WiFi app review: Japan Connected-free Wi-Fi

WiFi app review: Japan Connected-free Wi-Fi

Tijdens mijn meest recente Japan reis was ik van plan om de twee gratis WiFi apps voor toeristen te testen. De meest ideale manier om online te blijven tijdens een Japan reis is een lokale data-only simkaart. Wat de beste data-only simkaart is op dit moment vertelde ik je pas nog. Als dat niet in je reisbudget past, of als je het niet zo belangrijk vindt om online bereikbaar te blijven, is WiFi een goede tweede optie. De laatste jaren is het aantal WiFi hotspots in Japan sterk toegenomen. Ruim twee jaar geleden vertelde ik je al dat er in de meeste convenience stores inmiddels WiFi te krijgen is.

Inmiddels zijn de beschikbare WiFi netwerken toegankelijker gemaakt voor buitenlandse toeristen door twee bedrijven. Zowel Wi2 als NTT hebben Engels-talige apps op de markt gebracht die je zouden moeten helpen met het vinden en verbinden met honderdduizenden hotspots in heel Japan. Zou het echt zo soepel gaan? In dit artikel bekijk ik de NTT app Japan Connected-free Wi-Fi.

WiFi app: Japan Connected-free Wi-Fi

Ik had het meeste hoop voor de Japan Connected-free Wi-Fi app van NTT, zeg maar de KPN van Japan. Deze app is ontwikkeld samen met JNTO, de Japanse organisatie verantwoordelijk voor het binnen brengen van buitenlandse toeristen. Deze app zou me zowel moeten helpen verbinding te maken met ruim 146.000 WiFi spots als moeten fungeren als reisgids.

Om gebruik te kunnen maken van de WiFi spots dien je eenmalig je gegevens te registreren. Logisch, want ze willen zeker weten dat je een toerist bent. Je krijgt namelijk gratis toegang tot WiFi spots waar Japanners voor moeten betalen. Het registratie-proces is eenvoudig en soepel. Je kunt kiezen uit registratie via Facebook, Twitter, Google of email en wachtwoord.

Ik koos voor registratie via Twitter en na het inloggen was ik klaar. Als de app eenmaal draait kun eenvoudig WiFi spots in en buurt zoeken. Maar ja, als je geen verbinding hebt met WiFi kan je die functie niet gebruiken. Gelukkig kan je de veelbezochte delen van de Japanse kaart downloaden en offline gebruiken. Het aanbod aan offline kaarten is wel enorm beperkt.

Tot dit punt loopt alles soepel. Maar de essentiële functie van de app, verbinding maken met beschikbare netwerken gaat erg moeizaam. Ja, er zijn 146.000 WiFi spots waar je gebruik van kunt maken, maar Japan is een groot land. Dat aantal is niet zoveel als het klinkt. Op de meeste grote treinstations zou je WiFi moeten kunnen vinden, maar alleen in één hoekje van het laatste perron. Niet door het hele station. Bij een aantal convenience stores is ook WiFi te krijgen, maar alleen in de winkel. Daar ga je niet op je gemak zitten. Bovendien dekken de offline kaarten lang niet heel Japan. Lang niet alle spots zijn dus eenvoudig te vinden. Ik ben er dan ook niet een keer in geslaagd om daadwerkelijk een goede WiFi verbinding te krijgen.

Japan Connected-free Wi-Fi

De app als reisgids

Japan Connected-free Wi-Fi hoopt ook een reisgids in je broekzak te zijn. De WiFi-functie laat helaas te wensen over. Hoe doet de app het als reisgids?

De app heeft een keuze uit slechts zes downloadbare reisgidsen. Het selectie- en downloadproces is eenvoudig. Kies een gids en klik op OK om de download te starten. De volgende gidsen zijn beschikbaar:

Fukuoka
Een gids met zes tips voor dingen om ’s avonds te doen en vijf restaurant aanbevelingen. Twee pagina’s in totaal dus.
Kawasaki
Een gids met wat leuke tips over de prachtige omgeving van Kawasaki. Helaas is deze gids volledig in het Japans geschreven dus de meeste buitenlandse toeristen zullen hier weinig aan hebben.
Okinawa
Een beperkte gids met wat info over aanbevolen winkels en hoe je WiFi spots op Okinawa kunt herkennen.
Kansai
Drie foto’s van de steden OsakaKyoto en Kobe. Meer niet.
Japan Shopping Guide
Met zeer beperkte info over waar je kunt winkelen in Tokyo, Kyoto en Osaka. Wat ik hier verwacht had was minstens informatie over het tax free proces in Japan. Dat ontbreekt volledig.
Katori
Een stadje 70 kilometer buiten Tokyo dat eruit ziet als Tokyo tweehonderd jaar geleden. Dit is de leukste en meest uitgebreide gids in de app en heeft als enige gids daadwerkelijk bruikbare informatie.
Japan Connected-free Wi-Fi

Als reisgids slaat Japan Connected-free Wi-Fi de plank helemaal mis. Er is van ruim aanbod aan gratis reisgidsen-apps die stuk voor stuk uitgebreidere informatie in huis hebben. Dat is jammer, want de technische structuur en het idee achter dit app klopt wel aardig. Waarschijnlijk is de app afhankelijk van wat lokale toeristische diensten aanleveren. En waarschijnlijk schiet dat op dit moment tekort.

Conclusie

Japan Connected-free Wi-Fi probeert te scoren op twee punten: 146.000 WiFi spots toegankelijk maken voor buitenlandse toeristen en die toeristen de weg wijzen door model van offline reisgidsen.

In beiden presteert de app onder de maat. Functioneel werkt de app uitstekend om verbinding te maken met de WiFi spots, maar omdat de dekking behoorlijk beperkt is kan het lastig zijn om een hotspot te vinden. De offline kaarten die zouden moeten helpen met het vinden van de hotspots dekken maar een zeer beperkt gedeelte van Japan. Je hebt er dus effectief niet zo heel veel aan, als je afhankelijk bent van de offline kaarten om hotspots te vinden.

De offline reisgidsen zijn leuk in theorie. In de praktijk is de hoeveelheid content helaas nog heel erg beperkt. Daardoor heb je niet zo bijster veel aan deze app als reisgids.

Door deze beperkingen moet ik concluderen dat deze app op dit moment geen essentiële app is voor jouw reis naar Japan.

Japan Connected-free Wi-Fi

Gratis verbinding met 146.000 WiFi hotspots in Japan.

Valuta: EUR

OS: iOS 12.0 en hoger / Android 4.3 en hoger

Categorie: Reizen

App Store Google Play