2 gratis podcast om Japans mee te leren

Als lezer van Ervaar Japan heb je waarschijnlijk interesse in [open deur] Japan. Misschien is die interesse gekoppeld aan een interesse in gaming, cosplay, de mysterieuze eet-cultuur of zelfs openbare badhuizen. En hoewel liefde meestal door de maag gaat (lekker Japans eten kan ook in Nederland), gaat een interesse in Japan vaak samen met een interesse in de taal.

De Japanse taal wordt vaak gezien als een van de moeilijkste talen ter wereld. Dit heeft voornamelijk te maken met het alfabet. Of beter gezegd, de alfabetten. Het Japans kent maar liefst drie verschillende tekensets: hiragana, katajames en kanji.

De hiragana en katakana tekensets bestaan allebei uit 48 fonetische karakters. Beide tekensets bestaan uit dezelfde letters, maar op een andere manier geschreven. In de moderne taal wordt katajames gebruikt voor leenwoorden en hiragana voor van oorsprong Japanse woorden (of leenwoorden die zo diep in de taal geworteld zijn dat men vergeten is dat het ooit leenwoorden waren).

Dan is er nog een set van zo’n 6.000 Chinese tekens, waarvan er ongeveer 3.500 in het dagelijks leven worden gebruikt. Dit tekenset heet kanji.

Om dat dus even samen te vatten: de Japanse taal zou zomaar eens de moeilijkste taal ter wereld kunnen zijn. In schrift. De gesproken taal is daarentegen eigenlijk relatief eenvoudig. Zoals gezegd zijn er 48 fonetische tekens, dat betekend dus dat de gesproken taal uit in totaal 48 klanken bestaat. Vergelijk dat met ongeveer 40 klanken in het Nederlands.

Als je graag Japans wilt leren spreken is het gelukkig niet noodzakelijk dat je het ook leert lezen, en om het dan maar niet te hebben over schrijven. Dat betekend wel dat je geen beroep kunt doen op je ogen om je te helpen ket je studie. Gelukkig zitten er aan de zijkant van je hoofd nog een paar sensoren die je goed kunnen helpen bij het leren spreken van een taal. En er zijn een aantal goede bronnen om je oren daarbij te helpen in de vorm van podcasts. Hier dan dus een lijstje van vijf podcasts die ik je wil aanbevelen als je begint met het leren van Japans.

JapanesePod101.com

JapanesePod101.com

Duur: 8 – 22 minuten
Soort: audio
Frequentie: wekelijks

Een professioneel samengestelde podcast. De podcasts zijn gratis te beluisteren en via JapanesePod101.com is ander les materiaal te koop.

Tokyo Podcast

Tokyo Podcast

Duur: 20-50 minuten
Soort: audio
Frequentie: onregelmatig

Anthony Joh heeft een serie van 50 podcasts opgenomen. Elke podcast heeft een eigen thema en zowel de cultuur als de relevante woorden komen uitgebreid aan bod.

Geef een reactie