Recept: Takikomi-gohan

Takikomi-gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Witte rijst is geen hoofdgerecht, maar door de toevoeging van een paar ingrediënten wordt het als takikomi-gohan de hoofdmoot van de maaltijd. Op de foto hierboven zie je het recentelijk bij mij thuis geserveerd met miso-soep, salade en umeboshi.

Details

Porties

4

Voorbereiding

20 minuten

Bereiding

40 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote gedroogde shii-take paddestoelen
  • 1 stuk konbu zeewier van ongeveer 8×4 cm
  • 2 kopjes warm water
  • 100 gram bruine champignons, gesneden
  • 1 wortel, geschild en gesneden in kleine stukjes
  • 1 stuk verse gember van ongeveer 5 cm, geschild en gehakt
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels Japanse soja saus
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 kopjes Japanse rijst, gewassen en uitgelekt
  • koriander voor garnering

Bereiding

  • Laat de gedroogde shii-take en konbu 30 minuten weken in warm water. Na 30 minuten wring de paddestoelen en de zeewier uit en leg ze in een droog bakje. Behoud het weekwater. Snijd de stammen van de bruine champignons en snijd de hoedjes in dunne sneetjes.
  • Giet het bewaarde weekwater in een middelgrote pan en voeg de shii-take, bruine champignons, wortel en gember toe. Breng op een laag vuur aan de kook. Als het water kookt voeg de mirin en honing toe en laat 1 minuut zachtjes koken. Voeg het zout en de soja saus toe en laat nog een minuut koken.
  • Laat de ingrediënten uitlekken en een vergiet, maar bewaar het water. Doe de gewassen rijst in een pan en voeg de ingrediënten toe. Verdeel het bewaarde koolwater over twee kopjes en voeg water toe tot beide kopjes vol zijn. Giet het kookwater over de rijst en leg de konbu erop. Laat 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Na 10 minuten verwijder de pan van de kookplaat en laat (met deksel erop) nog 10 minuten staan. Haal de konbu uit de pan en gooi die weg. Meng de gekookte rijst goed met de ingrediënten. Garneer met een paar blaadjes koriander.

Geef een reactie