Weet je nog? Een jaar of 10-15 geleden? Het pre-iPhone tijdperk. Nam je je mobiele telefoon mee op vakantie, dan was dat hoofdzakelijk om bereikbaar te blijven of te kunnen bellen in geval van nood. Hoe dan ook met je eigen simkaart.

Spring naar het hier en nu, dan is de smartphone niet meer weg te denken uit je broekzak. Ga je op reis, dan gok ik dat je van te voren even opzoekt wat roaming kost op je plaats van bestemming of uitzoekt waar je een goedkope lokale simkaart kunt kopen.

In Europa zijn lokale simkaarten makkelijk en vooral ook goedkoop verkrijgbaar. In Japan is dat een wat ander verhaal. Lokale wetgeving stelt dat simkaarten met spraakdiensten alleen mogen worden verstrekt aan personen met een geregistreerd adres in Japan. Dat is dus niet handig voor de gemiddelde toerist. Maar, een simkaart alleen voor data mag wel.

Het aantal toeristen in Japan is relatief klein, dus zijn data-sims voor de niet Japanse markt lange tijd ondergeschoven kindje geweest. Over de jaren hebben een aantal providers meerdere producten gelanceerd en weer van de markt gehaald. Recent is het aanbod gestabiliseerd, en is het interessant om eens te kijken naar het beste aanbod.

Voor onze recente Japan reis kozen we voor de VISITOR SIM van b-mobile. Al enkele jaren is dit een van de goedkoopste aanbieders. Er was altijd één groot minpunt voor ons: het tegoed was maar 14 dagen houdbaar. Dat hebben ze recent gewijzigd in 21 dagen. Hoewel dat gepaard gegaan is met een prijsstijging, is het nog steeds de beste keuze.

Wat je krijgt

Voor ¥ 3.480 krijg je 5 gigabyte data op het 4G netwerk van NTT DoCoMo, te gebruiken in maximaal 21 dagen. Vergeleken met Europa is dat aardig aan de prijs, maar ja… Als alleen toeristen gebruik maken van een dergelijke dienst kunnen aanbieders er meer voor vragen.

Ga je zelf toch nog op onderzoek uit, dan hoef je alleen maar de prijs, de gebruiksperiode en de hoeveelheid data te vergelijken. Alle simkaarten voor toeristen maken namelijk gebruik van hetzelfde mobiele netwerk. De dekking is dus identiek.

Werkt de simkaart goed?

Ja. De b-mobile simkaart is eenvoudig te installeren. Je steekt ‘m in je telefoon, volgt de activeringsinstructies in het boekje, en voila.

Ik zou me niet kunnen bedenken hoe ik door Tokyo genavigeerd zou hebben zonder werkende telefoon op zak. Ja, uiteraard kan het met de papieren kaarten en reisgidsen die je vroeger bij je had. Maar als je die thuis kunt laten scheelt dat flink wat gewicht wat je anders de hele dag mee loopt ge zeulen.

Op zoek naar de beste simkaart voor reizigers in Japan? Bestel ‘m bij b-mobile.


Wouter

Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.

4 reacties

David · 18 april 2018 op 07:31

Naar aanleiding van het blog over de Bmobile Visitor Simkaart, een paar vragen:

– We zouden de simkaart graag ophalen op Haneda Airport, klopt het dat bij het bestellen van de sim of het ophalen een paspoortnummer verplicht is? Is dit ook zo bij andere providers? Liever geven we dergelijk informatie niet vrij aan instanties die deze informatie niet direct nodig hebben.
– Wij maken gebruikt van Telfort Sim-only, deze staat niet in de lijst met roamingpartners die Bmobile op hun site hebben staan. KPN staat wel in hun lijst, kunnen wij in dit geval gewoon gebruik maken van de simkaart?

Mvg David

David · 18 april 2018 op 10:36

Dag Wouter,

Veel dank voor je snelle reply! Ben ik nog even benieuwd of de Sim bij terugkomst op het vliegveld weer geretourneerd moet worden?

Mvg David

    Wouter · 18 april 2018 op 11:23

    Beste David,

    Nee hoor. Je mag de sim houden na gebruik. Terug geven hoeft alleen bij huur sims.

    Goede reis!

Geef een reactie

Ervaar Japan offline