Liebster Award nominatie: 11 vragen

Liebster Award nominatie: 11 vragen
Liebster Award

Ken je hem nog? Vincent, van Reizen over de Wereld. We spraken hem en zijn vriendin Suzanne een paar weken geleden over hun reis naar Japan. Nu heeft hij Ervaar Japan genomineerd voor een Liebster Award. Een grote eer natuurlijk!

De Liebster Award nominatie is eigenlijk een soort wisselbeker die bloggers aan elkaar doorgeven om extra aandacht voor de content van hun collega’s te creëeren. Bovendien is het een leuke manier om de persoon achter de blog te leren kennen. Een nominatie komt dan ook in de vorm van 11 vragen. Vincent heeft 11 uitstekende vragen gesteld, waarvoor dank! Hier komen de antwoorden.

Waarom ben je begonnen met je weblog over Japan?

Ik heb vijf jaar in Japan gewoond. Mijn vrouw is Japans. Mijn zoon heeft twee paspoorten. Japan ligt mij dus na aan het hart. Ik heb daardoor een redelijk uniek perspectief op Japan, een perspectief wat ik graag wil delen. Er is zo ontzettend veel interessants te schrijven over Japan. Het is begonnen puur als therapie voor mezelf op de momenten dat ik liever in Japan zou zijn. Als ik kijk naar de gestaag stijgende bezoekersaantallen heb ik bovendien het idee dat er best wel wat interesse is. Ik schrijf niet alleen over reizen, maar ook over werken in Japan. Vooral dat laatste trekt veel bezoekers omdat er weinig andere Nederlandstalige websites zijn over dat onderwerp.

Je weblog heet ‘Ervaar Japan’. Uitdaging: Probeer de ‘Japan ervaring’ eens te vatten in 1 zin!

De mystiek en diepgewortelde cultuur van Azië, zonder de chaos.

Wat is je favoriete bestemming in Japan en waarom?

Ik ben dol op de kust van de Japanse Zee. De grote steden liggen allemaal aan de andere kust. Aan deze kust vind je slaperige vissersdorpjes en groene glooiende heuvels. Het is er rustig en ontspannen. Het leven gaat er minder snel dan in de grote steden. Hier kom je ook minder toeristen tegen. Het is wat mij betreft een authentieke ervaring van het Japanse platteland.

Welke bestemming zou je in Japan nog graag willen bezoeken?

Ik ben dol op Japanse openbare badhuizen. Niet alleen de onsen resorts die veel reizigers kennen en waarschijnlijk wel ergens zullen tegenkomen. Ik vind het ook heerlijk om kleine badhuizen in woonwijken te ontdekken waar een gedeelte van de lokale bevolking, helaas in steeds mindere mate, zich nog dagelijks komt wassen. Ik zou graag Beppu eens willen bezoeken. Beppu is een klein stadje op het eiland Kyushu met 88 badhuizen. Het badhuizen-per-inwoners-ratio is hier vrij hoog, dus ik vermoed dat er nog een hoop te ontdekken valt. De Nederlander Mischa Berger woont in Beppu en heeft alle 88 badhuizen bezocht. Hiermee heeft hij de titel Meester in de Onsen verdiend.

Welke souvenirs uit Japan heb je in je huis staan?

Goh, dat is een moeilijke vraag. Wat is de grens van het begrip souvenir? Een groot deel van wat we in huis hebben komt uit Japan. Onze keukenmessen bijvoorbeeld. We hebben een kastje staan dat we met de verhuizing meegenomen hebben. Ook koop ik elk jaar mijn sokken in Japan, vanwege de kwaliteit. Mijn schoonouders sturen een keer per maand een doos met etenswaren. Maar dat zijn allemaal geen souvenirs. Mijn favoriete Japanse item thuis is een semi-antieke jyuubako, een traditionele “stapelbak” om ceremonieel eten in te serveren. Ook neem ik ieder jaar een doosje badzout mee.

Jyuubakko

Eet je vaak ‘Japans’?

Op de dagen dat mijn vrouw kookt eten we meestal Japans. Dat wil niet zeggen dat we elke dag sushi of noedels eten hoor. Japans is ook zalm, roerbakgroente met bijvoorbeeld wat Japanse soja saus en wat rijst. We eten bijna elke dag rijst. Die kopen we overigens bij de Turkse supermarkt in de buurt. Turkse rijst is bijna hetzelfde als Japanse rijst en voor een zak van 5 kilo betaal je ongeveer net zoveel als voor wat ze bij Albert Heijn verkopen als “sushi rijst”. Een glaasje Japans whisky op z’n tijd gaat er ook wel in trouwens.

Dilemma 1: Alleen nog naar Japan op reis of alleen nog naar alle landen van de wereld behalve Japan?

Japan is voor mij niet echt een reisbestemming. Mijn schoonfamilie woont er en we gaan er elk jaar drie weken heen. Dit dilemma is eigenlijk geen dilemma, ik zou in Japan gaan wonen en het hele land ontdekken.

8. Dilemma 2: Kyoto of Tokyo?

De oude hoofdstad of de nieuwe… Goeie vraag! Als reisbestemming Tokyo. Tokyo is zo’n machtige stad. Ik vind de wirwar van spoorlijnen en drukke stations in Tokyo fascinerend. Het is dringen, maar mijn favoriete moment van de dag in Tokyo is het spitsuur. Maar ik zou niet in Tokyo willen wonen, want dan wordt dat spitsuur een gevangenis. Ik heb in mijn tijd in Japan hoofdzakelijk in Kyoto gewerkt en dat is een hele prettige stad om in te wonen. Bovendien is het de fietsstad van Japan bij uitstek dus zit je niet zo aan de drukte van het spitsuur vast. Mijn favoriete stad is trouwens Kobe.

Wat is je favoriete Japanse film?

Ik zou zo niet één film kunnen noemen. Ik zou eerder kiezen coor een genre. Ik vind “uit het leven gegrepen” films leuk om naar te kijken. Er zijn behoorlijk wat films in deze categorie. Wat het leuke is aan dit soort films is dat ze op een echte lokatie geschoten worden. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van Okuribito en toevallig heb ik pas nog Kiseki gezien.

Veel mensen denken bij Japan aan ‘gekke Japanners’. Wat is daar volgens jou een goed voorbeeld van?

Als je een tijdje in Japan woont dan kom je geregeld rare kronkels tegen in de Japanse manier van denken. Kronkels in onze westerse ogen wel te verstaan. Voor de Japanners zelf niet natuurlijk. Wat voor ons een kronkel lijkt is voor een Japanner een reflex. Ik heb me met regelmaat verbaasd en geërgerd over dit soort kronkels. Tot het moment waarop ik me realiseerde dat ik de buitenlander was en dat het geen kronkels waren maar slechts verschillende referentiekaders. Tot mijn moment van helderheid verbaasde ik me vaak over het gebrek aan individualiteit. De meeste winkels labelen één item als “de populairste keuze”. Veel Japanners kiezen die optie. Je ziet het ook bij restaurants. Neem nou twee restaurants naast elkaar. Bij het ene restaurant staat een wachtrij, het andere restaurant is leeg. Nieuwkomers kiezen vaak voor de rij. Dat restaurant is duidelijk populair dus het zal wel goed zijn. Overigens zijn er ook echt een paar ‘gekke Japanners’, maar dat is een ander verhaal.

Wat is de mooiste foto die je hebt genomen in Japan?

Deze foto heb ik afgelopen winter gemaakt tijdens een trip naar Nagoya. Het had ’s nachts gesneeuwd en mijn zoon was zich aan het vergapen aan het uitzicht vanuit onze hotelkamer.

Hugo in Nayoya

Het was een eer om de wisselbeker van de Liebster Awards even in huis te hebben, maar het is tijd om hem door te geven. Hierbij nomineer ik Kinako voor de Liebster Award. Iris, de vrouw achter Kinako, schrijft over haar passie: de Japanse taal. Dat varieert van een eenvoudige les tot diepgaande analyse. Zo leer je vijf manieren om hallo te zeggen in het Japans maar ook welke namen het meest voorkomen in Japan. Iris, hier zijn 11 vragen voor je:

Wat betekend Kinako?
Waarom heb je dit als naam van je blog gekozen?
Waar komt je passie voor de Japanse taal vandaan?
Over welk aspect van de Japanse taal blogje het liefst?
Hiragana of katakana?
Wat is je favoriete kanji?
En je favoriete woord?
Zou je in Japan willen wonen?
Wat is je favoriete plek in Japan?
Hoe zou jij je Japan ervaring in één zin samenvatten?
Jij hebt vast ook een heleboel foto’s gemaakt in Japan. Wat is het mooiste exemplaar?