Op dit moment staan 15 plaatsen in Japan op de UNESCO Werelderfgoedlijst onder het kopje Cultureel Werelderfgoed. Natuurlijk zijn alle 15 spots de moeite waard, maar als je maar beperkt de tijd hebt in Japan en je een keuze moet maken dan help ik je daar graag bij. De tempels van Kyoto en Kasteel Himeji ken je waarschijnlijk wel. Graag help ik je kiezen uit de andere iets minder bekende plaatsen. Hier is wat in mijn bescheiden opinie de top 5 van de Werelderfgoedlijst is.

1. Werelderfgoed: Heiligdommen en tempels van Nikko

Prefectuur: Tochigi
Werelderfgoed sinds: 1998
UNESCO nummer: 913

二荒山神社
Dit is Futarasan Jina, waarschijnlijk een van de mooiste Shinto heiligdommen van Japan. Afbeelding via Richard, enjoy my life! onder CC BY-SA licentie.

Nikko is een van de meest heilige plekken in Japan. Je hoeft niet religieus te zijn om de spirituele rust die hier heerst te ervaren. Het volledige Werelderfgoed van Nikko bestaat uit 103 religieuze gebouwen, waaronder de machtige mooie schrijnen Futarasan Jinja (nog een mooie foto) en Toshogu.

2. Werelderfgoed: Historische monumenten uit het Oude Nara

Prefectuur: Nara
Werelderfgoed sinds: 1998
UNESCO nummer: 870

東大寺 Todaiji temple
De Todai-ji tempel in Nara is het grootste houten bouwwerk ter wereld. In de tempel staat het grootste houten Boeddha standbeeld ter wereld. Afbeelding via ume-y onder CC BY licentie.

Nara is het epicentrum van de Japanse geschiedenis. Het was een van de eerste hoofdsteden van Japan en is de thuisbasis van een aantal indrukwekkende gebouwen. Een aantal van deze gebouwen, met name die met een religieuze functie, zijn aangewezen als Werelderfgoed. Met een bezoek aan Nara Park kun je ook deze afvinken op je lijstje.

3. Werelderfgoed: Historische dorpen Shirakawa-go en Gokayama Ogi

Prefectuur: Gifu/Toyama
Werelderfgoed sinds: 1995
UNESCO nummer: 734

shirakawa village - 白川郷
In het dal van de Shogawa rivier staan de huizen met steile strodaken van Shirakawa-go. Afbeelding via Emran Kassim onder CC BY licentie.

Het lijkt wel een eeuwenoud schilderij zoals Shirakawa-go hier op de foto in de sneeuw ligt. Shirakawa-go ligt hoog in de bergen. Het sneeuwt hier dus best veel. De daken van de huizen zijn zo gebouwd dat de sneeuw eraf glijdt voordat het te zwaar wordt en het huis doet instorten. Deze traditionele manier van bouwen is zelfs in Japan uniek, waardoor Shirakawa-go een plekje op de Werelderfgoedlijst te pakken heeft gekregen.

4. Werelderfgoed: Itsukushima heiligdom

Prefectuur: Hiroshima
Werelderfgoed sinds: 1996
UNESCO nummer: 776

Miyajima Torii on a rainy morning
De “drijvende” torii poort van Itsukushima Jinja is de officiële toegang tot dit heiligdom. Afbeelding via Geert Orye onder CC BY licentie.

Ondanks de focus op de druppels aan de bladeren op de foto hierboven herken je duidelijk de “drijvende” torii poort van Itsukushima Jinja. Deze Shinto schrijn en een aantal andere heiligdommen op het eiland zijn in 1996 officieel toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

5. Werelderfgoed: Plaatsen uit de Japanse Meiji industriële revolutie

Prefectuur: Kyushu, Yamaguchi, Shizuoka and Iwate
Werelderfgoed sinds: 2015
UNESCO nummer: 1484

IMGP8534
Gunkanjima heeft op een afstand wel wat weg van een slagschip. Afbeelding via akira kawamura onder CC BY-SA licentie.

De nieuwste Japanse toevoeging aan de Werelderfgoedlijst is niet exact wat je voor je ziet als je aan Japan denkt. Toch verdient het een plekje in de top 5. De industriële revolutie luidde ook in Japan de moderne tijd in. Een aantal van de installaties uit die tijd zijn bewaard gebleven en sinds 2015 verzekerd van een toekomst als Werelderfgoed.

De meest indrukwekkende van deze installaties is Gunkanjima. Dit is de bijnaam van het eiland Hashima voor de kust van Nagasaki. Het betekend letterlijk slagschipeiland, ingegeven door overeenkomsten met… Je snapt wat ik bedoel. Van 1887 tot 1974 werd op Gunkanjima steenkolen gemijnd. Toen in 1974 de steenkolen op raakten werd het eiland verlaten. De verlaten appartementen staan er nog.

Op de website van UNESCO vindt je de volledige lijst met Japans Werelderfgoed.


Wouter

Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.

Geef een reactie