Golden Week: Kinderdag

Golden Week: Kinderdag

Golden Week is een periode van vier vrijwel aaneengeschakelde nationale feestdagen in Japan. Veel Japanners hebben vrij vanaf 29 april tot en met 5 mei. Het is dan ook de langste vakantieperiode voor velen. Er wordt dus veel gereisd en genoten van de lente. In een serie van vier korte posts lees je alles over de vier feestdagen waaruit Golden Week bestaat.


5 mei 2020Kinderdag
Op deze dag wordt het geluk en vreugde van kinderen gevierd.
Nationale Feestdag

Kinderdag

Dit is bij lange na de oudste feestdag van Golden Week. Al ruim 1500 jaar wordt op de vijfde dag van de vijfde maand stilgestaan bij de individualiteit, de persoonlijkheid en het geluk van kinderen. Toen Japan overstapte van de Chinese kalender naar de Gregoriaanse werd Kinderdag meegenomen naar 5 mei (de vijfde dag van de vijfde maand). Ook in andere landen waar de Chinese kalender nog wel in gebruik is wordt Kinderdag gevierd. Wat de precieze oorsprong is weet niemand meer, maar het moge duidelijk zijn dat het een eeuwenoude traditie is.

Tot enkele jaren geleden stond Kinderdag bekend als Jongensdag. Meisjesdag was tijdens het Hina-matsuri festival op de derde dag van de derde maand. Veel van de tradities van Kinderdag zijn dan ook gericht op jongens.

Zo wordt er door families met jongens een vlag in de vorm van een karper (zie foto bovenaan deze post) uitgehangen. Deze vlaggen heten koinoboriKoi betekend karper en nobori opklimmen. De legende gaat dat karpers die tegen de stroom van de rivier op zwemmen veranderen in draken. Het symboliseert kracht, iets wat families traditioneel hun jongens toewensen. Je zult dus tijdens Golden Week overal in Japan koinobori zien wapperen.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

Geef een reactie