Japan, land van gemak: verwarmde wc brillen

Japan heeft veel: oude tradities, rijke cultuur, lekker eten, prachtige natuur, hypermoderne electronica, de snelste treinen ter wereld, en heel veel meer. In Japan geloofd men erg in het gemak dat de mens dient. In deze serie posts kijk ik naar een aantal specifieke voorbeelden daarvan.

Verwarmde wc brillen

Je kent het wel, het moment dat je achterwerk de bril raakt op een winterse ochtend. Brrr… Maar na een paar seconden is het temperatuurverschil tussen zitting en zitvlak genormaliseerd en kun je op je gemak de krant lezen.

Japanners hebben het al snel koud en gebruiken graag technologie om problemen op te lossen. Bevroren billen bleek nou precies zo’n probleem waar technologie uitkomt kon brengen. Door een warmte-element te verstoppen in de bril hoeft geen Japanner meer tot 10 te tellen voordat de krant opgeslagen kan worden.

Ik was niet gewaarschuwd tijdens mijn eerste reis naar Japan en toen ik nietsvermoedend neerstreek kreeg ik de verrassing van mijn leven. En ik moet zeggen, het was bepaald niet onprettig.

De verwarmde toiletbril is doorontwikkeld en bevat intussen ook standaard een bidet, natuurlijk met warm water. Ook niet vervelend.

Je bent niet écht in Japan geweest als je de verwarmde toiletbril niet ervaren hebt. Gelukkig kom je ze vrijwel overal tegen, met of zonder sproeier. Een absolute must-have Japan ervaring.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

2 reacties op “Japan, land van gemak: verwarmde wc brillen

Jan Middel

Klopt, en is heel herkenbaar.
Zijn een paar jaar geleden naar Japan geweest en heb het ook mogen ervaren.
Sterker in aardbeien farm in the middel of noware stond een toilet.
Ik dacht dat zal wel een simpele uitvoering hier op het land.
Maar niets was minder waar, een hypermoderne waar je als niet Japanner maar uit moest vogelen hoe het een en ander werkte.
Maar uiteindelijk is alles goed gekomen!

Roy

Hi Wouter, wat een grappige post heb je geschreven. Het is toch gek dat we hier nog zo weinig douchewc’s of Japanse toiletten terugzien in de Nederlandse huishoudens. We lopen wat dat betreft erg achter in onze toiletgebruiken en de comfort & hygiëne. Hopelijk verandert dit in de loop van de jaren snel en stapt iedereen over naar een heerlijke douchewc want dat zal in onze optiek de toekomst worden.

Groet,
Roy van Frissebips.nl

Geef een reactie