Golden Week: Dag van de Grondwet

Golden Week: Dag van de Grondwet
Golden Week is een periode van vier vrijwel aaneengeschakelde nationale feestdagen in Japan. Veel Japanners hebben vrij vanaf 29 april tot en met 5 mei. Het is dan ook de langste vakantieperiode voor velen. Er wordt dus veel gereisd en genoten van de lente. In een serie van vier korte posts lees je alles over de vier feestdagen waaruit Golden Week bestaat.

Na Showa Dag komt op 3 mei de Dag van de Grondwet. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog capituleerde Japan. De Amerikanen wonnen daarmee officieel de oorlog. Hun viel de zware taak om de democratie in Japan vanaf de grond opnieuw op te bouwen. De moeilijkheid was natuurlijk dat de Japanners na HiroshimaNagasaki en vijf jaar propaganda helemaal niet zaten te wachten op Amerikaanse invloed. Amerika kon twee kanten op: of de keizer de doodstraf geven voor oorlogsmisdaden, of de keizer vrijwel alle macht afnemen.

De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur, de hoogste militaire baas van de Amerikaanse strijdkrachten in Japan, realiseerde zich dat als hij keizer Hirohito ter dood zou veroordelen hij het Japanse volk tegen zich zou keren waardoor het land onbestuurbaar zou kunnen worden. Als hij de keizer in leven en in functie zou laten als ceremonieel staatshoofd kon hij de goodwill van het Japanse volk winnen. Zijn plan van succesvol.

Om de nieuwe, minder machtige positie van de keizer vast te leggen moest er een nieuwe grondwet komen. Generaal MacArthur schreef deze grondwet en putte inspiratie uit verschillende grondwetten, waaronder die van Duitsland en Nederland. Naast de positie van de keizer werd ook vast gelegd dat Japan geen leger meer zou mogen hebben. Japan heeft tot op de dag van vandaag dan ook alleen zelfverdedigingstroepen.

Hoewel Japan de vrijheid heeft om de grondwet te wijzigen, zijn er tot nog toe geen aanpassingen gedaan aan de wet van MacArthur. Daarmee is de Japanse grondwet een van de langst ongewijzigde grondwetten ter wereld.

Op 3 mei, de Dag van de Grondwet wordt stilgestaan bij de geschiedenis die leidde tot de totstandkoming van de grondwet in 1947 en de positieve gevolgen die de grondwet sindsdien gehad heeft voor de democratie en de economie.

Golden Week

Als je een reis naar Japan plant in de lente dan kom je gegarandeerd de term Golden Week tegen. Sommige websites waarschuwen dat je in deze periode beter niet naar Japan kunt reizen vanwege de drukte. Ja, het is in deze periode drukker dan normaal. Je kunt echter prima reizen en als je goed plant heb je helemaal geen last van de drukte.

Waarom is het tijdens Golden Week zo druk? Japanners werken ongelofelijk hard en hebben nauwelijks vakantie. In de periode tussen van 29 april t/m 5 mei vallen maar liefst vier nationale feestdagen, waarop de meeste mensen vrij zijn. Veel Japanners nemen de overige dagen ook vrij. Golden Week is daarmee voor velen de langste vakantieperiode van het jaar.

De feestdagen in deze periode zijn:

29 april 2021
Showa Dag

Verjaardag van voormalige keizer Hirohito en onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
3 mei 2021
Dag van de Grondwet

Herdenking van de totstandkoming van de grondwet in 1947 en onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
4 mei 2021
Dag van het Natuurgroen

Keizer Hirohito was vanwege de Tweede Wereldoorlog controversieel. Na zijn overlijden wilde men in eerste instantie geen dag naar hem vernoemen maar werd op zijn verjaardag herdacht dat hij van planten hield.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
5 mei 2021
Kinderdag

Op deze dag wordt het geluk en vreugde van kinderen gevierd. Kinderdag is onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info