De sakura rukt op

Op het noordelijk halfrond beginnen we langzaam de eerste tekenen van het einde van de winter te zien. Sneeuw zal er in Nederland nauwelijks meer vallen en de Elfstedentocht is voor het zoveelste jaar op rij definitief van de baan. In Japan betekent de komst van de lente dat de sakura, de golf van kersenbloesem die jaarlijks van zuid naar noord trekt, op het punt van beginnen staat.

Als de kersenbloesem bloeit trekken veel Japanners eropuit om onder de bloemetjes te picknicken of te barbecuen. Vrije dagen zijn voor veel Japanners een schaarse aangelegenheid, dus er is een gedegen planning nodig om het meeste uit het bloeiseizoen te kunnen halen. De Japanse weerbureaus doen dan ook elk jaar enorm hun best om de sakura-golf zo accuraat mogelijk te voorspellen. In het algemeen begint de bloei in het zuiden in de tweede helft van maart en trekt in ongeveer anderhalve maand naarmate noorden. Op de sakura-kalenders van de weerbureaus staan voorspellingen van de data voor de grote steden.

De bloei-voorspelling van de kersenbloesem zoals die er op 26 februari 2015 uitziet. Data staan genoteerd als maand/dag.
De bloei-voorspelling van de kersenbloesem. Data staan genoteerd als maand/dag.

Dit jaar begint de bloei in het zuiden rond 20 maart. Als de voorspellingen correct zijn gaan de laatste bloesems in het noorden bloeien op 10 mei. Voor de laatste voorspellingen bekijk een bijgewerkte versie van deze kaart op Weathermap.jp.

Geef een reactie