Sakura, kersenbloesem in Japan 2020

Sakura, kersenbloesem in Japan 2020

Op het noordelijk halfrond beginnen we langzaam de eerste tekenen van het einde van de winter te zien. Sneeuw zal er in Nederland nauwelijks meer vallen en de Elfstedentocht is voor het zoveelste jaar op rij definitief van de baan. In Japan betekent de komst van de lente dat de sakura, de golf van kersenbloesem die jaarlijks van zuid naar noord trekt, op het punt van beginnen staat.

Als de kersenbloesem bloeit trekken veel Japanners eropuit om onder de bloemetjes te picknicken of te barbecuen. Vrije dagen zijn voor veel Japanners een schaarse aangelegenheid, dus er is een gedegen planning nodig om het meeste uit het bloeiseizoen te kunnen halen. De Japanse weerbureaus doen dan ook elk jaar enorm hun best om de sakura-golf zo accuraat mogelijk te voorspellen. In het algemeen begint de bloei in het zuiden in de tweede helft van maart en trekt in ongeveer anderhalve maand naarmate noorden. Op de sakura-kalenders van de weerbureaus staan voorspellingen van de data voor de grote steden.

Wat is sakura?

Sakura betekent letterlijk kersenbloesem. Het is de bloesem van de kersenbomen zoals de Prunus serrulata, de Prunus speciosa en de Prunus yedoensis. Dit zijn overigens niet de bomen waaraan kersen groeien. Ieder geslacht heeft net een andere bloemsoort. Ook bloeien ze niet allemaal exact tegelijkertijd.

In het Boeddhisme en de Japanse cultuur wordt een zekere weemoedige schoonheid toegekend aan het vergankelijke. Voor de Japanners is de sakura een van de meest concrete voorbeelden van deze schoonheid. Als de kersenbomen bloeien is het een prachtig gezicht, maar na een korte bloeiperiode neemt de wind de bloesems alweer mee.

Sakura in de wind

Voorspelling kersenbloesem in Japan

Reis je toevallig in de periode van de kersenbloesem naar Japan, dan is het een must om er een graantje van mee te pikken.

Dus… waar moet je zijn dit jaar om de kersenbloesem te zien bloeien? De actuele voorspelling voor 2020 zie je op de kaart. Voor de laatste voorspellingen bekijk een bijgewerkte versie van deze kaart op Weathermap.jp.

De voorspelling van de sakura golf van dit jaar.
15 – 28 maart 2020Kersenbloesem Fukuoka
Volle bloei wordt voorspeld voor 27 maart.
Fukuoka
15 – 28 maart 2020Kersenbloesem Tokyo
Volle bloei wordt voorspeld voor 23 maart.
Tokyo
16 – 29 maart 2020Kersenbloesem Hiroshima
Volle bloei wordt voorspeld voor 25 maart.
Hiroshima
17 – 30 maart 2020Kersenbloesem Kyoto
Volle bloei wordt voorspeld voor 25 maart.
Kyoto
17 – 30 maart 2020Kersenbloesem Nagoya
Volle bloei wordt voorspeld voor 27 maart.
Nagoya
19 maart – 1 april 2020Kersenbloesem Osaka
Volle bloei wordt voorspeld voor 28 maart.
Osaka
27 maart – 9 april 2020Kersenbloesem Nagano
Volle bloei wordt voorspeld voor 2 april.
Nagano
27 maart – 9 april 2020Kersenbloesem Sendai
Volle bloei wordt voorspeld voor 3 april.
Sendai
6 – 19 april 2020Kersenbloesem Akita
Volle bloei wordt voorspeld voor 12 april.
Akita
21 april – 4 mei 2020Kersenbloesem Hakodate
Volle bloei wordt voorspeld voor 26 april.
Hakodate
24 april – 7 mei 2020Kersenbloesem Sapporo
Volle bloei wordt voorspeld voor 28 april.
Sapporo

Beste reisschema

Om zoveel mogelijk van de kersenbloesem mee te krijgen zul je er wel rekening mee moeten houden in je reisschema. De sakura golf trekt van zuid naar noord. Wil je zeker weten dat je tijdens je Japan reis de kersenbloesem tegen komt, kies dan voor een reis van noord naar zuid.

Je kunt door heel Japan en vrijwel overal bloeiende kersenbomen vinden. Een greep uit leuke plekken om de sakura te zien:

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

Geef een reactie