Sakura, kersenbloesem in Japan

Sakura, kersenbloesem in Japan

Op het noordelijk halfrond beginnen we langzaam de eerste tekenen van het einde van de winter te zien. Sneeuw zal er in Nederland nauwelijks meer vallen en de Elfstedentocht is voor het zoveelste jaar op rij definitief van de baan. In Japan betekent de komst van de lente dat de sakura, de golf van kersenbloesem die jaarlijks van zuid naar noord trekt, op het punt van beginnen staat.

Als de kersenbloesem bloeit trekken veel Japanners eropuit om onder de bloemetjes te picknicken of te barbecuen. Vrije dagen zijn voor veel Japanners een schaarse aangelegenheid, dus er is een gedegen planning nodig om het meeste uit het bloeiseizoen te kunnen halen. De Japanse weerbureaus doen dan ook elk jaar enorm hun best om de sakura-golf zo accuraat mogelijk te voorspellen. In het algemeen begint de bloei in het zuiden in de tweede helft van maart en trekt in ongeveer anderhalve maand naarmate noorden. Op de sakura-kalenders van de weerbureaus staan voorspellingen van de data voor de grote steden.

Ervaar Sakura in Japan

Reis je toevallig in de periode van de kersenbloesem naar Japan, dan is het een must om er een graantje van mee te pikken. Wat zijn nou een paar bloemetjes, zul je misschien denken. De pracht van de sakura is niet iets wat op een of andere mystieke wijze verbonden is met de Japanse cultuur. Ja, in de Japanse cultuur wordt anders aangekeken tegen schoonheid en mooie dingen. De bloei van de kersenbloesem is als buitenlandse toerist eenvoudig te behappen.

Dus… waar moet je zijn dit jaar om de kersenbloesem te zien bloeien? De actuele voorspelling voor 2019 zie je op de kaart hieronder.

De voorspelling van de sakura golf van dit jaar.
De bloei-voorspelling van de kersenbloesem. Data staan genoteerd als maand/dag.

Dit jaar begint de bloei in het zuiden rond 25 maart. Als de voorspellingen correct zijn gaan de laatste bloesems in het noorden bloeien op 10 mei. Voor de laatste voorspellingen bekijk een bijgewerkte versie van deze kaart op Weathermap.jp.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

Geef een reactie