Japan op rijafstand: Japantown in Düsseldorf

Japan op rijafstand: Japantown in Düsseldorf

Karaokebars, Japanse boekenwinkels, sushirestaurants en sakebars. Düsseldorf heeft het allemaal. Düsseldorf heeft de grootste Japanse gemeenschap van het Europese vasteland en daar kunnen liefhebbers van de Japanse cultuur zoals wij alleen maar van profiteren.

De banden tussen Düsseldorf en Japan gaan terug tot de negentiende eeuw. De Düsseldorfse zakenman Louis Kniffler zorgde voor het eerste handelsverdrag tussen Pruisen (dat zich bevond op het grondgebied van Duitsland en Polen vandaag) en Japan en werd ook de eerste Pruisische consul in Japan. Toen hij terugkwam van Japan opende hij een Japans handelshuis in Düsseldorf. Toch duurde het tot 1950 tot er een enkele Japanner in Düsseldorf kwam wonen. Nu wonen en werken er meer dan 6500 Japanners, wat overeenkomt met iets meer dan een procent.

De Japanse aanwezigheid is duidelijk te merken in de wijk rond het centraal station van Düsseldorf, ook wel Japantown genoemd. Rond de Immermannstraße en Charlottenstraße zijn tal van Japanse winkels en restaurants te vinden: van karaokebars tot sushirestaurants en Japanse boekenwinkels. Het zijn er te veel om allemaal op te noemen, maar wij bezochten er enkele van.

Het Radisson-Blu Hotel heeft onderstaand kaartje gemaakt om je te oriënteren in de Japanse wijk in Düsseldorf. Het is een handig kaartje, maar weet wel dat er veel meer is dan wat er op het kaartje staat.

Supermarkten

Düsseldorf is een aantal Aziatische supermarkten rijk. Je kan er niet alleen Japanse, maar ook onder andere Koreaanse, Chinese en Thaise specialiteiten vinden. Zo zijn er de supermarkten Dae-Yang, Shochiku en Hanaro. Wij bezochten die laatste, wat ook de grootste van de drie is. Je vindt er voedingswaren zoals noedels, specerijen, Aziatische frisdranken, thee en de supermarkt heeft ook zijn eigen Aziatische beenhouwerij. Daarnaast kan je er ook Aziatische stokjes en kommen kopen of originele Japanse rijstkokers.

Boekenwinkels

We zetten onze weg verder naar twee Japanse boekenwinkels: BOOKstore NIPPON en Takagi. In BOOKstore NIPPON vind je veel Japans leermateriaal: Japanse tekstboeken en boeken die helpen bij de voorbereiding van het JLPT-examen (een jaarlijks examen dat de Japanse kennis test), maar ook reisgidsen over Japan en Japanse romans. De winkel is goed geordend en je vind er gemakkelijk terug wat je zoekt. De prijzen liggen wel wat aan de hoge kant, wat normaal is geïmporteerde boeken. Je mag je verwachten aan een prijs die twee keer zo hoog is als de prijs in Japan.

Takagi is iets goedkoper, maar ook een stuk minder gestructureerd: de winkel is ongeveer even groot, maar heel wat voller. Je vindt er ook Japanse leerboeken, maar in mindere mate dan in BOOKstore NIPPON. Wat je er dan wel in overvloed vindt zijn Japanse magazines en Japanse romans. Terwijl BOOKstore NIPPON handig is om boeken te vinden om Japans te leren, is Takagi handig als je al Japans kan en je het wil onderhouden.

Gebakjes

Maid cafés zal je niet vinden in Düsseldorf, maar een lekker stuk staart met Japanse thee erbij wel. Er zijn twee Japanse bakkerijen: Taka en My Heart. Die laatste is zelfs zo populair dat je de broodjes ervan ook in Brussel kan kopen. Je kan je stuk taart eten bij een tas thee in Tenten Café of Café Cérisier, waar wij naartoe zijn geweest voor een lekker stuk rodevruchtentaart en een matchamousse met rode bonen. Die waren zeker lekker, maar voor de prijs moet je het niet doen.

Restaurants

In Düsseldorf vind je tal van Japanse restaurants, je kan er zowat alles vinden: sushi, tempura, curry… De twee populairste restaurants zijn Takumi en Naniwa. Vanaf de namiddag staan er wachtrijen buiten om een plaatsje in de restaurants te bemachtigen. In Takumi vind je vooral ramennoedels, Naniwa heeft een uitgebreidere menukaart.

Wij hadden geen zin om aan te schuiven, dus gingen we voor een van de vele andere alternatieven: Café Relax. Het restaurant ziet er wel minder gezellig uit, maar het eten was lekker en niet duur. Er was geen betere manier om een dagje Japantown af te sluiten met een lekkere portie teriyaki-kip.