Mythe: Japan is een duur land

Mythe: Japan is een duur land

Je hoort vaak dat Japan een duur land is. Eerder kon je hier al lezen dat het met de huur van een flatje eigenlijk reuze meevalt.

En ja, Tokyo heeft natuurlijk jaren bijna bovenaan gestaan in het lijstje met duurste steden ter wereld. Maar in de 2014 versie van dat lijstje kwam de hoofdstad van Japan niet hoger dan plaats 9. In 2018 is de stad zelfs helemaal uit de top 10 verdwenen.

Duur om te wonen

Hoe je het ook went of keert, wonen in Tokyo is duur. Tenminste, als je verwacht behoorlijk wat ruimte te hebben. De prijs per vierkante meter van woonruimte ligt nergens in Japan hoger. Je betaalt dus meer voor een appartement van 50 vierkante meter in Tokyo dan bijvoorbeeld in Osaka.

In de praktijk betekent dat echter niet dat je duurder uit bent voor een appartement, maar dat het appartement waar je woont kleiner is.

Hetzelfde geldt voor hotelkamers. Neem je genoegen met (iets) minder ruimte dan kun je in Tokyo ook prima goedkope hotels vinden.

Is reizen in Japan duur?

Alles is relatief, dus of iets duur is hangt ervan af waar je het mee vergelijkt. Nee, Japan is niet zo goedkoop als landen als Cambodja, Vietnam, Thailand en in mindere mate Zuid-Korea. Je moet niet verwachten met een reisbudget van € 100 een week te kunnen leven als een koning.

De levensstandaard in Japan is vrijwel gelijk aan die in Nederland en zo zijn de inkomens en kosten. Waar een Nederlander € 1 verdient, krijgt een Japanner ¥ 100. Voor wat een Nederlander € 1 kost, betaalt een Japanner ¥ 100. (Neem dat niet te letterlijk, denk voornamelijk aan eerste levensbehoeften.)

Het voordeel voor jou als reiziger zit in de wisselkoers. Je krijgt namelijk voor € 1 ongeveer ¥ 130. Met andere woorden, waar je in Nederland € 1 voor betaalt, kost je in Japan maar € 0,75.

Dat geldt voor accommodatie, eten, vervoer, attracties, etc.

Dat wil echter niet zeggen dat je niet op je centen kunt en hoeft te letten. De collega’s van Tofugu hebben een paar goede tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen zoveel mogelijk waar te krijgen voor je yen. Voor alles van accommodatie tot eten en van transport tot karaoke, Tofugu vertelt je hoe je het zo goedkoop mogelijk voor elkaar krijgt.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

3 reacties op “Mythe: Japan is een duur land

WizardOfOss

Volkomen mee eens! Het hele idee dat Japan extreem duur is is naar mijn idee vooral nog een overblijfsel uit de jaren ’80, de hoogtijdagen van de economische bubbel.

Uiteraard is Japan niet spotgoedkoop, maar inderdaad afgezet tegen de hoge levensstandaard is het zo erg nog niet. Een ieder die de hotelprijzen van bijvoorbeeld New York, Londen of Hong Kong kent zal verbaasd zijn hoeveel goedkoper Tokyo is. En daarbuiten kan het meestal nog goedkoper, ik ben voor een single room met eigen badkamer en inclusief ontbijtbuffet zelden meer dan 40-50 euro kwijt. Eten idem dito, en ook lokaal vervoer en entreeprijzen vallen meestal wel mee. Alleen treinen (en zeker de shinkansen) over lange afstanden zijn wel knap prijzig, daarvoor is de JRP meestal toch wel voordelig.

Maar wat betreft die lijstjes van duurste steden, die gaan nagenoeg altijd uit van expats met een 100% westerse levensstijl. En gaan dus onder meer uit van een huis van een behoorlijk formaat (duur in Japan), een auto (en dan geen keicar, dus duur in Japan) en westers eten (lees: een flinke steak met een wijntje erbij, dus duur in Japan). Om diezelfde reden zie je nu veelal Afrikaanse steden hoog in die lijstjes staan, steden waar miljoenen mensen van praktisch niks kunnen leven, maar uiteraard niet als je ook daar weer die specifiek westerse levensstijl als maatstaf neemt. Maar voor een toerist die juist Japan op z’n meest Japans wil ervaren speelt dat totaal niet.

Een ding wat me in al m’n reizen is opgevallen is hoe de prijzen sinds mijn eerste bezoek in 2008 nagenoeg gelijk zijn gebleven. De geringe BTW-verhoging van een tijdje geleden heeft uiteraard wat sporen nagelaten, maar dat is het dan ook wel. En sterker nog: in die 10 jaar lijkt het aanbod aan goedkopere eigen merk-producten in konbini’s en het aantal 100-yen winkels alleen maar te zijn toegenomen. Maar vergelijk die situatie eens met Nederland, waar inflatie langzaam maar gestaag z’n ding blijft doen.

Wouter

Juist ja. Zolang je ervoor gaat om Japan te beleven zoals de Japanners valt het reuze mee met de kosten. Het enige wat me opvalt sinds die BTW-verhoging is dat je hier en daar prijzen ziet zonder BTW en dan vervolgens aan de kassa dus meer kwijt bent dan je in eerste instantie dacht.

WizardOfOss

Dat is inderdaad wel irritant. En bij bijvoorbeeld boeken zie je het meestal wel duidelijk (bedrag ” ” wat moeilijke tekentjes), maar bij restaurants is het vaak maar gissen. Maar ik heb begrepen dat wanneer de BTW uiteindelijk van de huidige 8% naar 10% wordt verhoogd alle prijzen als vanouds weer inclusief BTW getoond zouden moeten gaan worden. Wel zo makkelijk, maar helaas dan dus ook weer iets duurder….

Maar goed, eerst maar eens zien of die verhoging naar 10% er überhaupt wel komt. Dat had in 2015 al moeten gebeuren, maar is al twee keer uitgesteld, nu tot oktober 2019. En zouden ze in Japan ook de uitdrukking “van uitstel komt afstel” kennen? 🙂

Geef een reactie