Recept: Buta no shoga-yaki

In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Gelukkig is er in Nederland ook varkensvlees te koop, dus kan ook jij dit Japanse gerecht maken. Ik heb bij iedere stap een foto gezet zodat je kunt zien wat je moet doen.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

2

20 minuten

Ingrediënten

  • Varkensvlees, 350g
  • 1 ui
  • Aardappelzetmeel, 5 eetlepels
  • Olie
  • Zout
  • Sojasaus, 1,5 eetlepel
  • Sake of witte wijn, 1 eetlepel
  • Suiker, 1 theelepel
  • Mirin (Japanse zoete kookwijn), 2 theelepels
  • Gemberpuree, 1 theelepel

BereidiNg

  • Snijd het varkensvlees en maak in elk lapje aan allebei de kanten een ruit, zoals op de foto. Doe wat zout op het vlees.
  • Snijd de ui.
  • Maak de saus. Mix de sojasaus, sake, suiker, mirin en gemberpuree in een kommetje.
  • Bedek het vlees met aardappelzetmeel.
  • Verhit de olie in een pan en bak het vlees aan beide kanten.
  • Haal het vlees uit de pan als het licht gebakken is en leg het op een bordje. Doe ui in de pan en bak ze tot ze bruin worden. Voeg het vlees en gemengde saus toe en roerbak nog een beetje.

Eetsmakelijk! どうぞ召し上がれ!

  • Buta no shoga-yaki

    Snijd het varkensvlees en maak in elk lapje aan allebei de kanten een ruit.
  • Buta no shoga-yaki

    Snijd de ui.
  • Buta no shoga-yaki

    Mix de sojasaus, sake, suiker, mirin en gemberpuree in een kommetje.
  • Buta no shoga-yaki

    Bedek het vlees met aardappelzetmeel.
  • Buta no shoga-yaki

    Verhit de olie in een pan en bak het vlees aan beide kanten.
  • Buta no shoga-yaki

    Haal het vlees uit de pan als het licht gebakken is en leg het op een bordje. Doe ui in de pan en bak ze tot ze bruin worden. Voeg het vlees en gemengde saus toe en roerbak nog een beetje.
  • Buta no shoga-yaki

Recept: Niku-miso

In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn dol op deze dingen, maar doen er graag een schepje bovenop om het nog lekkerder te maken. Niku-miso is geen gerecht maar een topping die je kunt gebruiken op andere dingen, zoals noedels of rijst. Veel kookplezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram gehakt (kip of half om half)
  • 1 ui
  • 1 bospeen
  • 1 champignon of shitake
  • 1 lente-ui
  •  eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels miso
  • 3 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel gember puree
  • 1/2 theelepel knoflook puree

Bereiding

  • Snijd de ui, lente-ui, bospeen en champignon is kleine stukjes.
  • Meng alle ingrediënten voor de saus goed.
  • Verhit 1 eetlepel sesamolie in een bakpan. Doe de groente erin en bak ze tot hun kleur een beetje verandert.
  • Voeg het gehakt toe en bak het vlees tot het gaar is.
  • Doe de gemengde saus erin en roerbak ze tot bijna alle saus opgenomen is. Zet het vuur laag en bak nog 3-5 minuten. Doe de gas uit en laat ze staan en afkoelen.

Tip: Deze niku-miso is heel lekker op allerlei dingen. Bijvoorbeeld op warme of koude noedelsoep of gestoomde witte rijst.

Eetsmakelijk! どうぞめしあがれ!

  • Snijd alle groente
    Snijd de ui, lente-ui, bospeen en champignon in kleine stukjes.
  • Maak de saus
    Meng alle ingrediënten voor de saus goed.
  • Bak de groente
    Verhit 1 eetlepel sasamolie in een bakpan. Doe de groente erin en bak ze tot hun kleur een beetje verandert.
  • Voeg gehakt toe
    Voeg het gehakt toe en bak het vlees tot het gaar is.
  • Bakken
    Doe de gemengde saus erin en roerbak ze tot bijna alle saus opgenomen is. Zet het vuur laag en bak nog 3-5 minuten. Doe de gas uit en laat ze staan en afkoelen.
  • Niku-miso
    Niku-miso
  • Niku-miso op noedelsoep
    Niku-miso is erg lekker op warme of koude noedelsoep.
  • Niku-miso op rijst
    Ook op rijst is niku-miso erg lekker.

Recept: Temaki sushi

Sushi is een echt feestmaal. Tijdens de feestdagen eten veel Japanners temaki sushi, zoals Nederlanders gourmetten. Temaki betekent hand-gerold. Je legt zeewier op je hand, doet er een beetje rijst op en de toppings die jij lekker vindt. Je kiest dus zelf wat je er behalve rijst en zeewier nog meer in stopt. Houdt je niet van rauwe vis, dan laat je de sashimi in de viswinkel liggen. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan is dit recept ook geschikt voor jou. Vier kerst dit jaar Japanse stijl.

Met de feestdagen voor de deur is dit recept uitermate geschikt voor een kerst diner. Temaki sushi kun je uitstekend combineren met miso soep en tamagoyaki. Omdat je de temaki sushi zelf rolt is de nori lekker vers en knapperig.

Details

Porties

4-6

Voorbereiding

1 uur

Bereiding

30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram sushi rijst
  • 100 milliliter rijst azijn (gebruik je sushi azijn uit de supermarkt, dan heb je geen suiker en zout nodig)
  • 60 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram gerookte zalm fillet
  • 2 stuks haring (gemengd met 1 eetlepel sojasaus en 1/2 theelepel gemberpuree)
  • 1/2 blikje tonijn (gemengd met 1 eetlepel mayonaise en een beetje zout)
  • 6 plakjes rosbief
  • 80 gram gegrilde worst
  • tamagoyaki
  • 1 avocado
  • komkommer
  • 50 gram haricots vert
  • 6 bladeren Romaine sla
  • chuka wakame
  • koriander
  • sushi gember (ook verkrijgbaar op Seikatsu.nl)
  • 20 vellen nori zeewier
  • soja saus
  • wasabi pasta (ook verkrijgbaar op Seikatsu.nl)

Bereiding

  • Kook de sushi rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Bak tamagoyaki (volgens dit recept) en laat afkoelen.
  • Kook haricots vert (pas in het water doen als het water kookt) met een snufje zout tot ze gaar zijn (3-4 minuten). Haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
  • Maak sushi azijn. Verwarm 100 milliliter rijst azijn in een pan en voeg 60 gram suiker en een theelepel zout toe. Roer ze goed tot ze opgelost zijn en daarna laat ze afkoelen.
    Belangrijk: niet laat het koken!
  • Maak tonijn topping. Laat een half blikje tonijn uitlekken en doe ze in een kom. Voeg 1 eetlepel mayonaise en een beetje zout toe. Meng ze goed tot ze glad zijn.
  • Maak haring topping. Hak de staartjes van de haring weg en snij haring in kleine stukjes. Mix 1 eetlepel sojasaus en 1/2 theelepel gember puree in een kommetje. Voeg gesneden haring toe en meng ze goed.
  • Maak sushi rijst. Doe de gekookte rijst in een grote kom en voeg gemengde azijn beetje bij beetje toe. Meng ze goed tot alle rijst bedekt is met de azijn. Niet te hard roeren, want dan gaan de rijstkorrels kapot.
    Belangrijk: laat het afkoelen voor je het eet.
  • Snij alle toppings in dunne reepjes en rol de rosbief op zodat ze makkelijk in de temaki gerold kunnen worden.
  • Knip groot nori vel in twee of vier stukken.
  • Leg alles mooi op de borden. Klaar.

Temaki sushi rollen

  • Pak nori vel op je handpalm.
  • Doe er een beetje rijst op.
  • Leg de topping er op.
  • Rol ze op je hand.
  • Dip het in sojasaus gemengd met wasabi en lekker eten. どうぞ召し上がれ!

Tip: we kunnen allerlei dingen eten met temaki sushi. Er zijn geen regels, maak temaki met wat je lekker vind! Surimi sticks zijn perfect voor temaki. Of gekookte dunne asperges zijn ook geschikt als topping. Natuurlijk kun je ook echte sashimi bij de visboer bestellen, dan is het meer authentiek. Als je rauwe vis niet lekker vindt, kan je ham of gerookte kip gebruiken. En als de nori vellen op zijn, dan rol met een blad sla. Dat vinden we ook lekker hoor!

  • Temaki sushi
    Bak tamagoyaki en laat afkoelen.
  • Temaki sushi
    Kook haricots vert (pas in het water doen als het water kookt) met een snufje zout tot ze gaar zijn (3-4 minuten). Haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
  • Temaki sushi
    Maak sushi azijn. Verwarm 100 milliliter rijst azijn in een pan en voeg 60 gram suiker en een theelepel zout toe. Roer ze goed tot ze opgelost zijn en daarna laat ze afkoelen. Belangrijk: niet laat het koken!
  • Temaki sushi
    Maak tonijn topping. Laat een half blikje tonijn uitlekken en doe ze in een kom. Voeg 1 eetlepel mayonaise en een beetje zout toe. Meng ze goed tot ze glad zijn.
  • Temaki sushi
    Maak haring topping. Hak de staartjes van de haring weg en snij haring in kleine stukjes. Mix 1 eetlepel sojasaus en 1/2 theelepel gember puree in een kommetje. Voeg gesneden haring toe en meng ze goed.
  • Temaki sushi
    Maak sushi rijst. Doe de gekookte rijst in een grote kom en voeg gemengde azijn beetje bij beetje toe. Meng ze goed tot alle rijst bedekt is met de azijn. Niet te hard roeren, want dan gaan de rijstkorrels kapot. Belangrijk: laat het afkoelen voor je het eet.
  • Temaki sushi
    Snij komkommer in dunne reepjes.
  • Temaki sushi
    Rol de rosbief op.
  • Temaki sushi
    Snij gerookte zalmfilet in dunne reepjes.
  • Temaki sushi
    Knip groot nori vel in twee of vier stukken.
  • Temaki sushi
    Leg alles mooi op de borden. Lekker als kerst diner tijdens de feestdagen. Klaar.

Recept: Tofu no miso-shiru

Een paar dingen horen bij vrijwel iedere Japanse maaltijd. Eén daarvan is miso-soep. Vandaag laat ik je zien hoe je snel en makkelijk zelf miso-soep kunt koken. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

5 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram tofu
  • 50 gram prei
  • 1 lente ui
  • 1 theelepel gedroogd wakame zeewier
  • 1 volle eetlepel miso
  • 5 gram dashi poeder (Japanse vis soepbasis)
  • 800 milliliter water

Bereiding

  • Snij prei in heel dunne stukjes, lente ui in 2-3 millimeter dik en tofu in kleine blokjes.
  • Doe het water in de pan en kook, dan voeg de dashi poeder toe.
  • Voeg prei en tofu toe. Tofu kan spetteren dus doe ze er zachtjes in. Kook 1-2 minuten.
  • Draai het vuur uit. Schep een lepel vol miso in een pollepel dan doe een beetje soep erin. Los de miso beetje bij beetje op in de pollepel en laat het langzaam in de soep lopen.
  • Doe het vuur nog een keer aan. Doe gedroogd wakame zeewier erin en roer. Kook ze met klein vuur nog 1 minuut en tot het zeewier lekker zacht is.
  • Serveer de soep in een kleine soepkom en strooi lente ui. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Tip: voor miso soep gebruiken we allerlei dingen. Paddenstoel en ui zijn heel lekker in de soep. Rettich en wortel zijn ook een populaire combinatie. Als je aardappel of zoete aardappel of pompoen gebruikt, dan wordt de soep heel vullend (kook de groente goed gaar voor dat je miso er in doet). Het is ook lekker om een ei in de soep te pocheren!

  • Tofu no miso-shiru
    Snij prei in heel dunne stukjes, lente ui in 2-3 millimeter dik.
  • Tofu no miso-shiru
    Snij tofu in kleine blokjes.
  • Tofu no miso-shiru
    Doe het water in de pan en kook, dan voeg de dashi poeder toe.
  • Tofu no miso-shiru
    Voeg prei en tofu toe. Tofu kan spetteren dus doe ze er zachtjes in. Kook 1-2 minuten.
  • Tofu no miso-shiru
    Draai het vuur uit. Schep een lepel vol miso in een pollepel.
  • Tofu no miso-shiru
    Doe een beetje soep erin.
  • Tofu no miso-shiru
    Los de miso beetje bij beetje op in de pollepel en laat het langzaam in de soep lopen.
  • Tofu no miso-shiru
    Doe het vuur nog een keer aan. Doe gedroogd wakame zeewier erin en roer. Kook ze met klein vuur nog 1 minuut en tot het zeewier lekker zacht is.
  • Tofu no miso-shiru
    Serveer de soep in een kleine soepkom en strooi lente ui. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Recept: Tebamoto gril

Kip is het meest gebruikte vlees in de Japanse keuken. Vandaag een makkelijk recept voor heerlijke Japanse kip die je zelf thuis in de oven kunt bakken. Ik heb bij iedere stap een foto gezet zodat je kunt zien wat je moet doen.

Details

Porties

4

Voorbereiding

2 uur 30 minuten

Bereiding

30 minuten

INgrediënten

  • 12 kipdrumsticks
  • Sojasaus, 2 eetlepels
  • Mirin (Japanse zoete kookwijn), 2 eetlepels
  • Sake of witte wijn, 1 eetlepel
  • Suiker, 1 theelepel
  • Knoflookpuree, 1 theelepel
  • Gemberpuree, 1 theelepel

Bereiding

  • Snijdt de kipdrumsticks gedeeltelijk van het bot.
  • Mix de ingrediënten voor saus in een kom.
  • Marineer de kipdrumsticks met de saus en laat ze staan in de koelkast meer dan 2 uur.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en leg de gemarineerde kipdrumsticks erop. Bak ze op 225 graden voor 20 minuten in de oven.

Eetsmakelijk! どうぞ召し上がれ!

  • Tebamoto gril
    Snijdt de kipdrumsticks gedeeltelijk van het bot.
  • Tebamoto gril
    Mix de ingrediënten voor saus in een kom.
  • Tebamoto gril
    Marineer de kipdrumsticks met de saus en laat ze staan in de koelkast meer dan 2 uur.
  • Tebamoto gril
    Leg bakpapier op een bakplaat en leg de gemarineerde kipdrumsticks erop. Bak ze op 225 graden voor 20 minuten in de oven.
  • Tebamoto gril
    Eetsmakelijk! どうぞ召し上がれ!

Recept: Yaki-gyoza

De Japanse keuken heeft redelijk wat invloeden uit de Chinese keuken. Gyoza is daar een voorbeeld van. Het is een afgeleide van de Chinese dumplings of dim-sum. De Chinese versie wordt gestoomd. In Japan vinden we het lekker om de gyoza te bakken.

De meeste Aziatische supermarkten in Nederland verkopen gyoza vellen. De rest van de ingrediënten kun je gewoon kopen bij een Nederlandse supermarkt.

Details

Porties

4

Voorbereiding

45 minuten

Bereiding

15 minuten

Ingrediënten

  • Half om half gehakt (kip gehakt kan ook), 300 gram
  • 1/4 kool
  • 1 ui
  • Lente-ui, 3 stengels
  • 40 gyoza vellen
  • Zout, 1/2 theelepel
  • Soja-saus, 2 theelepels
  • Vissaus of oestersaus, 1 theelepel
  • Sesam olie, 1 eetlepel
  • Aardappelzetmeel, 2 eetlepels

Bereiding

  • Doe de kool in de foodprocessor en hak de kool in kleine stukjes. Knijp de kool om het water uit te lekken.
  • Snij ui en lente-ui naar klijne stukjes. Je mag hier ook foodprocesser gebruiken.
  • Meng de kool, ui en lente-ui met gehakt. Voeg de saus toe en kneed het mengels goed met je handen.
  • Pak een gyoza vel en leg kleine portie gehaktmengsel in het midden.
  • Nu komt het moeilijkste gedeelte: het vouwen van de gyoza. Doe een beetje water aan het bovenrandje van de gyoza vel en vouw het vel in tweeën. Plak daarna beetje bij beetje de randen aan elkaar vast in een vouw, zoals op de foto’s hieronder.
  • Leg meel of aardappelzetmeel neer op het bord voordat je de gemaakt gyoza’s erop leg. Dan plakken ze niet aan het bord.
  • Doe olie (2 eetlepels) in de koekenpan en leg gyoza’s erop. Bak ze tot de bodem lichtbruin wordt.
  • Voeg water (100cc) toe en laat de gyoza garen met de deksel erop.
  • Als er bijna geen meer water in de pan zit, doe het deksel open, besprenkel met een beetje sesami olie en bak ze nog een beetje tot ze er krokant uitzien. Je mag ze keren als je twee kanten crispy wil.
  • Serveer de gyoza met soja-saus of ponzu (soja-saus met citroensap). Eet smakelijk! どうぞ召し上がれ!
  • Doe de kool in de foodprocessor en hak de kool in kleine stukjes.
  • Knijp de kool om het water uit te lekken.
  • Snij ui en lente-ui naar klijne stukjes. Je mag hier ook foodprocesser gebruiken.
  • Meng de kool, ui en lente-ui met gehakt.
  • Voeg de saus toe en kneed het mengels goed met je handen.
  • Gyoza vellen zijn te koop bij de meeste Aziatische supermarkten.
  • Pak een gyoza vel en leg kleine portie gehaktmengsel in het midden.
  • Vouw de buitenkantjes beetje bij beetje over elkaar.
  • Vouw de buitenkantjes beetje bij beetje over elkaar.
  • Vouw de buitenkantjes beetje bij beetje over elkaar.
  • Vouw de buitenkantjes beetje bij beetje over elkaar.
  • Vouw de buitenkantjes beetje bij beetje over elkaar.
  • Leg meel of aardappelzetmeel neer op het bord voordat je de gemaakt gyoza’s erop leg. Dan plakken ze niet aan het bord.
  • Doe olie (2 eetlepels) in de koekenpan en leg gyoza’s erop. Bak ze tot de bodem lichtbruin wordt.
  • Voeg water (100cc) toe.
  • Laat de gyoza garen met de deksel erop.
  • Als er bijna geen meer water in de pan zit, doe het deksel open, besprenkel met een beetje sesami olie en bak ze nog een beetje tot ze er krokant uitzien. Je mag ze keren als je twee kanten crispy wil.
  • Serveer de gyoza met soja-saus of ponzu (soja-saus met citroensap). Eet smakelijk! どうぞ召し上がれ!

Recept: Wakame su no mono

Een Japanse maaltijd bestaat altijd uit verschillende gerechten. Vandaag vertel ik je hoe je makkelijk een bijgerecht maakt dat goed past bij iedere Japanse maaltijd. Su no mono is een soort salade met azijn. Dit recept is voor azijnsalade met komkommer, wakame en tonijn. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

5 minuten

Ingrediënten

  • 5 gram gedroogd wakame zeewier (verkrijgbaar in Aziatische supermarkten)
  • 1/3 komkommer (100 gram)
  • 1 kleine ui
  • half blikje tonijn
  • 3 eetlepels rijstazijn (verkrijgbaar in Azieatische supermarkt en Seikatsu.nl)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • sesamzaad
  • zout

Bereiding

  • Doe rijstazijn, suiker en sojasaus in een kleine pan en verwarm tot de suiker opgelost is. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Laat afkoelen voor het bij de salade te doen.
  • Doe gedroogde wakame zeewier in een kom en voeg warm water toe. Laat het wellen tot zeewier zacht en groot wordt. Daarna laat het uitlekken en knijp het droog. Zo droog mogelijk maken met keuken papier.
  • Snijd de ui met een schaaf en doe de gesneden ui in het water. Laat 5 minuten weken en uitlekken. Knijp ze droog en gebruik hier ook keuken papier.
  • Snijd komkommer in de lengte in tweeën. Verwijder de zaadjes en snijd met schaaf. Strooi een snufje zout en laat een paar minuten staan. Knijp het water uit de komkommer.
  • Laat de tonijn uitlekken.
  • Meng zeewier, ui, komkommer en tonijn in een kom en voeg de gemengde azijn toe.
  • Verdeel in porties en strooi een beetje sesamzaad. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Tip: in plaats van tonijn is surimi ook lekker. Als je niet van zoet houdt mag je ook minder suiker gebruiken. Lekker als bijgerecht.

  • Wakame su no mono
  • Wakame su no mono
    Doe rijstazijn, suiker en sojasaus in een kleine pan en verwarm tot de suiker opgelost is. Blijf roeren zodat het niet aanbrandt. Laat afkoelen voor het bij de salade te doen.
  • Wakame su no mono
    Doe gedroogde wakame zeewier in een kom en voeg warm water toe. Laat het wellen tot zeewier zacht en groot wordt.
  • Wakame su no mono
    Daarna laat het uitlekken en knijp het droog. Zo droog mogelijk maken met keuken papier.
  • Wakame su no mono
    Snijd de ui met een schaaf en doe de gesneden ui in het water.
  • Wakame su no mono
    Laat 5 minuten weken en uitlekken.
  • Wakame su no mono
    Knijp ze droog en gebruik hier ook keuken papier.
  • Wakame su no mono
    Snijd komkommer in de lengte in tweeën. Verwijder de zaadjes en snijd met schaaf.
  • Wakame su no mono
    Strooi een snufje zout en laat een paar minuten staan. Knijp het water uit de komkommer.
  • Wakame su no mono
    Meng zeewier, ui, komkommer en tonijn in een kom.
  • Wakame su no mono
    Voeg de gemengde azijn toe.
  • Wakame su no mono
    Verdeel in porties en strooi een beetje sesamzaad. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Recept: Buta-niku no miso itame

Misschien denk je bij roerbakken niet meteen aan Japans eten. Maar wij roerbakken ook hoor. We gebruiken bijvoorbeeld miso om het gerecht op smaak te maken. Vandaag een eenvoudig recept om zelf een Japanse roerbak schotel te maken: buta-niku no miso itame. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

15 minuten

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 4 Turkse paprika’s (of 1 grote groene paprika)
  • 200 gram speklapjes
  • 2 eetlepels miso (verkrijgbaar in Aziatische supermarkt en op Seikatsu.nl)
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels mirin (Japanse zoete kookwijn)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel gember puree
  • 1/2 theelepel knoflook puree
  • 50 milliliter water
  • sesamzaad
  • bak olie

Bereiding

  • Snij aubergine en Turkse paprika (haal eerst de zaden eruit) in hapklare stukken. Hak de speklapjes in dunne stukjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Maak de gemengde zoete miso saus. Mix miso, suiker, mirin, sojasaus, gember puree en knoflook puree in een kom. Meng ze goed tot ze glad worden.
  • Verhit de bak olie in een wok of diepe koekenpan en bak de speklapjes tot de kleur verandert. Voeg de aubergine toe en laat ze het vet van de speklap opnemen.
  • Bak nog meer tot de aubergine zacht wordt. Voeg het water toe en kook nog een beetje, en daarna voeg de paprika toe. Bak nog 2-3 minuten.
  • Voeg de gemengd miso saus toe. Meng alle ingrediënten goed met de miso saus. Kook nog een beetje.
  • Serveer ze in een diep bord. Strooi een beetje sesamzaad naar smaak. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Tip: lekker op een kom rijst. Als je geen vlees eet, mag je tofu gebruiken in plaats van speklapjes.

  • De ingrediënten.
  • Snij aubergine in hapklare stukken.
  • Snij Turkse paprika in hapklare stukken.
  • Maak de gemengde zoete miso saus. Mix miso, suiker, mirin, sojasaus, gember puree en knoflook puree in een kom.
  • Meng ze goed tot ze glad worden.
  • Verhit de bak olie in een wok of diepe koekenpan en bak de speklapjes tot de kleur verandert.
  • Voeg de aubergine toe en laat ze het vet van de speklap opnemen.
  • Bak nog meer tot de aubergine zacht wordt. Voeg het water toe en kook nog een beetje, en daarna voeg de paprika toe. Bak nog 2-3 minuten.
  • Voeg de gemengd miso saus toe. Meng alle ingrediënten goed met de miso saus. Kook nog een beetje.
  • Server ze in een diep bord. Strooi een beetje sesamzaad naar smaak. Klaar! どうぞ召し上がれ!

Recept: Kinpira gobo

De gobo is een plant die we in Japan kennen maar niet in Nederland. Wat wij gobonoemen is de wortel van een plant die in het Nederlands Grote Klit heet. Vroeger aten jullie hier in Europa deze plant ook. Wij doen er nog steeds veel lekkere dingen mee. Dit recept voor kinpira gobo is daar een voorbeeld van. De gobo lijkt erg veel op Nederlandse schorseneren. Dit gerecht kun je dus gewoon maken met producten die je in Nederland kunt kopen.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • schorseneren, 2 stuks
  • 1 bospeen
  • sake of witte wijn, 1 eetlepel
  • suiker, 1 eetlepel
  • soja-saus, 2 eetlepels
  • mirin (Japanse zoet kookwijn), 2 eetlepels
  • sesam olie
  • azijn, 1 eetlepel

Bereiding

  • Spoel aarde af van de schorseneren en schil de huid.
  • Snijd schorseneren in dunne reepjes. Doe ze in een kom met water met 1 eetlepel azijn.
  • Snijd bospeen in dezelfde maat als schorseneren.
  • Meng suiker, soja-saus en mirin en maak saus.
  • Laat de schorseneren uitlekken.
  • Verhit sesam olie in een pan en doe schorseneren en bospeen in de pan. Voeg 20cc water met 1 eetlepel sake toe en kook ze tot er geen vloeistof in de pan zit.
  • Voeg de saus toe en kook ze tot de saus helemaal opgenomen is door de schorseneren en bospeen.

De kinpira gobo is klaar. Serveer besprenkeld met wat zwart sesamzaad. Eet smakelijk! どうぞ召し上がれ!

  • Schoonmaken
    Spoel aarde af van de schorseneren en schil de huid.
  • Snijd schorseneren
    Snijd schorseneren in dunne reepjes. Doe ze in een kom met water met 1 eetlepel azijn.
  • Snijd bospeen
    Snijd bospeen in dezelfde maat als schorseneren.
  • Uitlekken
    Laat de schorseneren uitlekken.
  • In de pan
    Verhit sesamolie in een pan en doe schorseneren en bospeen in de pan. Voeg 20cc water met 1 eetlepel sake toe en kook ze tot er geen vloeistof in de pan zit.
  • Kook goed
    Voeg de saus toe en kook ze tot de saus helemaal opgenomen is door de schorseneren en bospeen.
  • Kinpira gobo
    Kinpira gobo.

Recept: Poteto sarada

Jullie Nederlanders zijn aardappeleters. In Japan vinden we gekookte aardappels niet lekker. We maken er wel graag aardappel salade van. Vandaag een makkelijk recept voor Japanse aardappel salade. Natuurlijk heb ik van elke stap een foto gemaakt zodat je precies kunt zien wat je moet doen.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 1/2 ui
  • Komkommer, 80 gram
  • 1/2 blikje tonijn
  • Mayonaise, 8 eetlepels
  • Kappertjes, 1 eetlepel
  • Zout, 1 eetlepel
  • Peper

Bereiding

  • Snijd aardappels, ui en komkommer.
  • Laat de tonijn uitlekken.
  • Breng 2 liter water met 1 eetlepel zout aan de kook, doe er de aardappels in en kook ze tot ze zacht worden.
  • Doe de ui op bodem van een vergiet en giet de aardappels af over de ui. Zo worden ui een beetje gekookt en niet pittig.
  • Doe de aardappels en ui in een grote kom en stamp ze. Voeg tonijn toe en mix de mengsel met mayonaise.
  • Voeg de komkommer en kappertjes toe.
  • Strooi peper voor het eten.

Bereiding

Eetsmakelijk! どうぞ召し上がれ!

  • Poteto sarada
    Snijd aardappels.
  • Poteto sarada
    Snijd ui en komkommer.
  • Poteto sarada
    Doe de ui op bodem van een vergiet en giet de aardappels af over de ui. Zo worden ui een beetje gekookt en niet pittig.
  • Poteto sarada
    Doe de aardappels en ui in een grote kom en stamp ze. Voeg tonijn toe en mix de mengsel met mayonaise.
  • Poteto sarada
    Voeg de komkommer en kappertjes toe.
  • Poteto sarada
    Strooi peper voor het eten. Eetsmakelijk! どうぞ召し上がれ!