Alle expres treinen in Japan, en dus ook hogesnelheidstreinen, hebben twee klassen: Ordinary en Green Car.

De Green Car klasse is de eerste klasse en Ordinary is de tweede klasse. Voor de meeste treinen is een stoelreservering nodig. Elke trein waarvoor stoelreservering nodig is heft echter ook een of twee wagons waar je ook zonder stoelreservering gebruik van kunt maken.

Kaartjes voor de Shinkansen kun je kopen bij Midori no Madoguchi, de groene loketten op de grotere JR stations of de groene kaartjesautomaten. De prijs van een kaartje bestaat uit drie componenten: de “fare” is het treinkaartje. Of je nu met de Shinkansen van Tokyo naar Osaka reist of met reguliere treinen, het “fare” bedrag is hetzelfde en wordt vastgesteld op basis van afstand.

Verder komt daar dan de “express ticket” bij, de toeslag voor het reizen met een expres trein, en optioneel de kosten van een stoelreservering. Mocht je in Green Car klasse willen reizen komt er nog een Green Car supplement bij. Voor een ritje in een expres trein ontvang je dus altijd twee kaartjes. Een voor de fare en een voor de toeslagen en stoelreservering.

Japan Rail Pass

De Japan Rail Pass is geldig is alle Shinkansen treinen met uitzondering van Nozomi en Mizuho treinen. Je kunt zonder het maken van een stoelreservering reizen in non-reserved seating. Een stoelreservering kun je zonder extra kosten maken bij de groene loketten op de grotere JR stations.

Recept: Buta no shoga-yaki

In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Gelukkig is er in Nederland ook varkensvlees te koop, dus kan ook jij dit Japanse gerecht maken. Ik heb bij iedere stap een foto gezet zodat je kunt zien wat je moet doen.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

2

20 minuten

Ingrediënten

 • Varkensvlees, 350g
 • 1 ui
 • Aardappelzetmeel, 5 eetlepels
 • Olie
 • Zout
 • Sojasaus, 1,5 eetlepel
 • Sake of witte wijn, 1 eetlepel
 • Suiker, 1 theelepel
 • Mirin (Japanse zoete kookwijn), 2 theelepels
 • Gemberpuree, 1 theelepel

BereidiNg

 • Snijd het varkensvlees en maak in elk lapje aan allebei de kanten een ruit, zoals op de foto. Doe wat zout op het vlees.
 • Snijd de ui.
 • Maak de saus. Mix de sojasaus, sake, suiker, mirin en gemberpuree in een kommetje.
 • Bedek het vlees met aardappelzetmeel.
 • Verhit de olie in een pan en bak het vlees aan beide kanten.
 • Haal het vlees uit de pan als het licht gebakken is en leg het op een bordje. Doe ui in de pan en bak ze tot ze bruin worden. Voeg het vlees en gemengde saus toe en roerbak nog een beetje.

Eetsmakelijk! どうぞ召し上がれ!

Wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Van 29 april tot en met 5 mei is het Golden Week in Japan. Dat is een aaneenschakeling van nationale feestdagen – en dus vrije dagen. Op 29 april begint het met Showa Dag. Daarna komen op 3, 4 en 5 mei achter elkaar de Dag van de Grondwet, Dag van het Natuurgroen en Kinderdag. Voor veel hardwerkende Japanners dit is de langste vakantieperiode van het jaar. Dus wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Reizen tijdens Golden Week

Een vakantieperiode is natuurlijk bij uitstek geschikt om te reizen. Buiten Japan staan de Japanners bekend als groepsreizigers. Vaak racen ze in een week door Europa met de bus en ‘doen’ een land per dag. Het zijn echter niet de verre bestemming zoals Europa die ineens populair zijn tijdens Golden Week. De top 3 buitenlandse reisbestemmingen zijn Hawaï, Guam en de Gold Coast van Australië.

Veel Japanners gaan echter op vakantie in eigen land. Van de grote stedelijke gebieden zoals Tokyo en Osaka trekken veel mensen naar buiten. De normaal “rustige” toeristensteden zoals Kurashiki, Kanazawa, Takayama, Yamaguchi, etc. zijn tijdens Golden Week afgeladen. Lang van te voren zijn alle hotels al volgeboekt en er staan lange files op de toegangswegen.

Japanners die pech hebben en geen hotel kamer keer kunnen krijgen kiezen er vaak voor om dagtochten te maken naar dichterbij gelegen uitjes. Tenzij je heel vroeg bent betekent het aansluiten in een urenlange file voor de parkeerplaats.

Shikoku Golden Week 2008

Tijdens Golden Week zijn er best nog een hoop plekken te vinden in Japan waar je niet over de hoofden hoeft te lopen. Dit is Shikoku. Afbeelding via Dan Crowther onder CC BY licentie.

De drukte ontwijken

Het mag duidelijk zijn, het is tijdens Golden Week druk. Vooral grote toeristische attracties zijn afgeladen. Maar als je even buiten de populaire steden gaat kijken is er een hoop dat voor Japanners misschien niet zo interessant is maar voor buitenlandse bezoekers des te meer.

Voor Nederlanders is Golden Week een goede periode om Japan te bezoeken. Het valt mooi samen met onze meivakantie. Het weer is ook perfect tijdens Golden Week. Het is prettig warm, zonnig en droog. Als je wacht tot de zomervakantie is het vochtig en veel te warm om hele dagen door steden zoals Kyoto te slenteren.

Het nadeel van Golden Week is de drukte. Vooral de Shinkansen treinen zijn afgeladen en voor parkeerterreinen staan lange files. Golden Week is dus niet de tijd om met de auto of de Shinkansen door Japan te trekken, maar als je het bij gewone treinen houdt kom je vrijwel overal zonder problemen.

Ruïnes in Tokyo, 6 verlaten plekjes in de hoofdstad

Tokyo, de grootste stad ter wereld. Over de laatste decennia is de hoofdstad van Japan uitgegroeid tot een wereldstad. Ook vandaag de dag nog wordt er overal in de stad gebouwd. En ja, die nieuwe gebouwen worden op een gegeven moment oud. Oud en vergeten. De vergeten gebouwen worden al snel overgroeid door klimop en andere planten en niemand gunt ze nog een blik. Voor ruïne spotters zijn er een hoop verborgen schatten te vinden. Hier een greep uit de stedelijke ruïnes van Tokyo.

Shimotani Basisschool

De Shimotani Basisschool opende voor het eerst haar deuren in 1885. Tokyo was net de hoofdstad geworden en de stad groeide als kool. In 1928 werd het originele schoolgebouw vervangen door een betonnen gebouw van 3 verdiepingen. In april 1990 fuseerde de Shimotani Basisschool met Kiyoshima Basisschool. Als Ueno Basisschool betrokken de twee fusiepartners een nieuw gebouw. Sindsdien heeft de klimop de basisschool overgenomen en is het een ware ruïne geworden.

Het gebouw en de grond zijn eigendom van het stadsdeel Taito en het is niet toegestaan het terrein of het gebouw te betreden.

Locatie: Taito-ku, Higashiueno 4-7-7

Harumi Brug

Deze oude, roestige spoorbrug ligt tussen de eilanden Harumi en Toyosu in de Baai van Tokyo. Deze twee eilanden liggen tussen de mond van de Sumida Rivier en Odaiba. Vroeger waren de eilanden onderdeel van de haven van Tokyo en de spoorlijn die over de brug liep werd gebruikt voor het vervoer van steenkolen. De brug werd in gebruikt genomen op 17 december 1957. Op 10 februari 1989 reed de laatste trein over de brug en werd de spoorlijn voorgoed gesloten. De spoorlijn is helemaal gesloopt en waar vroeger de treinen reden staan nu moderne woontorens. Alleen de Harumi Brug herinnert nog aan vroeger tijden.

Over de moderne Harumi Brug die naast de rood roestige ruïne ligt is de oude spoorbrug goed te zien. Toegang tot de brug is afgesloten met hekken, maar kijkend vanaf de oever langs de oude spoorstaven kun je je niet onttrekken aan de nostalgie.

Locatie: Koto-ku, Toyosu 2-5

Yoyogi Kaikan

Dit gebouw, Yoyogi Kaikan, staat vlak naast de uitgang van Yoyogi Station op de Yamanote-lijn. Van de buitenkant lijkt het erop dat er al jaren geen ziel meer in het gebouw geweest is. Oude uithangborden adverteren winkels en restaurants die ooit in het gebouw zaten, maar anders dan dat lijkt het een volledige stedelijke ruïne. Op de begane grond is er echter nog een sushi restaurantje dat weigert te falen.

Het wonderlijke is dat Yoyogi Kaikan eigenlijk nog gewoon open is. Op de eerste verdieping zaten ooit een aantal restaurants. In het trappenhuis staan zelfs nog een paar borden die een dagmenu adverteren dat al heel lang niet meer geserveerd wordt. En dan, op de derde verdieping, een boekenwinkel. Of er ooit nog iemand komt is onduidelijk, maar de eigenaar opent nog steeds plichtsgetrouw iedere ochtend zijn winkel.

Het gebouw werd in 1969 trots geopend als een van de vele symbolen van de wederopbouw van het naoorlogse Japan. In 1974 speelde het gebouw een rol in een televisiedrama. Sindsdien is het gebouw in verval geraakt en in 2001 waren er plannen het gebouw te verbouwen of te slopen. Daar is echter niets van gekomen.

Locatie: Shibuya-ku, Yoyogi 1-35

Fuchu US militaire basis

In de stad Fuchu, net buiten Tokyo, staat deze oude militaire stelling. Ooit was het een gebouw van het Japanse leger, maar na de Tweede Wereldoorlog werd de locatie overgedragen aan de Amerikaanse troepen. In 1952 werd de basis officieel Amerikaans grondgebied en in de jaren ’60 verrees hier een van de radioposten die militaire communicatie op de Stille Oceaan mogelijk maakten. De Koude Oorlog en spanningen op het Koreaanse schiereiland zorgden er al snel voor dat Fuchu een onmisbare schakel werd voor het leger. In de hoogtijdagen werkten er ruim 2.300 mensen op de basis.

In 1974 verhuisden de Amerikanen hun basis en droegen vrijwel de hele Fuchu stelling over aan de Japanse Zelfverdedigingstroepen. Alleen het communicatiegebouw bleef Amerikaans grondgebied. De communicatieapparatuur blijft staan. De Amerikanen beloven het ooit eens op te komen halen, maar tot op de dag van vandaag is dat niet gebeurd.

De ruïne van het oude communicatiegebouw is absoluut niet toegankelijk maar de gebouwen en antennes zijn goed te zien vanaf Japans grondgebied.

Locatie: Fuchu, Sengenchō 1-2

Hitachi Vliegtuigfabriek transformatorstation

In 1938 opende Hitachi een vliegtuigmotoren fabriek in de stad Higashiyamato, ten westen van Tokyo. In de Tweede Wereldoorlog liep het gebouw behoorlijk wat schade op tijdens een luchtaanval. De fabriek was zo zwaar beschadigd dat die werd afgebroken. Het transformatorstation had alleen wat kogelgaten opgelopen en was hard nodig. In 1993 werd het transformatorstation gesloten en aangewezen als stedelijk erfgoed.

Het gebouw is meestal gesloten, maar wordt zo nu en dan geopend voor het publiek.

Locatie: Higashiyamato, Sakuragaoka 2

Okutama Meer kabelbaan

Hoewel deze verlaten kabelbaan een behoorlijk eind buiten het centrum van Tokyo ligt wordt dit toch vaak gezien als een van de ruïnes van Tokyo. De Okutama Meer Kabelbaan werd in 1962 geopend om de oevers van het meer met elkaar te verbinden. De kabelbaan van ongeveer 600 meter lang werd na een paar jaar alweer gesloten vanwege managementproblemen. De eigenaar verdween maar de baan en stations werden nooit gesloopt.

De stationsgebouwen en kabeltreinen zijn officieel niet toegankelijk, maar vanaf de Kawano Parking parkeerplaats aan de zuidzijde van het meer loopt een oude trap de berg op richting het oude Mitosanguchi Station. Inmiddels is het station behoorlijk vervallen en met recht een ruïne.

Locatie: Okutama, Kawano 289

Tokyo ruïne kaart

Recept: Niku-miso

In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn dol op deze dingen, maar doen er graag een schepje bovenop om het nog lekkerder te maken. Niku-miso is geen gerecht maar een topping die je kunt gebruiken op andere dingen, zoals noedels of rijst. Veel kookplezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

30 minuten

Ingrediënten

 • 300 gram gehakt (kip of half om half)
 • 1 ui
 • 1 bospeen
 • 1 champignon of shitake
 • 1 lente-ui
 •  eetlepel sesamolie
 • 2 eetlepels miso
 • 3 eetlepels mirin
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 eetlepel oestersaus
 • 1 theelepel suiker
 • 1/2 theelepel gember puree
 • 1/2 theelepel knoflook puree

Bereiding

 • Snijd de ui, lente-ui, bospeen en champignon is kleine stukjes.
 • Meng alle ingrediënten voor de saus goed.
 • Verhit 1 eetlepel sesamolie in een bakpan. Doe de groente erin en bak ze tot hun kleur een beetje verandert.
 • Voeg het gehakt toe en bak het vlees tot het gaar is.
 • Doe de gemengde saus erin en roerbak ze tot bijna alle saus opgenomen is. Zet het vuur laag en bak nog 3-5 minuten. Doe de gas uit en laat ze staan en afkoelen.

Tip: Deze niku-miso is heel lekker op allerlei dingen. Bijvoorbeeld op warme of koude noedelsoep of gestoomde witte rijst.

Eetsmakelijk! どうぞめしあがれ!