Wat eten Japanners voor hun lunch?

Wat eten Japanners voor hun lunch?

Bij mij thuis zijn we 50% Japans, dus het is niet raar dat we ook regelmatig Japans eten. Net als in Nederland eten Japanners ’s avonds uitgebreid en zijn het ontbijt en de lunch kleinschaliger.

Wil je weten wat Japanners koken? Kijk dan eens op onze pagina met authentieke Japanse recepten of koop een goed Japans kookboek.

Wil je weten wat het Japanse equivalent is van een boterham met pindakaas? Lees dan verder!

Rijst met…

Laat ik de vergelijking met de boterham met pindakaas eens uitwerken. De boterham vervangen we tijdens de Japanse lunch door rijst.

Zoals je vast weet is rijst de belangrijkste bron van koolhydraten in de Japanse keuken. Waarom? Ik weet het niet. Weet jij het?

Het is een feit dat in Japan rijst verbouwd wordt zoals graan in Europa. Of dat iets te maken heeft met de geologie van de gebieden? Waarschijnlijk wel.

Waar wij in Nederland dus graan eten, verwerkt tot brood, eten Japanners rijst. Japanse rijst is korter van graan dan de rijst die we over het algemeen in Nederland eten en neemt veel meer vocht op. Daardoor plakt het een klein beetje aan elkaar.

…beleg

Dan komen we bij het beleg. Als het moet kunnen wij Nederlanders best droog brood eten, maar met bijvoorbeeld een laagje pindakaas smaakt een boterham een stuk beter. Wij hebben genoeg keuze qua beleg.

Met de rijst die Japanners voor de lunch eten is het niet anders. Er is een even grote (waarschijnlijke grotere) keuze aan beleg voor op de rijst. Op dit moment staan de volgende soorten rijst-beleg bij ons thuis in de koelkast:

Zoals je ziet, veel plantaardige ingrediënten. Ook zit er wat vlees bij. Een gezonde en gebalanceerde maaltijd dus. En al deze lekkernij gaat boven op de rijst. いただきます (itadakimasu) oftewel eetsmakelijk!

Japanse lunch
Rijst met beleg.