Mobiel internet in Japan

Mobiel internet in Japan

Als je in Japan gaat wonen en je het juiste visum hebt weten te scoren mag je van de Japanse wet ook best een Japans mobiel abonnement afsluiten. Met een mobiel abonnement krijg je natuurlijk een telefoonnummer en meestal onbeperkt gebruik van mobiel internet.

Voor een kort bezoek aan Japan is het afsluiten van een tweejarig abonnement geen optie. Inmiddels is het ook in Japan mogelijk om bij aankomst op het vliegveld een prepaid simkaart te kopen. Als roaming met je Nederlandse simkaart te duur is hebt je ook nog wat andere opties.

Mobiel internet? Huur een telefoon/simkaart

De drie grote operators in Japan – NTT DoCoMo, Softbank en au – hebben op de meeste internationale luchthavens eigen verhuur balies. In de aankomsthal kun je zonder al te veel gedoe een telefoon met simkaart of alleen een simkaart huren, die je bij vertrek weer inlevert. Voor alleen een simkaart betaal je zo’n ¥ 100 yen per dag, en natuurlijk betaal je voor een telefoon mee. Hoeveel meer hangt af van het type telefoon. Daarmee heb je een telefoon in je zak, maar voor elke minuut die je belt of elke MB die je aan data verbruikt moet je extra betalen. Er zijn geen bundels beschikbaar. Dit kan dus heel snel duur worden. Eigenlijk is deze optie alleen interessant als je hoe dan ook mobiel bereikbaar wilt zijn, maar geen actief gebruik wilt maken van je telefoon.

Rental PuPuRu is een onafhankelijke partij, dus niet verbonden aan een van de grote operators. Als je kiest voor het huren van een telefoon kun je bij PuPuRu voor ¥ 6.500 een prepaid pakket dat 10 dagen geldig is. Daar krijg je ¥ 3.000 tegoed bij om in die 10 dagen te gebruiken.

Mobiel internet? Huur een mobiele hotspot

Bij de meeste verhuur balies op de luchthavens zijn ook mobiele hotspots te huur. Je krijgt dan een soort hockey puck die een mobiel data signaal omzet in WiFi. Je kunt dus met je telefoon, tablet of laptop verbinding maken met de hotspot via WiFi. Bij een mobiele hotspot zit natuurlijk wel een databundel. Prijzen variëren en er zijn een aantal bedrijven die via internet mobiele hotspots verhuren. Je kunt het dan bijvoorbeeld naar je hotel laten sturen.

Ook hier heeft PuPuRu redelijke deal. Voor ¥ 400 per dag heb je een Pocket Wifi met 10GB data op maandbasis.

Bij Japan Wireless heb je voor ¥ 9.950 30 dagen een Pocket Wifi met onbeperkt data gebruik in je zak.

Mobiel internet? Koop/huur een data-only simkaart

Een paar kleinere mobiele operators die zich hoofdzakelijk specialiseren in dataverkeer hebben recentelijk de stap gezet naar prepaid simkaarten. Dit zijn dan wel data-only simkaarten. Je krijgt dus geen telefoonnummer. Wel krijg je óf een databundel van enkele GBs, óf onbeperkt data gebruik over een periode van bijvoorbeeld 30 dagen. Als je een simkaart huurt betaal je geen aansluitkosten. Als je besluit om een simkaart te kopen betaal je eenmalig aansluitkosten, maar je kunt de simkaart wel elke keer als je naar Japan reist opnieuw opladen met tegoed. Als je dus vaker naar Japan reist is kopen de moeite waard.

b-mobile verkoopt de VISITOR SIM voor ¥ 3.950. Voor dat bedrag heb je óf 1GB met een geldigheid van 14 dagen tegen de best mogelijke snelheid van het netwerk óf onbeperkt gebruik voor 14 dagen tegen een beperkte snelheid.

Als bezoeker in Japan wordt je hoe dan ook voor het gebruik van mobiele data een poot uitgedraaid. Er lijkt echter een verandering plaats te vinden op dit moment. Recentelijk zijn enkele grote electronica ketens begonnen met de verkoop van prepaid simkaarten. De prijzen liggen hier een stuk lager, maar de beperking is dat de dienstverlening en informatie uitsluitend in het Japans beschikbaar zijn. Tot een van de electronica ketens inziet dat buitenlandse bezoekers ook interesse hebben in een betaalbare prepaid oplossing ben je dus aangewezen op een van de bovenstaande alternatieven.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

3 reacties op “Mobiel internet in Japan

C van Marle

augustus 2016: op Kansai airport heb je loket van Mobile Wifi Rental. Zij verhuren als enige een simkaart waarmee je ook onbeperkt kan bellen naast redelijk datagebruik!! Kost Yen 5.500 (nu €48) per 2 weken. Dus voor 4 weken €96. De enige beperking is dat de gesprekken na 10 minuten worden afgebroken. Dan moet je opnieuw bellen. Is wel lastig als je bijvoorbeeld een vliegmaatschappij moet bellen met een uitgebreid telefoonmenu voordat je iemand aan de lijn krijgt. Tip: vraag meteen of je kan worden teruggebeld.
Data is voor ons minder interessant want je hebt overal hotspots. Ook bijv in de trein. En het is op vakantie ook wel eens prettig als je niet altijd bereikbaar bent.

Oghi

Als ik in Nederland een portable wifi router koop en ik wil deze in Japan gebruiken, heb ik dan een Japanse Sim kaart nodig? Ik bedoel een Sim kaart die je in Japan koopt. En zo ja is het voor een Japanner wel mogelijk en goedkoper om een losse simkaart te kopen, met alleen internet en geen mobiel nummer?

Wouter

Hoi Oghi,

Er zijn inmiddels wel een aantal iets goedkopere opties op de markt. De “valkuil” is dat er absoluut geen Engels-talige informatie over beschikbaar is en is dus echt alleen maar aantrekkelijk als je Japans spreekt/leest. Die kaarten zijn over het algemeen te koop bij de grote elektronica ketens (Yodobashi Camera, etc.). Zelf heb ik afgelopen winter de b-mobile VISITOR SIM getest. Die is me prima bevallen en is relatief goed geprijsd.

Gr. Wouter

Geef een reactie