Vincent en Suzanne in Japan

Vincent en Suzanne in Japan

Vincent en Suzanne zijn echte wereldreizigers. Vincent begon met schrijven tijdens zijn wereldreis in 2010. Later is Suzanne erbij gekomen en samen hebben ze in vijf jaar maar liefst 22 landen bezocht. In de zomer van dit jaar waren Vincent en Suzanne vier weken in Japan. Ik was natuurlijk bijzonder nieuwsgierig naar hun Japan ervaring. Ik stelde ze vijf vragen over hun reis. Dat interview lees je hieronder. Het volledige reisverslag van de Japan reis van Vincent en Suzanne lees je op hun eigen weblog Reizen over de Wereld.

Als door de wol geverfde wereldreizigers moeten jullie natuurlijk elk reis weer een bestemming kiezen. Hoe gaat dat proces voor jullie in zijn werk en hoe is de keuze dit jaar gevallen op Japan?

We proberen elk jaar een verre reis te maken. Daarbij zijn we vaak gebonden aan de schoolvakanties. Vooraf kijken we dan naar de ideale reistijd van een land. Daarnaast trekt Azië ons wel. Japan leek ons een mooie combinatie tussen Aziatische en Westerse invloeden.

Vincent

Als we op vakantie zijn, bedenken we meestal al wat we dat jaar daarna willen gaan doen. Vorig jaar waren we in Sri Lanka en toen bedachten we dat we wel eens een ‘gek’ land, zoals Japan wilden zien.

Toen we begin 2015 een retourticket naar Tokyo zagen voor 600 euro per persoon was de keuze snel gemaakt. Daarna hadden we dus 4 weken Japan in te vullen met een reis en werd er bekeken wat we wilden zien en doen. Zo wilde ik bijvoorbeeld graag in een ryokan slapen.

Suzanne
Sumo up close
Sumo worstelen in Nagoya.

Jullie verwachtingspatroon van een reis zal intussen wat diepgaander en verfijnder zijn dan van de gemiddelde reiziger. Wat verwachtten jullie voor vertrek van Japan?

De keuze voor Japan in de zomer betekent ook het klimseizoen van de Mount Fuji. Daarnaast wilde ik nog graag naar het sumo worstelen. Verder hadden we in ons hoofd zitten dat Japan een duur land zou zijn.

We waren dus erg benieuwd naar de prijzen in Japan voor het eten. Dat bleek achteraf allemaal erg mee te vallen.

Vincent

Behalve dat het duur zou zijn, had ik ook verwacht dat het een ‘gek’ land zou zijn zoals ik al eerder zei. Vaak lees je op internet dingen, waarbij je denkt ‘oh dat kan alleen in Japan’. Zoals bijvoorbeeld een Maid Cafe. We hadden ook al veel verschillende verhalen gehoord dat Japan erg georganiseerd zou zijn en de mensen erg vriendelijk.

Suzanne

Terugkijkend hebben jullie een fantastische reis gehad, dat is ook te lezen op jullie blog. Hoe zou je in een paar zinnen jullie Japan ervaring samen vatten?

Japan heeft eigenlijk alles. Je hebt er veel cultuur, heerlijk eten, behulpzame mensen, er is veel te doen, het is schoon, veilig. Eigenlijk is Japan gewoon een ideaal vakantieland!

Vincent

Japan is vooral een bijzonder land, met een bijzondere cultuur. Ik zou graag willen dat Nederland net zo georganiseerd is als Japan.

Suzanne

10 jaar geleden had elke echte reiziger een Lonely Planet in zijn rugzak zitten. Intussen moeten de reisgidsen de aandacht delen met apps, websites en andere hulpmiddelen. Welke hulpmiddelen zijn essentieel geweest in het vinden van jullie weg?

Het meest essentiele hulpmiddel is misschien nog wel de Japanse behulpzaamheid. Het juiste perron vinden, maar ook in hotels werden we goed geholpen. Zo kon ons hotel in Tokyo bijvoorbeeld 3 weken lang de Fuji wandelstokken opslaan en hielpen ze ons goed bij het bezoek aan de Tsukiji vismarkt.

De Lonely Planet is trouwens nog steeds essentieel gebleken. Zo zijn we ook het restaurant in Fukuoka tegen gekomen waar je zelf je vis kunt vangen.

Vincent

Behalve de mensen en de reisgidsen is het in Japan ook erg fijn dat er overal een goede Wi-Fi verbinding is. Zo keken we in het hotel vaak wat bijvoorbeeld de 10 hoogtepunten in Kyoto zijn en aan de hand daarvan en de Lonely Planet bepaalden we dan wat de die dag daarna gingen doen.

Ook heeft Japan handige hulpmiddelen voor op een smartphone, zoals de app Tokyo Metro. Zo wisten we precies hoe we op een bepaalde plek moesten kopen. Hiervan was het ook handig dat je niet per se een internetverbinding nodig had.

Suzanne
Sushi Nikishi Market
Één van de dingen die Suzanne bij zullen blijven is het heerlijke eten.

Wat zal jullie het meest bijblijven van de reis naar Japan?

Dat ik bij Japan gelijk denk: Ik zou nog wel een keer terug willen. Bij sommige landen denk ik na een bezoek: Hier heb ik het meeste wel gezien. Bij Japan heb ik dat niet. We zijn in totaal vier weken in Japan geweest. We hebben heel veel gedaan, maar toch heb ik uiteindelijk het gevoel dat we nog veel moeten zien.

Vincent

Het lekkere eten, de snelle treinen, het goed georganiseerde, de vriendelijke mensen, de bijzondere cultuur, de verlichte straten, de hoge stemmetjes, de kinderachtige meisjes in het maid cafe, de bijzondere tocht op Mount Fuji, de warme zon. Tja, wat niet eigenlijk… Ik zou ook zeker nog een keer terug willen!

Suzanne

Kijk voor alle reisverslagen uit Japan op Reizen over de Wereld. Naar aanleiding van dit interview nomineerde Vincent mij voor een Liebster Award.