Golden Week: Showa Dag

Golden Week is een periode van vier vrijwel aaneengeschakelde nationale feestdagen in Japan. Veel Japanners hebben vrij vanaf 29 april tot en met 5 mei. Het is dan ook de langste vakantieperiode voor velen. Er wordt dus veel gereisd en genoten van de lente. In een serie van vier korte posts lees je alles over de vier feestdagen waaruit Golden Week bestaat.

Showa Dag

Op 29 april begint Golden Week met Showa Dag. Tot 1989 werd op deze dag de verjaardag van de keizer gevierd. Keizer Hirohito regeerde over Japan van 1926 tot 1989. De periode waarin een keizer regeert krijgt in Japan een naam. De periode waarin Hirohito regeerde heet de Showa-periode.

Op 7 januari 1989 overleed Hirohito. Zijn zoon Akihito, de huidige keizer van Japan is jarig op 23 december. 29 april was dus niet langer de verjaardag van de keizer. Hirohito was een liefhebber van planten. 29 april werd omgedoopt tot Dag van het Natuurgroen om Hirohito op indirecte wijze te kunnen herdenken.

Na herhaalde pogingen werd uiteindelijk in 2007 de naam nogmaals veranderd via een wetswijziging. Om toch vooral niet te vergeten dat de Showa periode behoorlijk wat turbulentie kende – de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw daarna, de enorme economische groei en ten slotte het klappen van de economische bubbel in de jaren ’80 – werd 29 april omgedoopt tot Showa Dag.

Geef een reactie