Recept: Temaki sushi

Sushi is een echt feestmaal. Tijdens de feestdagen eten veel Japanners temaki sushi, zoals Nederlanders gourmetten. Temaki betekent hand-gerold. Je legt zeewier op je hand, doet er een beetje rijst op en de toppings die jij lekker vindt. Je kiest dus zelf wat je er behalve rijst en zeewier nog meer in stopt. Houdt je niet van rauwe vis, dan laat je de sashimi in de viswinkel liggen. Ben je vegetarisch of veganistisch, dan is dit recept ook geschikt voor jou. Vier kerst dit jaar Japanse stijl.

Met de feestdagen voor de deur is dit recept uitermate geschikt voor een kerst diner. Temaki sushi kun je uitstekend combineren met miso soep en tamagoyaki. Omdat je de temaki sushi zelf rolt is de nori lekker vers en knapperig.

Details

Porties

4-6

Voorbereiding

1 uur

Bereiding

30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram sushi rijst
  • 100 milliliter rijst azijn (gebruik je sushi azijn uit de supermarkt, dan heb je geen suiker en zout nodig)
  • 60 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram gerookte zalm fillet
  • 2 stuks haring (gemengd met 1 eetlepel sojasaus en 1/2 theelepel gemberpuree)
  • 1/2 blikje tonijn (gemengd met 1 eetlepel mayonaise en een beetje zout)
  • 6 plakjes rosbief
  • 80 gram gegrilde worst
  • tamagoyaki
  • 1 avocado
  • komkommer
  • 50 gram haricots vert
  • 6 bladeren Romaine sla
  • chuka wakame
  • koriander
  • sushi gember (ook verkrijgbaar op Seikatsu.nl)
  • 20 vellen nori zeewier
  • soja saus
  • wasabi pasta (ook verkrijgbaar op Seikatsu.nl)

Bereiding

  • Kook de sushi rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Bak tamagoyaki (volgens dit recept) en laat afkoelen.
  • Kook haricots vert (pas in het water doen als het water kookt) met een snufje zout tot ze gaar zijn (3-4 minuten). Haal ze uit het water en laat ze afkoelen.
  • Maak sushi azijn. Verwarm 100 milliliter rijst azijn in een pan en voeg 60 gram suiker en een theelepel zout toe. Roer ze goed tot ze opgelost zijn en daarna laat ze afkoelen.
    Belangrijk: niet laat het koken!
  • Maak tonijn topping. Laat een half blikje tonijn uitlekken en doe ze in een kom. Voeg 1 eetlepel mayonaise en een beetje zout toe. Meng ze goed tot ze glad zijn.
  • Maak haring topping. Hak de staartjes van de haring weg en snij haring in kleine stukjes. Mix 1 eetlepel sojasaus en 1/2 theelepel gember puree in een kommetje. Voeg gesneden haring toe en meng ze goed.
  • Maak sushi rijst. Doe de gekookte rijst in een grote kom en voeg gemengde azijn beetje bij beetje toe. Meng ze goed tot alle rijst bedekt is met de azijn. Niet te hard roeren, want dan gaan de rijstkorrels kapot.
    Belangrijk: laat het afkoelen voor je het eet.
  • Snij alle toppings in dunne reepjes en rol de rosbief op zodat ze makkelijk in de temaki gerold kunnen worden.
  • Knip groot nori vel in twee of vier stukken.
  • Leg alles mooi op de borden. Klaar.

Temaki sushi rollen

  • Pak nori vel op je handpalm.
  • Doe er een beetje rijst op.
  • Leg de topping er op.
  • Rol ze op je hand.
  • Dip het in sojasaus gemengd met wasabi en lekker eten. どうぞ召し上がれ!

Tip: we kunnen allerlei dingen eten met temaki sushi. Er zijn geen regels, maak temaki met wat je lekker vind! Surimi sticks zijn perfect voor temaki. Of gekookte dunne asperges zijn ook geschikt als topping. Natuurlijk kun je ook echte sashimi bij de visboer bestellen, dan is het meer authentiek. Als je rauwe vis niet lekker vindt, kan je ham of gerookte kip gebruiken. En als de nori vellen op zijn, dan rol met een blad sla. Dat vinden we ook lekker hoor!

Geef een reactie