Japanse vlag, symbool van de zonnegod

Japanse vlag, symbool van de zonnegod

Een vlag is een stuk stof met wat kleurtjes, meer niet. Toch? Of gaat jouw hart sneller kloppen als je rood-wit-blauw ziet? Maar dan niet het lichtblauw van de Luxemburgse vlag uiteraard. Het lijkt dus duidelijk, een vlag is meer dan een lap stof. Dus is er vast wat over te vertellen. Hoe zit dat met de Japanse vlag?

Feiten over de Japanse vlag

Kinako zette 5 feiten over de Japanse vlag op haar blog. Voor wat ze er precies over te melden heeft verwijs ik je graag naar haar site. Tipje van de sluier, het gaat over:

  • De naam van de vlag
  • De kleur
  • Historisch gebruik
  • De maat
  • Protocollen

Wat zou ik daar nog aan toe kunnen voegen?

De Japanse vlag in de wet

Wel leuk om te weten is dat pas sinds 1999 in een wet staat vastgelegd dat de Hinomaru (zie Kinako en Nippon Zasshi voor uitleg over de naam) officieel de vlag van Japan is. Uiteraard was het daarvoor ook al officieel door middel van allerlei decreten over door de jaren heen, maar zoals je ook ziet met Donald Trump: een decreet is nog geen wet.

Japanese Flag
Afbeelding via Sarah-Rose onder CC-ND licentie.

De zon op de Japanse vlag

Die rode cirkel in het midden symboliseert de zon. Ook daar legt Kinako het een en ander over uit. Dat de zon een grote rol speelt in Japan blijkt uit de bijnaam “Land van de Rijzende Zon”. Maar waarom nou de zon?

Volgens Japanse mythologie en bepaalde overleveringen in het Shintoïsme is de keizer een nazaat van de zonnegod. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was de keizer zelf officieel ook een god. Na het einde van de oorlog zijn de superkrachten van de keizer behoorlijk ingeperkt tot min of meer die van een sterveling. Maar dat terzijde.

Als je nazaat bent van de zonnegod is je afkomst wellicht hetgeen waar je het meest trots op bent. Als je in de kroeg staat met vrienden komt het na een paar biertjes waarschijnlijk wel weer ter sprake. De rest zal dan wel zo iets hebben van “heb je hem weer met z’n verhalen”. Maar ga je dan een vlag tekenen, dan kom je uiteraard snel terecht bij die zon.

De vlag is overigens al een behoorlijke tijd geleden getekend. In het jaar 701 wapperde de vlag voor het eerst in de tuin van het keizerlijk paleis van Keizer Monmu. Het oudste bestaande examplaar van de vlag nu is ongeveer 500 jaar oud.

120829-N-LE393-017
Afbeelding via U.S. Naval War College under CC BY licentie.

Tweede Wereldoorlog

Vroeger, lang geleden, was Japan een verdeeld land. Leenheren hadden het land verdeeld en knokten onderling regelmatig over de grenzen. Daar kwam verandering in toen een van die leenheren, Tokugawa Ieyasu, in 1603 besloot daar een eind aan te maken en het land te verenigen.

De keizer leefde in ballingschap in de oude hoofdstad Kyoto terwijl Tokugawa het vissersdorpje Edo (nu Tokyo) omtoverde tot hoofdstad. Tot 1868 bestuurde de Tokugawa familie Japan. In 1868 werd de macht weer teruggegeven aan de keizer.

De vlag, die tot dan toe eigenlijk alleen het persoonlijke wapen van de keizer geweest was, werd ineens het symbool van de hernieuwde keizerlijke macht. De keizer was erg ingenomen met zijn herwonnen macht, met uiteindelijk de Tweede Wereldoorlog als gevolg. In die periode streed iedere soldaat en kamikaze piloot voor de keizer en dus voor de Japanse vlag. Logisch dat na de capitulatie de Hinomaru dan ook ineens controversieel was.

Direct werden de vlaggen verwijderd uit scholen en wordt de vlag een symbool van schaamte. Daar is Japan inmiddels gelukkig overheen, maar tot op de dag van vandaag zie je de Japanse vlag relatief weinig wapperen.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

Geef een reactie