Nikko, moet je zeker zien

Nikko, moet je zeker zien

Wat moet je nou echt zien in Japan? Staat Nikko al op je lijst? Als jij op dit moment bezig bent om een reis naar Japan voor te bereiden, dan heb je vast die vraag al groot bovenaan een stuk papier gezet. Zo’n stuk papier dat uiteindelijk een lijst moet worden. Zo een met een “zeker zien” kolom, een “als we tijd overhouden” kolom en misschien ook nog wel een “hoeft voor ons niet echt” kolom.

Een reis plannen is leuk. Maar hoe dan ook slaat de twijfel zo af en toe in als een bom. Zeker met een verre reis. En zeker als je weken hebt in plaats van maanden. Keuzes maken dus.

Zit jij te dubben over wat je wel en niet moet gaan zien in Japan? Dan wil ik je graag een tip geven: Nikko! Als dat nog niet onder “zeker zien” staat, schrijf maar op. Nikko moet je zeker zien!

Je krabt je op je hooft en denkt bij jezelf: en waarom dan wel, Wouter? Dat zal ik je eens even vertellen.

Nikko ligt dicht bij Tokyo. Daar kom je hoe dan ook, dus je hoeft er niet voor om te reizen.
Veel Japanners vinden dit het mooiste stukje van hun land. Moet je dus zien!
Je kunt er Japan ervaren zoals het vroeger was.

Hoe kom je er

Als je met een Japan Rail Pass door Japan trekt, neem dan reis je uiteraard met JR. Vanuit Tokyo neem je een Tohoku Shinkansen trein naar Utsunomiya. Ook direct leuk om kennis te maken met de verschillende Shinkansen treinen. Daar stap je over op een gewone trein richting Nikko.

Heb je geen Japan Rail Pass dan reis je een stuk goedkoper met treinen van de spoorwegmaatschappij Tobu. Vanaf Asakusa vertrekt ieder uur een trein naar Nikko. Schrijf meteen ook even op je lijstje dat je kijkt of een Tobu NIKKO PASS wat voor jou is. Die is er in 2 verschillende maten:

NIKKO PASS all area

De NIKKO PASS is online te koop en exclusief beschikbaar voor internationale reizigers. Om jouw pas aan te schaffen kun je terecht op de website van Tobu.

Info & prijzen

Nikko, centrum van Japanse spiritualiteit

Nu ben je in Nikko. En dan? Waarom ben je eigenlijk in Nikko? In ieder geval omdat het volgens veel Japanners de mooiste plek van hun land is.

Zo vind je er het prachtige mausoleum van Tokugawa Ieyasu, de eerste heerser van Japan tijdens het Edo-tijdperk. Deze tempel, Tosho-gu, is de meest extravagante tempel van Nikko.

Iets verderop ligt Taiyuin-byo, het mausoleum van de Tokugawa Iemitsu, de kleinzoon van Ieyasu. Deze tempel is kleiner van Tosho-gu maar wel veel mooier, en vooral ook minder extravagant.

Het Shinto heiligdom Futarasan Jinja is het oudste heiligdom in Nikko. Deze schrijn staat hier al sinds 782. De huidige bouw dateert uit 1617 is daarmee bovendien het oudste gebouw van de stad.

En als Futarasan op je lijst staat (moet wel na die lovende aanbeveling hierboven), loop je erheen over de Shinkyo brug. Dit is een van de meest gefotografeerde bruggen van Japan en hoe dan ook een mooie binnenkomst.

Verder zijn er tal van prachtige wandelingen te maken in de natuur rond Nikko. Er zijn meren en bossen, bergen en dalen. Je wandelschoenen kunnen hier hun hart ophalen. Nikko National Park is dé plek voor de wandelaars onder ons.

Terug in de tijd in Edomura

Edomura valt onder het kopje themaparken. Dat voelt wellicht een beetje tegenstrijdig met de prachtige tempels en ongerepte natuur. Daarom heb ik met Edomura maar gewacht tot het einde van dit artikel. De insteek is hoe dan ook commerciëler dan de andere opties hierboven, maar toch best leuk.

In de tijd van Tokugawa Ieyasu, Tokugawa Iemitsu (zie het stukje over de mausolea hierboven) en nog een aantal andere Tokugawa’s die Japan bestierden, heette Tokyo nog geen Tokyo. Kyoto was toen nog de hoofdstad en het hart van de aristocratie. Aan de mond van de rivier Ara-kawa (nu Sumida-kawa) lag een slaperig vissersdorpje genaamd Edo. Hier streek het Tokugawa gezelschap neer en al snel groeide het uit tot het centrum van de Japanse macht.

In Edomura zie je nagemaakte gebouwen uit die tijd. Zo zijn er logies, samurai woningen en overheidsgebouwen gereconstrueerd. Zoals gezegd, het heeft wel een commercieel luchtje. Maar mocht je specifiek van Nikko een lijstje aan het maken zijn dan kan deze onder het kopje “als we tijd overhouden”.

Veel plezier in Nikko!

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

6 reacties op “Nikko, moet je zeker zien

Eva

Bedankt. Je hebt me overtuigd!

Wouter

Graag gedaan Eva 😊.

Annelies

Dag Wouter,
Wij willen inderdaad een dagje naar Nikko vanuit Tokio. Wij hebben een JR pas, dus willen graag met de trein.
We hebben 3 dochters van 15,13 en 11, dus fijn om een beetje gevoel te krijgen voor de ‘logistics’ van de reis.
Vraag 1: hoe lang duurt de treinreis vanuit Tokio ongeveer (inclusief overstappen) en Vraag 2: hoe ver is het van het treinstation in Nikko naar het ‘park met alle historische gebouwen’ en tenslotte Vraag 3: hoe groot zijn de loop afstanden in het park (als je bijvoorbeeld de suggesties van volgt om te bekijken). Maakt het nog uit of je op een zondag of maandag gaat?
Heel erg bedankt Wouter!

Wouter

Hoi Annelies,

Leuk dat je hier wat inspiratie komt opdoen :).

Met de JR Pass kun je alleen gebruik maken van JR treinen. Er rijdt een rechtstreekse trein van Tokyo naar Nikko van de maatschappij Tobu Railway. Met JR zit er een overstap in de route. De snelste route is om de Shinkansen te nemen naar Utsunomiya en daar over te stappen op een trein naar Nikko. Inclusief overstap ben je ongeveer 1 uur en 45 minuten onderweg.

Het gedeelte van de stad waar je het meeste Werelderfgoed vindt ligt op 40 minuten lopen vanaf het station. Er rijdt echter ook een bus. De World Heritage Meguri Bus rijdt op en neer tussen het station en de belangrijkste bezienswaardigheden. De hoogtepunten hier liggen vlak naast elkaar dus dat is goed te belopen.

Als je de keuze hebt tussen zondag en maandag zou ik voor maandag kiezen. Dan is het toch net even iets rustiger. Reserveer wel van te voren even een zitplaats voor de Shinkansen, dan ben je tussen Tokyo en Utsunomiya tenminste zeker van een zitplaats.

Gr. Wouter

Niels

Hey Wouter

Wij zijn zeer geïnteresseerd geraakt over Nikko. Wij vertrekken naar Japan in een maand. Wij willen wel een dagtrip vanaf Tokyo ervan maken. Wij zijn in bezit van een JR-Pass. Is er iets van een dagpas voor de bus , zo ja gaat die dan ook langs die beroemde waterfall?

Gr Niels

Wouter

Hi Niels,

Leuk dat je naar Nikko gaat. Er zijn 2 passen die je kunt gebruiken voor de bus in de omgeving van Nikko. Onder het kopjes “Hoe kom je er” vind je de links naar de NIKKO PASS. Met de ALL AREA versie kun je ook naar de Kegon Waterval.

Er zit wel een maar aan… Met de NIKKO PASS krijg je ook een retourtje Tokyo inclusief. Jullie reizen met de Japan Rail Pass dus dat heb je eigenlijk niet nodig. Je bent in dat geval dan waarschijnlijk goedkoper uit door per busrit te betalen.

Gr. Wouter

Geef een reactie