Yamanote-lijn in beeld

Yamanote-lijn in beeld

De hoofdstad Tokyo is fascinerend. De enorme uitgestrektheid van de metropool is zowel indrukwekkend als een beetje eng. Hoe vind je ooit je weg in die wirwar van neon-verlichte straatjes? Er is één ding dat alle belangrijke buurten van Tokyo met elkaar verbindt. Een rode draad, zeg maar. Of wellicht zou je beter groene draad kunnen zeggen. De Yamanote-lijn.

De Yamanote-lijn is een spoorlijn die in een rondje loopt langs alle belangrijke buurten van Tokyo. Zou dat toeval zijn? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk heeft de inmiddels meer dan 100 jaar oude ringlijn de buurten waar hij zich doorheen kronkelt ontsloten en ervoor gezorgd dat ze alle mogelijkheden hadden om zich te ontwikkelen.

Yamanote-lijn kaart

De Yamanote-lijn

De Yamanote-lijn is even handig als indrukwekkend. Tijdens de spits vertrekt er van elk perron langs de lijn in iedere richting elke minuut een trein. En het zijn volle treinen. Elke minuut. Het volledige rondje is 34,5 kilometer en telt maar lieft 29 stations, waaronder het drukste station ter wereld. Een rondje duurt ongeveer een uur.

De Yamanote-lijn is een fantastische manier om Tokyo te verkennen, maar het is ook een spektakel op zich. Er zit bijna nergens meer dan 1,5 kilometer tussen de stations, maar ieder station met omliggende buurt heeft een compleet eigen sfeer. Als je 29 dagen de tijd zou hebben zou je iedere dag op een ander station uit kunnen stappen en de hele dag doorbrengen in de omgeving.

De Yamanote-lijn is al met duizenden, waarschijnlijk zelfs miljoenen woorden beschreven en er zijn al even veel foto’s van gemaakt. Als een foto duizend woorden spreek zijn dat heel wat woorden. Zou er nog een spoorlijn zijn op deze wereld waaraan zoveel woorden besteed zijn?

Genoeg geschreven nu. Proef een klein beetje van het gevoel van de Yamanote-lijn met deze foto’s (klik op de foto’s om er op je volledige beeldscherm van te genieten), allemaal onderdeel van deze intrigerende spoorlijn.

View this post on Instagram

🚄列車即將進站… #山手線

A post shared by Yueh-Kung Lin (@yuehkung) on

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

3 reacties op “Yamanote-lijn in beeld

Lansing

Hoi!
TIjdens mijn reis heb ik de Yamanote lijn ook vaak gebruikt. Ze was erg behulpzaam om in deze gigantische stad terecht te komen. Dank je wel voor deze goede artikel met de mooie foto’s, het roept leuke herinneringen ervoor van de beste manier me te transporteren.

Sander

Nog een leuk weetje: de Yamanote-lijn kent één overweg, vlakbij Komagome Station.

En om het gebruik van de Yamanote-lijn even in perspectief te plaatsen: deze ene lijn van 34 km en 29 stations wordt dagelijks gemiddeld door meer dan 4 miljoen mensen gebruikt. En dan moet je nog bedenken dat er langs flinke delen van de Yamanote-lijn nog parallel rijdende diensten zijn (o.a. Keihin-Tohoku, Saikyo, Shonan-Shinjuku) die samen ook nog goed zijn voor de nodige miljoenen reizigers.

Ter vergelijk:
– Het gehele metronetwerk van Londen (11 lijnen, 400 km met 270 stations), wordt dagelijks door 4,8 miljoen mensen gebruikt.
– De gehele metro van New York (36 lijnen, 380 km, 472 stations) wordt door 5,2 miljoen mensen gebruikt. En als een van de weinige metronetwerken ter wereld gaat deze 24 uur per dag door.
– Onze eigen NS vervoert dagelijks gemiddeld slechts 1,1 miljoen miljoen mensen over 2809 km spoor 401 station. En dan nog klagen dat de treinen te vol zitten….

Wouter

Leuk weetje inderdaad over de ene overweg 😊. Die zal vaker dicht zijn dan open!

Het reizigersvolume is echt onvoorstelbaar. En ondanks dat het volume heb ik zo en dan in bijna lege rijtuigen gezeten.

Leuke video’s trouwens 👍

Geef een reactie