Recensie: Dominicus Landengids Japan

Recensie: Dominicus Landengids Japan

Hallo beste Japan-reiziger. Ja, ik pleeg de aanname dat je, als je dit leest, in ieder geval van plan bent om naar Japan te reizen. Doe je goed! Een van de belangrijkste beslissingen is welke reisgids je meeneemt. De Dominicus Landengids Japan stond al op ons lijstje met 3 beste reisgidsen voor Japan. Van de uitgever kreeg ik de 2017 editie thuisgestuurd om te recenseren.

Ik weet niet wat jij zoekt in een reisgids, maar voor mij vormt een goede reisgids de rode draad van een reis. Ik laat me graag meevoeren naar plekken die ik zonder reisgids nooit gevonden zou hebben. Voor mij zijn dat plekken die onder de locals wereldberoemd zijn maar die net even weg liggen van de “tourist trail”.

De auteur van de Dominicus Landengids Japan heeft jaren in Japan gewoond en kent dus een heleboel van dit soort plekken. Ik heb zelf ook 5 jaar in Japan gewoond, dus waar ik met name naar gezocht hebt in deze reisgids zijn plekken die mij zouden kunnen verrassen. En uiteraard heb ik er daar een aantal van gevonden.

De inhoud

De eerste 77 pagina’s van deze gids zijn gewijd aan context. Japan is oosters en westers tegelijk maar heeft tegelijkertijd een diepgewortelde cultuur die zich eeuwen heeft kunnen ontwikkelen zonder invloeden van buitenaf. Dit vergt enige uitleg om zaken als religie, werkethiek en discipline in een kader te plaatsen. Zonder kader begrijp je geen hout van Japan en de Japanners en heb je wat mij betreft een sub-optimale ervaring. Het kader dat geschetst wordt in de Dominicus Landengids Japan is tegelijkertijd begrijpelijk en redelijk diepgaand. Zonder twijfel diepgaand genoeg voor jou, als Japan-reiziger.

Na het schetsen van het kader begint de gids in Tokyo. Een machtige stad, maar niet mijn favoriete stad in Japan. Desalniettemin zou ik graag met deze gids op zak nog eens een paar dagen door Tokyo struinen. Ik denk dat ik de stad dan op een andere manier zou leren kennen.

Na het gebied rond Tokyo te bespreken springt de gids naar het westen van Japan. Kyoto komt later in een apart hoofdstuk aan bod maar eerst voert de reis naar Osaka, Nara, Kobe, Himeji… Mijn kant van Japan zeg maar. Het is een feest van herkenning met een aantal aangename verrassingen.

Als je een reisgids schrijft moet je uiteraard keuzes maken. De keuzes hangen af van wat je als auteur over wilt brengen. Het wordt mij hier duidelijk dat de auteur van de Dominicus Landengids Japan meer wil laten zien dan alleen de toeristische hoogtepunten.

Zo komt Kobe uitgebreid aan bod (wat wel mijn favoriete stad in Japan is trouwens). Maar veel verrassender nog vind ik de uitgebreide beschrijving van de dunbevolkte noordwestelijke kust. Dat stuk van Japan is een absoluut juweeltje maar wordt in reisgidsen vaak weggemoffeld in één of twee bladzijden. Ook het noorden van het land, wat prachtig is maar niet zo in trek is bij buitenlandse toeristen, komt uitgebreid aan bod. Zelfs de verborgen pracht van Shikoku staat beschreven.

Een treinrit langs de noordelijke San-in-kust en een bezoek aan de prefecturen erlangs (Tottori, Shimane, Yamaguchi), is een ontmoeting met oude Japan. De treinen rijden in een ruraal tempo langs de woeste Japanse Zeekust en brengen je in een historisch, cultureel en religieus belangrijk gebied.

pagina 210

De Dominicus Landengids Japan legt de nadruk op de beleving. Veel omschrijving zijn gebaseerd op wandelroutes vanaf stations. De meesten van jullie zullen tenslotte kiezen voor reizen met de trein. Leuke plekjes die je tijdens je wandeling mooi even mee kunt pikken worden duidelijk beschreven.

En dat het met name om de ervaring gaat zie je ook aan het feit dat er maar weinig paginaruimte gewijd is aan accommodaties, restaurants en vervoer. De Lonely Planet bijvoorbeeld schrijft veel meer over die zaken, waardoor er minder ruimte over blijft voor lokale informatie.

Eindoordeel Dominicus Landengids Japan

Ik bewonder iedere auteur van reisgidsen. Het is onmogelijk om een volledige gids te schrijven over een heel land. Als auteur moet je dus keuzes maken over welke gebieden wel en niet op te nemen. Ik vind dat deze reisgids goed gekozen heeft welke gebieden te beschrijven.

Wat mij betreft sluit de Dominicus Landengids Japan het beste aan bij het motto van deze site: beleef Japan op een unieke manier.