Het klimaat in Kirarahama

Het klimaat in Kirarahama

Over iets meer dan een jaar begint in Kirarahama, in de zuidelijkste prefectuur op het hoofd-eiland Honshu, de 23ste Wereld Scout Jamboree. We namen eerder als eens een kijkje in de omgeving van Kirarahama.

We kregen recent een vraag binnen over het klimaat in Kirarahama tijdens de Jamboree. Reden genoeg om daar een korte post aan te wijden.

Japan ligt op het Noordelijk Halfrond, dus in juli en augustus is het ook hier hoogzomer. De Japanse zomer is (sub-)tropisch. En hoe zuidelijker je komt hoe warmer het is. Reken tijdens de Jamboree weken op temperaturen van 35 tot 40 graden overdag. Het koelt ‘s nachts vaak slechts een paar graden af. Op een dag dat het 40 graden is kan de nacht dus best 38 graden zijn. Een slaapzak en zelfs een tent is dan wellicht teveel van het goede.

In tegenstelling tot de wisselvalligheid van de Nederlandse zomers zijn de Japanse zomers erg stabiel. Er valt niet of nauwelijks regen.

Qua seizoen vindt de Jamboree plaatst op het hoogste puntje van de zomer. Het regenseizoen is net afgelopen en het tyfoon seizoen is nog 2 maanden weg.

Als je naar de Jamboree gaat, wees dan voorbereid op de hitte. Zonnebrand, een hoofddeksel en een ventilator op zonne-energie horen thuis op iedere paklijst. Zorg ook vooral dat je genoeg drinkt. Het vinden van drinken is geen probleem, want er staat op elke straathoek een frisdrank-automaat.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

Geef een reactie