Tolwegen in Japan

Tolwegen in Japan

Een tijdje geleden vertelde ik je over 9 dingen die je moet weten over autorijden in Japan. In dat lijstje ontbreekt (minstens) één belangrijk stukje info: vrijwel alle Japanse snelwegen zijn tolwegen.

De Japanners noemen hun gewone wegen vaak liefkozend “beneden-wegen”. De tegenhanger is de snelweg die vaak hoog boven de grond op palen over de steden voert. Gewone wegen beneden, snelwegen boven. Beneden blijven is gratis, naar boven gaan… juist ja. Japanse snelwegen zijn, zoals gezegd, tolwegen.

Tarieven

Hoeveel je precies kwijt bent aan tol is moeilijk te zeggen. De ene route is duurder dan de andere. Bovendien verschillen de bedragen en manier van berekenen per operator.

Het Japanse snelwegen-net wordt door verschillende bedrijven uitgebaat en onderhouden. Zo worden de meeste wegen in het westen van Japan beheerd door Nexco. In de regio Osaka is de private operator Hanshin eigenaar van een aantal wegen. En zo gaat dat heel Japan door.

Helaas is er niet één handige website waar je makkelijk je tol van A naar B kunt berekenen. Zelfs Google Maps weet niet wat een rit je gaat kosten. Want behalve verschillende manieren van berekenen en verschillende operators zijn er ook nog spits-tarieven, dal-tarieven, weekend-tarieven, feestdag-tarieven, etc. Een waar oerwoud dus.

Maar ja, jij wilt natuurlijk weten waar je rekening mee moet houden voor je Japan reis. Wij kunnen wel leuk zeggen dat je Japan op je eigen tempo kunt verkennen met een auto, maar jij wilt weten wat je dat aan tol gaat kosten.

In de buitengewesten betaal je ongeveer ¥ 2.000 per 100 kilometer
Rond de grote steden loopt dit al snel op tot meer dan ¥ 3.500 per 100 kilometer
Op speciale trajecten zoals grote bruggen of aanrijroutes naar luchthavens geldt vaak een toeslag van tussen ¥ 300 en ¥ 1.000
Let op
De bedragen hierboven zijn slechts een indicatie. Dus geen boze reacties met “GVD Wouter!!!” graag.
Toll Gate
Een tolpoortje bij de afrit Kyobashi in Tokyo. Afbeelding via Toshihiro Oimatsu onder CC BY licentie.

Betalen

Zo zompig als het moeras van tarieven is, zo eenduidig is de manier van betalen. Tol betalen in Japan is het eenvoudigste wat er is. Met één vetgedrukte maar

Maar… je moet wel een ETC tol-badge in je auto hebben. Gelukkig kan je die bij het huren van een auto er gewoon bij huren of lenen (of je er extra voor betaalt hangt af van de verhuurder).

Met een ETC tol-badge in je auto kun je door de automatische tolpoortjes rijden. De badge is druk met het berekenen van je tarief, zodat jij je op het sturen kan concentreren.

ETC tol badge
Zo gebruik je de ETC tol badge. Afbeelding via NEXCO.

Bij opritten, afritten, knooppunten en soms ook gewoon midden op de snelweg kom je tolpoortjes tegen. Met een gangetje van maximaal 20 kilometer per uur rijdt je door een van de poortjes met een groot paars ETC bord erboven. De scanner in het poortje scant op afstand je tol-badge. Verlaat je de snelweg dan staat het exacte tol-bedrag op een scherm vlak na het poortje. Je weet dus direct wat het je gekost heeft.