Wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Van 29 april tot en met 5 mei is het Golden Week in Japan. Dat is een aaneenschakeling van nationale feestdagen – en dus vrije dagen. Op 29 april begint het met Showa Dag. Daarna komen op 3, 4 en 5 mei achter elkaar de Dag van de Grondwet, Dag van het Natuurgroen en Kinderdag. Voor veel hardwerkende Japanners dit is de langste vakantieperiode van het jaar. Dus wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Reizen tijdens Golden Week

Een vakantieperiode is natuurlijk bij uitstek geschikt om te reizen. Buiten Japan staan de Japanners bekend als groepsreizigers. Vaak racen ze in een week door Europa met de bus en ‘doen’ een land per dag. Het zijn echter niet de verre bestemming zoals Europa die ineens populair zijn tijdens Golden Week. De top 3 buitenlandse reisbestemmingen zijn Hawaï, Guam en de Gold Coast van Australië.

Veel Japanners gaan echter op vakantie in eigen land. Van de grote stedelijke gebieden zoals Tokyo en Osaka trekken veel mensen naar buiten. De normaal “rustige” toeristensteden zoals Kurashiki, Kanazawa, Takayama, Yamaguchi, etc. zijn tijdens Golden Week afgeladen. Lang van te voren zijn alle hotels al volgeboekt en er staan lange files op de toegangswegen.

Japanners die pech hebben en geen hotel kamer keer kunnen krijgen kiezen er vaak voor om dagtochten te maken naar dichterbij gelegen uitjes. Tenzij je heel vroeg bent betekent het aansluiten in een urenlange file voor de parkeerplaats.

Shikoku Golden Week 2008

Tijdens Golden Week zijn er best nog een hoop plekken te vinden in Japan waar je niet over de hoofden hoeft te lopen. Dit is Shikoku. Afbeelding via Dan Crowther onder CC BY licentie.

De drukte ontwijken

Het mag duidelijk zijn, het is tijdens Golden Week druk. Vooral grote toeristische attracties zijn afgeladen. Maar als je even buiten de populaire steden gaat kijken is er een hoop dat voor Japanners misschien niet zo interessant is maar voor buitenlandse bezoekers des te meer.

Voor Nederlanders is Golden Week een goede periode om Japan te bezoeken. Het valt mooi samen met onze meivakantie. Het weer is ook perfect tijdens Golden Week. Het is prettig warm, zonnig en droog. Als je wacht tot de zomervakantie is het vochtig en veel te warm om hele dagen door steden zoals Kyoto te slenteren.

Het nadeel van Golden Week is de drukte. Vooral de Shinkansen treinen zijn afgeladen en voor parkeerterreinen staan lange files. Golden Week is dus niet de tijd om met de auto of de Shinkansen door Japan te trekken, maar als je het bij gewone treinen houdt kom je vrijwel overal zonder problemen.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

9 reacties op “Wat doen Japanners tijdens Golden Week?

Nellie

Wat kun je het best bezoeken als toerist in de golden week als je uit de drukte wilt blijven?

Wouter

Hoi Nellie,

Leuke vraag :). Als je echt uit de drukte wilt blijven kun je het beste buiten de steden kijken. Maar zelfs al blijf je in de steden dan is het nog te overzien hoor.

Waar het écht druk is, is in attractieparken en attracties zoals bijvoorbeeld Tokyo Skytree. Ook op de snelwegen is het meestal erg druk. Reis je ket de trein dan valt het over het algemeen mee hoor.

Probeer wel uit te zoeken of er in de buurt van waar je heen wilt niet toevallig een festival is die dag. Daar komen ook veel mensen op af.

Waar in Japan zit je tijdens Golden Week?

Gr. Wouter

Amy

Allereerst mijn complimenten voor je blog. Het leest uitermate plezierig weg. Een gedeelte van Golden Week heb ik vorig jaar meegemaakt in Osaka. De drukte vond ik inderdaad te overzien. Ik kreeg de indruk dat er ook erg veel werd gewinkeld. Het enige wat raadzaam is, is om ruim van tevoren een hotel en treinen te reserveren. De hotelprijzen liggen hoger dan gemiddeld.

Wouter

Hoi Amy,

Bedankt :). Je hebt gelijk wat betreft de hotelprijzen en het van te voren reserveren. Goeie tip!

Gr. Wouter

Julie

Hoi Wouter,

Ik ben ook in Japan tijdens de Golden Week. Rijdt het openbaar vervoer dan wel, bijvoorbeeld op 1 mei? We overwegen om de 14 daagse pas te doen, of zou je dat afraden. We hebben wel de accomodaties nu er nog komen ;). Ik kan het niet goed vinden op het internet, ik hoop dat jij ons kan helpen.

Gr. Julie

Wouter

Hoi Julie,

Ja hoor, het openbaar vervoer rijdt gewoon en net zo frequent als op andere dagen van het jaar. Wel is het drukker in de treinen buiten de spits. Als je langere afstanden wilt reizen is een zitplaats wel prettig.

Met de Japan Rail Pass kun je op ieder groot JR station kosteloos zitplaatsreserveringen maken voor langeafstandstreinen. Het is wel wijs om dit voor de drukke dagen een paar dagen van te voren te doen.

Dit jaar is Golden Week langer dan normaal. Er zijn in het midden een paar feestdagen toegevoegd vanwege de kroning van de nieuwe keizer. Dat zal in de praktijk betekenen dat de drukte zich dit jaar meer uit zal spreiden dan in andere jaren waardoor er minder piekmomenten zijn.

Goede reis!

Gr. Wouter

Julie van Eibergen Santhagens

Wouter,

Onwijs bedankt voor de praktische informatie. We hebben er veel zin in!

Gr. Julie

Gloria

Hallo Wouter, wij willen volgend jaar van 18 april tm 4 mei naar Japan. Ik denk aan een reis van Tokio naar Mount Fuji, Kyoto, Hiroshima en Osaka en misschien afsluiten met een paar dagen op het strand misschien 1 van de eilanden in de regio Okinawa. Denk je dat we veel last zullen hebben van Golden week als we de reis op deze manier uitvoeren? We gaan in ieder geval alles vooraf en op tijd boeken. En heb je tips voor een paar dagen strand?

Wouter

Hoi Gloria,

Dat klinkt als een mooie reis. Als je van te voren je hotels boekt zul je niet zoveel last hebben van de drukte hoor. Kijk trouwens ook eens op onze pagina over de verschillende soorten accommodatie in Japan.

Als je kiest voor een Japan Rail Pass (gezien je reisschema een verstandige keuze) is het wel verstandig om ook van te voren je zitplaatsen te reserveren voor de langeafstandstreinen. Dit kun je doen op ieder groot station in Japan.

En wat dat strand betreft, de beste stranden van Okinawa vindt je op de kleinere eilanden in de archipel. Miyako Eiland heeft fantastische stranden. Het Hatenohama Strand op Kumejima is ook wel gaaf.

Goede reis!

Gr. Wouter

Geef een reactie