Kook jij graag Japans? Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.

Takikomi-gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Witte rijst is geen hoofdgerecht, maar door de toevoeging van een paar ingrediënten wordt het als takikomi-gohan de hoofdmoot van de maaltijd. Op de foto hierboven zie je het recentelijk bij mij thuis geserveerd met miso-soep, salade en umeboshi.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 40 minuten
Totaal 1 hour
Porties 4 porties
Gang Bijgerecht
Cuisine Japans
Keyword rijst
Calories 243kcal

Ingrediënten

  • 2 grote gedroogde shii-take paddestoelen
  • 1 stuk konbu zeewier (ongeveer 8×4 cm)
  • 2 kopjes warm water
  • 100 gram bruine champignons
  • 1 wortel
  • 1 stuk verse gember (ongeveer 5 cm)
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 kopjes sushi rijst (gewassen en uitgelekt)
  • koriander voor garnering

Bereiding

  • Laat de gedroogde shii-take en konbu 30 minuten weken in warm water. Na 30 minuten wring de paddestoelen en de zeewier uit en leg ze in een droog bakje. Behoud het weekwater.
  • Snijd de stammen van de bruine champignons en snijd de hoedjes in dunne sneetjes.
  • Giet het bewaarde weekwater in een middelgrote pan en voeg de shii-take, bruine champignons, wortel en gember toe. Breng op een laag vuur aan de kook. Als het water kookt voeg de mirin en honing toe en laat 1 minuut zachtjes koken. Voeg het zout en de sojasaus toe en laat nog een minuut koken.
  • Laat de ingrediënten uitlekken en een vergiet, maar bewaar het water. Doe de gewassen rijst in een pan en voeg de ingrediënten toe.
  • Verdeel het bewaarde kookwater over twee kopjes en voeg water toe tot beide kopjes vol zijn. Giet het kookwater over de rijst en leg de konbu erop.
  • Laat 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Na 10 minuten verwijder de pan van de kookplaat en laat (met deksel erop) nog 10 minuten staan.
  • Haal de konbu uit de pan en gooi die weg.
  • Meng de gekookte rijst goed met de ingrediënten.
  • Garneer met een paar blaadjes koriander.

Geef een reactie

Ervaar Japan offline