Kampioen van Japanse uitvindingen: Dr. Nakamats

Kampioen van Japanse uitvindingen: Dr. Nakamats

Ik heb een Google Alert voor alles over Japan. Zo blijf ik op de hoogte van leuke berichten die de moeite waard zijn om hier te bespreken. Vanochtend rolde er een bericht mijn nieuwsfeed in over de 7 meest nutteloze Japanse uitvindingen. Ooit! Een serieuze claim-to-fame. Is dit echt de absolute top 7? Eerder heb ik ook al soortgelijke lijstjes gezien, zoals deze Top 9. Of deze Top 12. En ook nog een Top 18. Japanse uitvinding spreken in ieder geval tot de verbeelding. Dat is prettig!

Dr. Nakamats

Kampioen van Japanse uitvindingen: Dr. Nakamats
Kampioen van Japanse uitvindingen: Dr. Nakamats. Afbeelding via Wikipedia onder CC BY-SA licentie.

Met al dit soort lijstjes neem ik het je niet kwalijk als je denkt dat alle Japanners maffe Willy Wortels zijn die de hele dag niets anders doen dan rare dingen uitvinden. Maar… natuurlijk, niets is minder waar. Sterker nog, op een groot deel van al deze gekheid maakt slechts één man aanspraak: Dr. Nakamats! Als je het hebt over maffe Willy Wortels dan is deze man hun aanvoerder. Hij is zo gek als een deur maar waarschijnlijk nog een fractie briljanter. Een excentrieke vogel dus!

Yoshiro Nakamatsu, zoals Dr. Nakamats echt heet, is een Japanse uitvinder. Hij is inmiddels 88 jaar oud en heeft meer dan 4.000 patenten op zijn naam staan. Althans, dat claimt hij zelf. Hij claimt ook in 1952 de floppy disk (ken je ze nog?) uitgevonden te hebben. IBM beweert overigens dat daar niets van klopt.

Dr. Nakamats mag dan 88 zijn, hij is nog lang niet klaar ket uitvinden. Hij is van plan de 144 jaar te halen en zijn patentenportfolio te verdubbelen. Klein probleempje. Hij heeft prostaatkanker en de dokters hadden hem tot eind 2015 gegeven. Dr. Nakamats is aan de slag gegaan om iets uit te vinden dat hem zou kunnen genezen. Het is inmiddels oktober 2016 en Dr. Nakamats is er nog steeds. Of het hem gelukt is met die uitvinding is overigens onduidelijk.

Uitvindingen

De uitvindingen die wel gelukt zijn? Dat zijn er nogal wat. Met meer dan 4.000 patenten zou dit wel een erg lang artikel worden. Zomaar een greep uit het assortiment dan maar:

  • De Enerex is een systeem om water te splitsen in zuurstof en waterstof, vermoedelijk voor energiedoeleinden.
  • In de zolen van de PyonPyon schoenen zijn veren bevestigd. Erg geschikt voor valsspelen bij hoogspringen.
  • De Cerebrex leunstoel zou het denkproces bevorderen door het hoofd te koelen en de voeten te verwarmen. Volgens de legende heeft Dr. Nakamats behoorlijk wat tijd in deze stoel gezeten.
  • Een condoom met ingebouwde magneet zou bevordelijk zijn voor de gevoeligheid van het vrouwelijk geslachtsdeel. Er schijnt daarbinnen in de bloedvaten elektriciteit te worden opgewekt of iets dergelijks.
  • Beschermhoezen voor floppy disks. IBM en Dr. Nakamats vinden allebei dat zij de floppy uitgevonden hebben. Over de beschermhoezen is geen twijfel.
  • Een zelfverdedigingspruik. Ja, echt. Er zit een zwaar object in de pruik dat je naar een aanvaller kunt slingeren met je hoofd.

Voor de duidelijkheid, niet iedere Japanner houdt zich bezig met het uitvinden van nutteloze dingen. Maar er zijn er wel een paar die behoorlijk doorgeslagen zijn. Dr. Nakamats staat bovenaan, maar er zijn er meer. En het brengt wat luchtige vrolijkheid in een samenleving waar een sociale druk best hoog is. Dr. Nakamats maakt Japan vrolijker. En vooruit, hij heeft een hoop nutteloze dingen uitgevonden.