Lost in Translation: Reizen met de trein

Lost in Translation: Reizen met de trein

Het land van de rijzende zon spreekt tot de verbeelding. Een Lost-in-translationmoment is nooit veraf. Eén van de redenen daarvoor is de taal, maar net zo zeer de speciale gewoonten en goodies die van Japan een onverstaanbaar land maken.

Wachten op de trein

“De trein heeft vertraging.” Een zin die helaas bijna dagelijks op het menu van de Belgische treinreizigers staat. Japan is voor treinpendelaars daarentegen een luxe. Vertragingen zijn er ongezien. Een Japanner die een vertraging meemaakt zal er nog maanden over praten; het is een fenomeen. De trein zal er ook echt stipt op de aangekondigde tijd vertrekken.

De treindeuren stoppen ook perfect aan de voorziene gele lijnen. Aan weerszijde vormen zich twee rijen van Japanners die keurig achter elkaar de trein opstappen. Duwen doen de Japanners niet. Ook niet in de metro trouwens, maar dat is eerder vanwege handtastelijkheden.

Vrouwenwagons

Het moet gezegd: Japanners zijn gekend om hun afstandelijkheid. Dat geldt wel niet als het gaat om vrouwen in de trein. De Japanse duwers van de metro mochten al hun biezen pakken vanwege handtastelijkheden. Daarnaast zijn heel wat treinen in Japan nu ook voorzien van vrouwenwagons. Sommige enkel in de spits, andere de hele dag door. Dat is niet alleen zo in Japan trouwens, blijkbaar zijn er ook in onder andere Thailand, Zuid-Korea en Egypte handtastelijke mannen.

Als vrouwelijke toerist kan je natuurlijk ook de Japanse mannen eens lef tonen. Kies niet voor de vrouwenwagon, maar ga in de wagon vol met mannen staan en staar ze aan. U mag er zeker van zijn dat geen enkele man je zal aanraken. Vooral uit vrees dat je een zwarte band in een vechtsport heeft of gewoon een goede rechtse.

Hier heerst stilte

Je hebt plaatsgenomen in de trein? Proficiat. Je kan nu zorgeloos genieten terwijl je aan een snelheid van 300 km per uur voorbij het landschap raast (of toch met de Shinkansen). Japan zou niet het land van regels en etiquette zijn als er ook geen no-go’s waren op de trein.

Je zal merken dat je in Japan nog echt kan genieten van de stilte op de trein. Je zal geen luidruchtige bellers of conversaties horen in de wagon. De regel op de trein is dat je er niet mag bellen. Sms’en kan wel zolang je gsm maar geen geluid maakt wanneer je een sms ontvangt. Je moet je gsm dus op ‘Manner Mode’ zetten, of hoe Japanners de stille modus graag noemen. Want als je stil bent, heb je manieren.

Je mag ook niet praten. Een gezellige babbel met je medereiziger zit er dus niet in. Je krijgt geen boete wanneer je praat, het is gewoon not done. Typ liever je conversatie op de gsm of praat heel stil. Af en toe zal je wel een gemene blik mogen verwachten.

Wat je niet ziet, mag je niet doen

Een grote no-go in Japan is roken op de trein. Er zijn treinen met een rokersruimte, maar veel treinen hebben ze ook weer niet. Best lastig voor de gemiddelde rookverslaafde als je zo’n drie uur op de trein zit. Een poster met ‘verboden te roken’ zal je wel nergens zien.

Japanners doen niet graag aan verbieden. Ze tonen het  je liever wanneer je wel iets mag doen. Je zal dus geen verbodsborden zien, maar borden met de boodschap ‘hier mag u roken’. Op de trein zijn er soms rokersruimten voorzien. Is dat niet zo dan heb je pech en moet je het gemiddeld drie uur zonder je sigaret stellen.

Opgestaan is niet plaats vergaan

Ook in Japan vind je voorbehouden plaatsen, plaatsen speciaal voor oude mensen, mensen met een fysieke handicap, vrouwen in verwachting of moeders met kleine kinderen. Behoor je daar niet toe dan mag je plaats nemen op de stoelen tot er iemand op de metro of trein stapt die wel tot die groep behoort.

Zijn de speciale zitjes bezet dan moet je toch je plaats afstaan als er nog bijvoorbeeld een oude dame opstapt. Japanners geven niet graag toe dat ze een speciaal geval zijn. Ze gaan dus nooit letterlijk zeggen dat ze nood hebben aan een zitplaats. Wanneer je jouw plaats wil afstaan zal je dus het antwoord krijgen dat het niet nodig is. Ga er dan toch maar vanuit dat het wel nodig is.