Golden Week: Showa Dag

Golden Week: Showa Dag

Op 29 april begint Golden Week met Showa Dag. Tot 1989 werd op deze dag de verjaardag van de keizer gevierd. Keizer Hirohito regeerde over Japan van 1926 tot 1989. De periode waarin een keizer regeert krijgt in Japan een naam. De periode waarin Hirohito regeerde heet de Showa-periode.

Op 7 januari 1989 overleed Hirohito. Zijn zoon en opvolger Akihito is jarig op 23 december. 29 april was dus niet langer de verjaardag van de keizer.

Hirohito was een liefhebber van planten. 29 april werd omgedoopt tot Dag van het Natuurgroen om Hirohito op indirecte wijze te kunnen herdenken.

Na herhaalde pogingen werd uiteindelijk in 2007 de naam nogmaals veranderd via een wetswijziging. Om toch vooral niet te vergeten dat de Showa periode behoorlijk wat turbulentie kende – de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw daarna, de enorme economische groei en ten slotte het klappen van de economische bubbel in de jaren ’80 – werd 29 april omgedoopt tot Showa Dag.


Geen evenementen gepland.

Golden Week

Showa Dag vormt het begin van een cluster van nationale feestdagen die in Japan Golden Week genoemd wordt. Behalve 29 april zijn ook 3, 4 en 5 mei feestdagen.

Japanners werken ongelofelijk hard en hebben nauwelijks vakantie. Veel Japanners nemen de dagen tussen 29 april en 3 mei ook vrij. Golden Week is daarmee voor velen de langste vakantieperiode van het jaar.

De andere feestdagen tijdens Golden Week zijn:

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

Geef een reactie