De drie grote festivals van Tohoku

De drie grote festivals van Tohoku

Hier in Nederland hebben we een echte festival cultuur. Zodra het warm genoeg is om in een tent te slapen heb je behoorlijk wat keuze: Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz, Zwarte Cross en nog veelveel meer… Ik heb dus een aardig idee waar je aan denkt bij het woord “festivals”.

Leg al je voorkennis en verwachtingen maar op zij, want vandaag wil ik het met je hebben over festivals in Japan. Waar wij meteen denken aan pop- en rockmuziek, een podium, bier en modder denkt het Japanse brein een heel andere kant op. De Japanner denkt aan dans en muziek van een meer traditionele aard maar ook aan praalwagens en optochten, aan zomer en zomer kimono’s, aan feest in de stad.

Japanse festivals

Festivals in Japan worden georganiseerd door Shinto heiligdommen. Shinto is de Japanse inheemse religie en is eigenlijk meer folklore dan iets anders. Het is geen religie in de zin van een voorbereiding op het hiernamaals. Shinto’s focus is een harmonisch en gelukkig leven. En waar wordt je nou gelukkiger van dan van een feest?

Eens per jaar geven de Shinto heiligdommen dus een feest. Ja, het is om de godheden waaraan het heiligdom is opgedragen te eren, maar wel met het idee dat je als sterveling er ook wel wat lol aan mag beleven.

Er zijn duizenden Shinto heiligdommen in Japan, dus zijn er ook duizenden festivals. De meesten zijn zo klein dat het meer weg heeft van een buurt barbecue dan van een festival. Er zijn echter festivals die nationale bekendheid verworven hebben, niet in de laatste plaats vanwege de enorme omvang. De echt grote jongens zijn op 4 handen te tellen.

Ben je toevallig in de zomer in Japan, dan is een bezoek aan een festival zeker de moeite waard (en bovendien over het algemeen gratis).

Tohoku Sandai Matsuri

Van de grofweg 20 grote festivals in Japan zijn er drie te vinden in de Tohoku regio. Samen staan deze festivals bekend als “Tohoku Sandai Matsuri”, de Drie Grote Festivals van Tohoku. Alle drie de festivals vinden in dezelfde periode plaats. Ben je in Japan tussen 2 en 8 augustus dan mag een tripje naar Tohoku eigenlijk niet ontbreken.

Even tussendoor: het Japanse woord voor festival is matsuri (祭).

Kanto Matsuri

Ieder jaar van 3 t/m 6 augustus vindt in de stad Akita het Kanto Matsuri plaats. Een kanto is een lange bamboe stok, en aan die stok worden lampions bevestigd. De stokken zijn tot wel 12 meter lang, wegen soms wel 50 kilo en dragen maximaal 46 lampions. De kanto wordt door een groep dragers gerecht en vervolgens door slechts één drager op allerlei spectaculaire manieren gebalanceerd.

Overdag vindt je op verschillende locaties in de stad demonstraties en kanto balans wedstrijden, maar het hoogtepunt is ’s avonds. Op 3, 4, 5 en 6 augustus vanaf 19:25 worden op de Chuo-dori straat onder luid tromgeroffel zo’n 250 kanto tegelijkertijd gerecht en gebalanceerd. Bedenk dat er echte kaarsen in de lantaarns zitten en het is nog spectaculairder.

Akita Kanto Festival
Tijdens het Kanto Matsuri is het erg gezellig op straat. Afbeelding via redlegsfan21 onder CC BY-SA licentie.

Nebuta Matsuri

In Aomori vindt van 2 t/m 7 augustus het Nebuta Matsuri plaats. Net als het Kanto Matsuri in Akita wordt dit festival georganiseerd door het lokale Shinto heiligdom. Het Nebuta Matsuri bestaat niet uit gedragen palen met lampions maar uit praalwagens. De praalwagens bestaan uit constructies van draadstaal bekleed met gekleurd papier. Door de wagens van binnenuit te verlichten heb je, zeker als het buiten donker is, een spectaculair spektakel.

Van de Drie Grote Festivals van Tohoku is het Nebuta Matsuri het populairst. Ieder jaar trekt het festival enkele miljoenen bezoekers van over heel Japan.

Ominato Nebuta 2011
Een praalwagen van het Nabuta Matsuri. Afbeelding via tsuda onder CC BY-SA licentie.

Sendai Tanabata Matsuri

Ook de stad Sendai doet mee met de Drie Grote Festivals van Tohoku. Tanabata festivals worden door heel Japan gevierd en worden ook wel “sterren festivals” genoemd. Traditioneel vindt tanabata plaats op de 7de dag van de 7de maand. Door het verschil in de maan- en zonkalenders verschuift de daadwerkelijke datum jaarlijks tussen ergens in juli en begin augustus. Sendai heeft de datum voor het Sendai Tanabata Matsuri vastgelegd op 6 t/m 8 augustus.

Het Sendai Tanabata Matsuri vindt op verschillende locaties in de stad plaats, maar het hoogtepunt zijn de prachtige gekleurde decoraties die in de winkelstraten hangen. De stroken worden gemaakt van washi papier en bamboe door de lokale middenstand, door scholen en door buurt gemeenschappen. De decoraties zijn 3 tot 5 meter hoog.

Sendai Tanabata (The Star Festival)
De kleurrijke versieringen van het Sendai Tanabata Matsuri. Afbeelding via yisris onder CC BY licentie.
Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

2 reacties op “De drie grote festivals van Tohoku

WizardOfOss

Mooi item!

Ik heb de drie matsuri tijdens m’n eerste echte festivalreis in 2013 bezocht. Het Nebuta Matsuri was mooi maar viel toen mede door de massaliteit een tikje tegen. Het Kanto Matsuri was direct mijn favoriet. En bij het Sendai Tanabata heb ik toch wat gemengde gevoelens, want hoewel de versieringen prachtig zijn en er genoeg andere evenementen zijn mistte het toch het bijzondere wat alle andere matsuri wel hadden.

Een jaar later ben ik weer in die regio geweest voor meer matsuri, waarbij er een aantal ook op herhaling gingen. Het Nebuta Matsuri beviel me nu een stuk beter, het Kanto Matsuri werd toen helaas afgelast vanwege het slechte weer.

Andere Tohoku matsuri die ik tijdens die beide reizen bezocht heb (en stuk voor stuk van harte kan aanbevelen):
* Hirosaki Neputa Matsuri: kleinschaliger dan in Aomori, en met een heel eigen stijl praalwagens.
* Ominato Nebuta Matsuri: het lokale, kleine broertje van wat zich in Aomori afspeelt, en wat daardoor een heel eigen charme heeft.
* Goshogawara Tachineputa: “staande neputa”, oftewel verlichte praalwagens tot zo’n 25 meter hoog. Hoogtepunt was misschien nog wel het moment dat enkele wagens uit het museum naar buiten worden gereden, en blijkt dat de gehele gevel een gigantische schuifdeur is.
* Hachinohe Sansha Taisai: weer heel anders door wagens die dankzij allerlei mechanismes helemaal uit kunnen klappen (vooral ook om onder de elektriciteitskabels door te kunnen). En op culinair vlak staat Hachinohe op eenzame hoogte….
* Morioka Sansa Odori: meer dan 10.000 taiko-drums die strak in de maat al dansend in parade de stad doorgaan. Mooi om te zien, maar het is vooral het allesoverheersende getrommel wat indruk maakt.
* Yamagata Hanagasa: geen praalwagens maart grote dansgroepen met een bloemvormige hoed.
* Soma Noma Oi: iets eerder dan de andere matsuri, en totaal anders. Alles draait hier om samurai te paard. Dus eerst een grote parade door het stadje. Dan paardenrennen. En vervolgens een heel spektakel waarbij met vuurpijlen wimpels boven een groot veld de lucht in geschoten worden, waarna honderden samurai te paard proberen deze te vangen. En uiteraard met een hoop ceremonieel eromheen, want dit is een festival met meer dan duizend jaar historie.

En voor wie de zomer te warm vind, in de winter zijn er ook talloze matsuri in Tohoku, waarbij het Oga Namahage Sedo Matsuro en het Yokote Bonden toch wel mijn favorieten waren. En ook in de rest van Japan heb je het hele jaar door overal wel matsuri. Ik heb er inmiddels een stuk of 40 bezocht, en aangezien elk matsuri weer heel anders is gaat het nooit vervelen.

En wel een tip voor een ieder die dergelijke grote matsuri wil bezoeken: reserveer tijdig hotels! Vooral Aomori zit meestal al maanden van tevoren totaal volgeboekt, en ook Akita en Sendai kunnen lastig zijn. Hirosaki, Hachinohe en Morioka daarentegen vallen meestal wel mee, en kunnen eventueel ook als uitvalsbasis voor Aomori of Akita dienen. Moet je alleen wel opletten hoe laat de laatste trein gaat…

Wouter

Fantastische toevoegingen en tips Wizard. Bedankt!

Geef een reactie