WiFi in Japan

WiFi in Japan

Een tijdje geleden schreef ik over mobiel internet in Japan. Je kunt als bezoeker een data-only simkaart kopen of huren, maar dat is prijzig en beperkt. De Japanners zelf hebben bijna allemaal onbeperkt data gebruik in hun mobiel abonnement zitten, dus wifi heeft zich in Japan minder snel verspreid.

Vijf jaar geleden was het bijna onmogelijk om gratis wifi te vinden in Japan. Het barste overal van de netwerken van de vele internet routers die overal staan, maar alle netwerken waren afgeschermd. Softbank was op dat moment de enige operator die de iPhone aanbood. Om het de belasting van die data slurpen op het netwerk enigszins te beperken begon Softbank een samenwerking met het Spaanse Fon. Iedere nieuwe Softbank abonnee kreeg gratis een Fon router. Met Fon stel je een stukje van je internet verbinding beschikbaar aan andere Fon gebruikers. De Fon-spots schoten als paddestoelen uit de grond.

Voor Fon gebruikers was er nu gratis wifi op veel plaatsen, maar als je geen Fon gebruiker was had je jog steeds pech. Sinds dien is er echter een hoop veranderd. Convenience stores zoals 7 Eleven, FamilyMart en Lawson hebben wifi ontdekt. In de meeste convenience stores kun je sinds pak weg een jaar terecht voor gratis wifi. Ook zijn er steeds meer restaurants, cafés en winkels die kiezen voor wifi.

Het nadeel van wifi is natuurlijk dat je wel in de buurt van een hotspot moet zijn, maar met de huidige dekkingsgraad is het een goed alternatief voor een dure dat simkaart. Er is zelfs een app beschikbaar die je helpt bij het vinden van wifi netwerken, maar dat werkt nog niet zo denderend.