Golden Week: Kinderdag

Golden Week: Kinderdag
Golden Week is een periode van vier vrijwel aaneengeschakelde nationale feestdagen in Japan. Veel Japanners hebben vrij vanaf 29 april tot en met 5 mei. Het is dan ook de langste vakantieperiode voor velen. Er wordt dus veel gereisd en genoten van de lente. In een serie van vier korte posts lees je alles over de vier feestdagen waaruit Golden Week bestaat.

Dit is bij lange na de oudste feestdag van Golden Week is Kinderdag. Al ruim 1.500 jaar wordt op de vijfde dag van de vijfde maand stilgestaan bij de individualiteit, de persoonlijkheid en het geluk van kinderen. Toen Japan overstapte van de Chinese kalender naar de Gregoriaanse werd Kinderdag meegenomen naar 5 mei (de vijfde dag van de vijfde maand). Ook in andere landen waar de Chinese kalender nog wel in gebruik is wordt Kinderdag gevierd. Wat de precieze oorsprong is weet niemand meer, maar het moge duidelijk zijn dat het een eeuwenoude traditie is.

Tot enkele jaren geleden stond Kinderdag bekend als Jongensdag. Meisjesdag was tijdens het Hinamatsuri festival op de derde dag van de derde maand. Veel van de tradities van Kinderdag zijn dan ook gericht op jongens.

Zo wordt er door families met jongens een vlag in de vorm van een karper (zie foto bovenaan deze post) uitgehangen. Deze vlaggen heten koinoboriKoi betekend karper en nobori opklimmen. De legende gaat dat karpers die tegen de stroom van de rivier op zwemmen veranderen in draken. Het symboliseert kracht, iets wat families traditioneel hun jongens toewensen. Je zult dus tijdens Golden Week overal in Japan koinobori zien wapperen.

Golden Week

Als je een reis naar Japan plant in de lente dan kom je gegarandeerd de term Golden Week tegen. Sommige websites waarschuwen dat je in deze periode beter niet naar Japan kunt reizen vanwege de drukte. Ja, het is in deze periode drukker dan normaal. Je kunt echter prima reizen en als je goed plant heb je helemaal geen last van de drukte.

Waarom is het tijdens Golden Week zo druk? Japanners werken ongelofelijk hard en hebben nauwelijks vakantie. In de periode tussen van 29 april t/m 5 mei vallen maar liefst vier nationale feestdagen, waarop de meeste mensen vrij zijn. Veel Japanners nemen de overige dagen ook vrij. Golden Week is daarmee voor velen de langste vakantieperiode van het jaar.

De feestdagen in deze periode zijn:

29 april 2021
Showa Dag

Verjaardag van voormalige keizer Hirohito en onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
3 mei 2021
Dag van de Grondwet

Herdenking van de totstandkoming van de grondwet in 1947 en onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
4 mei 2021
Dag van het Natuurgroen

Keizer Hirohito was vanwege de Tweede Wereldoorlog controversieel. Na zijn overlijden wilde men in eerste instantie geen dag naar hem vernoemen maar werd op zijn verjaardag herdacht dat hij van planten hield.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info
5 mei 2021
Kinderdag

Op deze dag wordt het geluk en vreugde van kinderen gevierd. Kinderdag is onderdeel van Golden Week.

Golden Week
Nationale feestdag
meer info