Recept: Tamagoyaki

In Japan zijn we dol op eieren. Onze omeletten hebben een typisch Japanse smaak en zijn zowel warm als koud erg lekker. Vandaag laat ik zien hoe je makkelijk een Japans omelet bakt.

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • Dashi poeder (Japanse vis bouillon), 1 theelepel
  • Warm water, 50cc
  • Olie

Bereiding

  • Maak de dashi soep. Doe het dashi poeder in 50cc warm water, mix het goed en laat helemaal afkoelen.
  • Klop 4 eieren in een kom en doe de dashi soep erin. Meng ze nog een beetje.
  • Verwarm de olie in de pan. Zorg ervoor dat het hele oppervlak van de pan bedekt is met de olie. Ik gebruik keukenpapier om olie te smeren.
  • Giet gemengd eieren in de pan tot de bodem dunbedekt is.
  • Rol deze dunne laag op van achter naar voren.
  • Als je het omelet tot het eind opgerold hebt, dan duw het weer naar de diepste plek van de pan. Giet er weer gemengde eieren bij. Til de opgerolde omelet een beetje op en laat de vloeibare eieren eronder vloeien. Als de dunne laag een beetje gekookt is geworden, dan rol de laag nog een keer. Zo wordt het omelet groter.
  • Herhaal het rol-proces tot de eieren op zijn. Af en toe giet een beetje olie in de pan zodat het omelet niet aan de pan plakt.

Snijd het omelet en eetsmakelijk. どうぞ召し上がれ!

Tip: Om dit gerecht te maken gebruiken we een Japanse vierkante omeletten pan. Japanse vierkante pannen zijn verkrijgbaar bij Rakuten in verschillende prijsklassen. Ik raad deze pan van ongeveer €17 of deze pan van ongeveer €30 aan.

Recept: Yakisoba

In Japan eten we niet alleen rijst hoor! We eten ook vaak noedels. Je kunt in Nederland ook lekkere noedels eten in een restaurant maar je kunt ze ook zelf koken. Vandaag een lekker recept voor Japanse bami met saus: yakisoba. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

10 minuten

Bereiding

10 minuten

Ingrediënten

  • 4 zakjes wok noedels (bijvoorbeeld van Conimex)
  • 2 plakjes bacon (je kunt ook ham of worst gebruiken)
  • 1 ui
  • 2 bladeren kool
  • 30 gram wortel
  • 100 gram taugé
  • Yakisoba saus of Okonomiyaki saus (verkrijgbaar in
  • Aziatische supermarkt en op Seikatsu.nl)
  • 1 eetlepel kippenbouillon poeder
  • Sesamolie (bak olie)
  • Ao-nori (gedroogd zeewier poeder, verkrijgbaar in Aziatische supermarkt)
  • 1,5 liter water

Bereiding

  • Snij groente en bacon in dunne reepjes.
  • Kook 1,5 liter water en doe het in een grote kom of diepe pan. Leg de noedels er in tot ze zacht zijn (4 a 5 minuten).
  • Verwarm sesamolie in een wok en bak bacon. Voeg ui, wortel, kool en taugé en bak ze licht. Doe kippenbouillon erbij en bak nog een beetje.
  • Lek noedels uit als ze al zacht zijn en doe ze in de pan.
  • Mix noedels, bacon en groente goed in de pan. Verdeel de saus over de noedels en meng alles goed tot ze mooi bruin bedekt zijn met de saus, bak nog meer. Proef eventueel en voeg de saus naar smaak.
  • Doe ze op een bord en strooi ao-nori erop. Klaar! Eet ze met zwarte peper of chilipoeder is ook lekker.

Bereiding

Tip: in plaats van bacon, zijn garnalen ook lekker. Tijdens het bakken, mag je sojasaus of oestersaus toevoegen naar smaak.

Recept: Kakiage tempura

In de Japanse keuken frituren we graag. We bakken bijvoorbeeld graag kip. Ook gefrituurde groente vinden we erg lekker. Hier een recept om gemakkelijk en lekker Japanse kakiage tempura te maken. Veel plezier!

Details

Porties

4

Voorbereiding

20 minuten

Bereiding

20 minuten

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine uien
  • 50 gram wortel
  • 1-2 champignons
  • 10 takjes koriander
  • 150 gram garnalen
  • 7-8 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • 1 eigeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 150 milliliter bruisend water
  • olie (voor frituren)

BEreiding

  • Snij ui, wortel, champignon en koriander dun. Haal vocht uit met keuken papier.
  • Voeg bloem 2-3 eetlepels toe aan groenten en garnalen en meng ze tot ze met een dun laagje bedekt zijn.
  • Maak beslag. Doe 150 milliliter koud bruisend water in een kom en voeg 5-6 eetlepels bloem, aardappelzetmeel, zout, en een eigeel toe. Licht mengen. Niet te veel mengen anders wordt het beslag te dik!
  • Meng bedekt groente en garnalen met het beslag.
  • Doe olie in een diepe pan of wok tot 2-3 centimeter diep van de bodem. Verwarm olie tot 170-180 graden.
  • Schep beslag met groente en garnalen met een pollepel en doe het zachtjes in de olie. Spreid het beslag een beetje uit.
  • Als de onderkant goed vast gefrituurd is, dan keer het om. Frituur ze tot de onderkant mooi bruin wordt. Keer eventueel om.
  • Haal ze uit de olie en laat uitlekken. Klaar!

Tip: Lekker met zout. Ook op een kom warme udon noedels.

Je voegt eenvoudig extra ingrediënten toe. In plaats van wortel is zoete aardappel of pompoen ook lekker. Als je garnalen niet lekker vindt, gebruik surimi sticks. Alleen met groenten is ook prima. Maar waterrijke groenten zoals Chinese kool of tougé zijn niet geschikt voor tempra. Als er veel vocht in zit, spet de hete olie tijdens het frituren. Dus voor het frituren haal je vocht van groente goed af en bedek met de bloem.

Eetsmakelijk! どうぞめしあがれ!

Recept: Takikomi-gohan

Takikomi-gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Witte rijst is geen hoofdgerecht, maar door de toevoeging van een paar ingrediënten wordt het als takikomi-gohan de hoofdmoot van de maaltijd. Op de foto hierboven zie je het recentelijk bij mij thuis geserveerd met miso-soep, salade en umeboshi.

Details

Porties

4

Voorbereiding

20 minuten

Bereiding

40 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote gedroogde shii-take paddestoelen
  • 1 stuk konbu zeewier van ongeveer 8×4 cm
  • 2 kopjes warm water
  • 100 gram bruine champignons, gesneden
  • 1 wortel, geschild en gesneden in kleine stukjes
  • 1 stuk verse gember van ongeveer 5 cm, geschild en gehakt
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels Japanse soja saus
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 kopjes Japanse rijst, gewassen en uitgelekt
  • koriander voor garnering

Bereiding

  • Laat de gedroogde shii-take en konbu 30 minuten weken in warm water. Na 30 minuten wring de paddestoelen en de zeewier uit en leg ze in een droog bakje. Behoud het weekwater. Snijd de stammen van de bruine champignons en snijd de hoedjes in dunne sneetjes.
  • Giet het bewaarde weekwater in een middelgrote pan en voeg de shii-take, bruine champignons, wortel en gember toe. Breng op een laag vuur aan de kook. Als het water kookt voeg de mirin en honing toe en laat 1 minuut zachtjes koken. Voeg het zout en de soja saus toe en laat nog een minuut koken.
  • Laat de ingrediënten uitlekken en een vergiet, maar bewaar het water. Doe de gewassen rijst in een pan en voeg de ingrediënten toe. Verdeel het bewaarde koolwater over twee kopjes en voeg water toe tot beide kopjes vol zijn. Giet het kookwater over de rijst en leg de konbu erop. Laat 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Na 10 minuten verwijder de pan van de kookplaat en laat (met deksel erop) nog 10 minuten staan. Haal de konbu uit de pan en gooi die weg. Meng de gekookte rijst goed met de ingrediënten. Garneer met een paar blaadjes koriander.

Recept: Karaage

In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip. Kook je mee?

Details

Porties

4

Voorbereiding

20 minuten

Bereiding

20 minuten

Ingrediënten

  • Kipdijfillet, 400-500g
  • Aardappelzetmeel
  • Mayonaise, 1 eetlepel
  • Sojasaus, 1 eetlepel
  • Sake (of witte wijn), 1 eetlepel
  • Gember puree, 1/2 theelepel
  • Knoflook puree, 1/2 theelepel
  • Zout, 1/3-1/2 theelepel
  • Sesamolie, 1 theelepel

Bereiding

  • Snijd kipdijfillet in kleine stukjes.
  • Meng de alle ingrediënten voor de saus in een kom en doe de kip erin. Mix de saus en kip goed. Laat het staan in de koelkast meer dan 2 uur.
  • Bedek de kip licht met aardappelzetmeel net voor dat je ze in olie doet.
  • Frituur de bedekte kip 4-5 minuten in hete olie (170-180 graden).
  • Haal de kip uit de pan en laat ze staan nog 4-5 minuten.  Zo worden ze ook van binnen goed gaar door hun eigen warmte. Dan worden ze niet te hard.

Knijp 1/8 citroen erover naar smaak. Eet smakelijk! どうぞ召し上がれ!

Recept: Okonomiyaki

Een van de leukste gerechten om te eten als je naar Osaka reist is okonomiyaki, de Japanse versie van de pannenkoek. Ook in Hiroshima is de okonomiyaki populair. Japanse pannenkoeken zijn niet zoet zoals vaak in Nederland het geval is. Wij doen er allerlei hartige ingrediënten in. In het beslag zit altijd kool en weten doen er altijd lekker veel hartige saus en mayonaise op. Veel plezier met dit recept!

Details

Porties

4

Voorbereiding

15 minuten

Bereiding

30 minuten

Ingrediënten

  • 1/4 ui
  • 2 lente-uien
  • 200 gram meel
  • 20 gram aardappelzetmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel dashi-poeder (Japanse visbouillon)
  • 1 theelepel zout
  • 300 milliliter water
  • 100 gram garnalen
  • 200 gram spek
  • okonomiyaki-saus (Japanse pannenkoek saus: vaak verkrijgbaar bij een Aziatische supermarkt)
  • ao-nori (Japanse gedroogde zeewier: vaak verkrijgbaar bij een Aziatische supermarkt)

Bereiding

  • Snijd de kool dun. Snijd de lente-uien in kleine stukjes.
  • Mix het meel, het aardappelzetmeel, eieren, dashi poeder, en water goed.
  • Voeg de gesneden kool, lente-ui en garnalen toe en meng ze.
  • Verhit de pan met een beetje olie. Bak het spek in de pan.
  • Doe het beslag erover en maak er een mooi ronde vorm van. Bak de onderzijde goed.
  • Keer de pannenkoek om en bak hem tot het beslag gekookt is.
  • Serveer de pannenkoek met okonomiyaki-saus. Je kunt mayonaise en/of ao-nori erover doen voor de smaak.

Eetsmakelijk! どうぞめしあがれ!

Recept: Horenso goma-ae

Van spinazie wordt je sterk! Vraag maar aan Popeye. Veel Nederlanders vinden spinazie verder saai. In Japan maken we er een lekkernij van door er een beetje sesam saus doorheen te mengen. Hieronder lees je hoe je zelf heerlijke spinazie kunt klaarmaken. Succes!

Details

Porties

4

Voorbereiding

15 minuten

Bereiding

15 minuten

Ingrediënten

  • Wilde spinazie, 200g
  • 1 bospeen
  • Zout, 1 eetlepel
  • Soja-saus, 2 theelepels
  • Suiker, 2 theelepels
  • Surigoma (gemalen geroosterd sesam), 2 eetlepels (als surigoma niet verkrijgbaar is, kan je 15-20g Tahin gebruiken)

Bereiding

  • Was de spinazie goed. Snijd de bospeen in dunne stukjes.
  • Doe de spinazie in kokende water met 1 eetlepel zout. Kook het 2-3 minuten, voeg de bospeen toe en kook nog 1 minuut.
  • Haal de groente uit de pan en laat uitlekken.
  • Goed spoelen met koud water om af te laten koelen. Daarna goed uit laten lekken.
  • Pak de spinazie en knijp ze goed. Daarna snij ze in korte stukjes. Haal hun wortel eraf.
  • Veeg vloeistof ook van de bospeen af.
  • Mix de groente met de gemengd sesam saus.

Tip: Broccoli of sperziebonen kunnen ook gebruikt worden in plaats van spinazie. Goed uitlekken voor dat je groente met sesami saus mengt.

Eet smakelijk! どうぞ召し上がれ!