Is Japan een veilig land?

Laatst zat ik bij de kapper en raakte ik met de kapster in gesprek over Japan. Ze had haar twijfels over Japan als reisbestemming omdat ze het idee had dat het land niet veilig zou zijn. Dus hier het antwoord op de vraag: is Japan een veilig land?

Ja, Japan is erg veilig

Ik zeg dit uit persoonlijke ervaring. Er is in Japan nauwelijks criminaliteit. Als je je portemonnee op straat kwijt raakt is de kans erg groot dat die door de vinder naar het dichtstbijzijnde politiebureau gebracht wordt. Wanneer je je portemonnee weer terug krijgt zit al het geld er nog in.

Beroving, ontvoeringen en andere nare zaken die je niet mee wilt maken tijdens je reis gebeuren niet in Japan. Japanners zijn juist extreem vriendelijk en behulpzaam. Toen ik voor het eerst in Japan was heb ik veelvuldig verdwaasd om me heen staan kijken. Vaak komt er dan iemand op je af die je wil helpen zonder daar verder bedoelingen bij te hebben.

Niet alleen mijn mening

Dat Japan een van de veiligste landen ter wereld is, is niet alleen mijn mening. Het Institute of Economics and Peace stelt ieder jaar een Global Peace Index samen. Het instituut vergelijkt alle landen op aarde op 24 punten. En drie keer raden… Japan staat in de top 10.


Japan staat in de top 10 veiligste landen ter wereld

Ter vergelijking: in 2017 stond Japan op nummer 10 en Nederland op nummer 19 in de Global Peace Index.

Een van de weinige factoren die Japan van de nummer 1 positie af houdt zijn de buren. Met name de nabijheid van Noord-Korea weegt daarin mee.

De dreiging voor de veiligheid komt in Japan dus eigenlijk alleen uit het buitenland. Ga je op reis naar Japan dan hoef je je geen zorgen te maken over zakkenrollers, ontvoeringen, berovingen of andere nare zaken. Uiteraard moet je altijd op je spullen letten, maar niet meer dan je in Nederland zou doen.

Wat is het alarmnummer in Japan?

Japan is een van de veiligste landen ter wereld. Toch kan er altijd iets gebeuren. Ga dus goed voorbereid op reis en weet hoe je in contact komt met de nooddiensten. Wat is het alarmnummer in Japan? Er zijn er twee:

 • Bel 110 voor politie
 • Bel 119 voor brandweer en ambulance

Alarmnummer 110: politie

Het alarmnummer 110 is een gratis nummer dat vanaf iedere telefoon gebeld kan worden, zelfs als je geen simkaart in je telefoon hebt zitten. Bel je met 110 dan heb je direct contact met de politie.

Alarmnummer 119: brandweer en ambulance

In Europa hebben we één alarmnummer voor alle nooddiensten. In Japan bel je voor brandweer en ambulance een ander nummer dan voor politie. Het alarmnummer voor brandweer en ambulance is 119. Ook dit nummer is gratis en kan vanaf iedere telefoon gebeld worden.

Locatie en communicatie

Bel je met een landlijn dan ziet de alarmcentrale direct je adres. Met een mobiele telefoon is dat niet altijd zo. Je zult dus moeten kunnen communiceren waar je bent.

In Tokyo en omgeving kun je vragen naar een Engels-sprekende telefonist. Buiten de omgeving van de hoofdstad heb je helaas lang niet altijd dat comfort. Toch zullen ze je overal proberen te helpen, ook als je geen Japans spreek. Ga gewoon van start in het Engels. Spreek vooral langzaam, duidelijk en in eenvoudige zinnen.

Het kan echter geen kwaad om een paar woorden te onthouden voor het geval dat.

Basis woordenschat

Algemeen:

 • Politie KEISATSU
 • Ambulance KYUU KYUU SHA
 • Brand KAJI
 • Auto-ongeluk JIDOUSHA JIKO

Vraag omstanders / buren om hulp:

 • Bel de politie KEISATSU WO YONDE KUDASAI
 • Bel een ambulance KYUU KYUU SHA WO YONDE KUDASAI
 • Bel de brandweer SHOBOSHA WO YONDE KUDASAI

Leg uit wat er gebeurd is:

 • Hevige bloeding SHUKKETSU
 • Botbreuk KOSSETSU
 • Brandwond HIDOI YAKEDO
 • Ademhalingsprobleem KOKYUU KONNAN
 • Pijn in de borst MUNE GA TAIHEN KURUSHII
 • Hoge koorts KOU NETSU
 • Verwonding KEGA

Bellen met het alarmnummer

Hopelijk gebeurd het niet, maar mocht je toch het alarmnummer moeten bellen als je in Japan bent, leg dan zoveel mogelijk in rustig en eenvoudig Engels uit wat er gebeurd is. Probeer bovenstaande woorden te gebruiken en volg deze stappen (in deze volgorde):

 1. Welke hulpdienst heb je nodig? Bel 110 voor politie. Bel 119 voor ambulance en brandweer.
 2. Leg uit wat er aan de hand is.
 3. Vertel waar je bent.
 4. Vertel wie je bent en wat je telefoonnummer is.

Als je het prettig vindt kun je dit artikel afdrukken of downloaden als PDF en bij je dragen tijdens je reis.

Uit hoeveel eilanden bestaat Japan?

Van het totale landoppervlak van Japan ligt 97% op de vier hoofdeilanden: Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. En de overige 3%? Die ligt verspreid over 6.848 eilanden en eilandjes. Japan bestaat dus uit maar liefst 6.852 eilanden!

Eilanden zijn voor Japan van levensbelang. De kleinste eilanden zijn niet meer dan uit het water stekende rotsen die honderden kilometers uit de kust liggen. Het mogen dan slechts enkele rotsen zijn, omdat ze officieel als eilandjes aangemerkt zijn bepalen ze de buitengrens van de Japanse territoriale wateren. En omdat Japanners veel vis eten is veel territioraal water waar het land zelf de visquota kan bepalen erg belangrijk voor het land.

Disputen

Een aantal van die rotsen in zee liggen een stuk dichter bij andere landen dan bij de hoofdeilanden van Japan. Dat zorgt zo nu en dan voor bonje met de buren.

Neem bijvoorbeeld de Senkaku Eilanden. Dit groepje rotsen op zo’n 170 kilometer uit de kust van Taiwan is al sinds 1895 Japans grondgebied. In 1970 probeerde China aanspraak te maken op de eilandengroep en ook Taiwan dacht de territiorale wateren ermee uit te kunnen breiden. Hier gaat het voornamelijk over de controle over visgronden en scheepvaartroutes.

Aan de noordkant van Japan, in de zee tussen Hokkaido en het Russische schiereiland Kamchatka ligt ook een archipel die tot onenigheid leidt. Het gaat hier echter niet om rotsen die slechts bewoond worden door een handje vol zeemeeuwen.

Op de Kuril Eilanden wonen mensen. Mensen met een Ainu achtergrond, de oorspronkelijke bewoners van Hokkaido. Vanuit dat oogpunt claimt Japan dan ook dat ze bij Hokkaido horen. En dat was ook zo tot 1951.

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werd in het Vredesakkoord van San Fransisco vastgelegd dat de Kuril Eilanden onderdeel zouden worden van Rusland. Tot op de dag van vandaag is Japan het daar niet mee eens en tot op de dag van vandaag wonen er op deze eilandengroep mensen met familie in Hokkaido.

De eilanden van Tokyo

Ver buiten de kust van Honshu liggen twee groepen eilanden, de Izu Eilanden en de Ogasawara Eilanden. Deze twee archipels strekken zich bijna 2.000 kilometer uit in zuidelijke richting, in een min of meer rechte lijn min of meer ten zuiden van Tokyo.

Deze archipel is administratief gezien onderdeel van de hoofdstad van Japan.

Japan Islands of Tokyo Map
Afbeelding via Wikipedia onder CC BY-SA licentie.

Voor wie werkten de ninja’s?

In het stereotype beeld van Japan komen meestal wel ergens ninja’s en samoerai naar boven borrelen. En op zich ook wel logisch, want beiden zijn onderdeel van de geschiedenis van Japan. Over de hele wereld kent iedereen de ninja’s en kent iedereen de samoerai. Maar wat deden ze nou precies? In dit artikel vertel ik je meer over de ninja’s. Lees ook de tegenhanger: Voor wie werkten de samoerai?

Plaats in de samenleving

Ik vertelde je dat de samoerai een hooggeplaatste kaste waren in de Japanse samenleving. De samoerai waren krijgers met een immens besef van moraal en eer. Alles in het leven van de samoerai ging volgens een strenge gedragscode.

Maar ja, dat werkt niet altijd en overal. Soms is het efficiënter om onder de radar te kunnen vliegen. Zo ontstond in de 15de eeuw een groepje ‘zwarte’ krijgers. Deze zogenoemde ninja’s waren een verborgen, geheime groep. Ze hadden dus officieel geen plaats in de samenleving.

In de Japanse geschiedenis kennen we eigenlijk maar twee ninja clans. De ene groep nam zijn intrek in de provincie Iga, wat nu de prefectuur Mie is. De andere groep vestigde zich een dorp verderop in Koga, net over de grens in de hedendaagse prefectuur Shiga.

Become a Ninjutsu expert at the Ninja’s hometown – Koka Ninja Village
In Koga kun je testen of jij ‘het’ hebt. Afbeelding via go.biwako onder CC BY-SA licentie.

Taken van de ninja’s

De ninja’s waren huursoldaten. Ze verhuurden zichzelf aan goedbetalende derden die zelf hun vingers niet wilden branden aan oneerzame gevechten. Ook deden ze spionage werk. Zodoende zijn er behoorlijk mythes en overdrijvingen ontstaan in de loop der tijd.

Zo zouden de spionnen over water kunnen lopen en zichzelf onzichtbaar maken. Ze hadden echter geen bovenmenselijke krachten, dus ondanks dat er relatief weinig op papier staat kunnen we aannemen dat dat verzinsels zijn.

Wat wel waar is, is dat deze uncover krijgers er veel efficiëntere manieren van vechten en verplaatsen op na hielden. Als de samoerai voornamelijk een eervol gevecht met een eervolle tegenstander aangingen, kopen de ninja’s juist voor het efficiënt in de pan hakken van de vijand. Het liefst voor de vijand door heeft wat er gebeurt.

Klein fenomeen

Uit de geschiedenis blijkt dat de ninja een relatief klein fenomeen was. Er waren maar twee clans die zich in de buurt van elkaar ophielden en ze waren maar zo’n tweehonderd jaar operationeel. Dat betekent dat er maar een paar honderd mensen functioneel geweest zijn. Als je dat vergelijkt met de internationale bekendheid die het fenomeen geniet kun je maar één conclusie trekken: ninja’s spreken tot de verbeelding.

Voor wie werkten de samoerai?

In het stereotype beeld van Japan komen meestal wel ergens ninja’s en samoerai naar boven borrelen. En op zich ook wel logisch, want beiden zijn onderdeel van de geschiedenis van Japan. Over de hele wereld kent iedereen de ninja’s en kent iedereen de samoerai. Maar wat deden ze nou precies?

In dit artikel vertel ik je meer over de samoerai. Lees ook de tegenhanger: Voor wie werkten de ninja’s?

Plaats in de samenleving

In het middeleeuwse Japan was de samenleving opgedeeld in klassen. Zo waren er de boeren, de handelaren, de nobelen en de samoerai. De samoerai stonden op de sociale ladder gelijk aan de nobelen. Je zou kunnen zeggen dat het de militaire nobelen waren. Ze vormden dus een klasse binnen de Japanse samenleving. Dat is belangrijk om je te realiseren, want in die tijd werd je geboren in een bepaalde klasse en daar hoorde je je hele leven bij.

Als klasse vormden de samoerai de bovenkant van de militaire machine, het waren de officieren. Meestal hoorden ze bij een clan die aangevoerd werd door een landheer. Japan was een lappendeken verdeeld onder tientallen landheren. De landheren waren alleenheersers. De samoerai vervulden een ondersteunende functie voor de landheer.

Taken van de samoerai

De meest bekende taak is uiteraard de oorlogen die de samoerai vochten tegen de legers van andere landheren. Dat was echter niet een allerdaagse bezigheid. Het grootste gedeelte van de tijd bestonden de ondersteunende taken uit bureaucratisch bezigheden. Ze deden volkstellingen, inden belastingen, voerden de administratie, etc.

Dus ja, de deze jongens waren heldhaftige krijgers die onverschrokken de tegenstander in de pan probeerden te hakken. Maar in perioden van vrede waren het feitelijk ambtenaren. De geschiedenis is dus wellicht iets minder kleurrijk dan het stereotype doet voorkomen.

Ronin

Het gebeurde wel eens dat een landheer zo gruwelijk in de pan gehakt werd dat zijn land ingelijfd werd door een ander. De officieren van de verslagen landheer hadden trouw gezworen aan hun baas dus konden niet met goed fatsoen dienen onder een andere landheer. Deze samoerai zonder heer werden ronin genoemd.

Ronin hadden nog maar één missie, het wreken van de dood van hun heer. Eer was in die tijd het belangrijkste bezit van een militair, en de eer van de landheer moest hoe dan ook verdedigd worden. Ook na diens dood.

Wil je meer weten over deze middeleeuwse Japanse krijgers, dan raad ik je het boek 47 Ronin aan. Veel van de aspecten van hun leven wordt hier kleurrijk in beschreven.

Hoeveel mensen wonen er in Japan?

Hoeveel mensen wonen er in Japan? Het aantal inwoners van Japan in 2015: 126.958.472. Net iets minder dan 127 miljoen dus. Dat is pak ‘m beet 7,5 keer zoveel inwoners als in Nederland.

Bedenk daarbij dat het oppervlak van Japan ruim 9 keer zo groot is als dat van Nederland, dus in theorie hebben Japanners per persoon meer ruimte dan wij Nederlanders. En toch staat Japan bekend om ruimtegebrek, flatjes amper groter dan een grote klerenkast en heel veel hoogbouw.

Hoeveel mensen per vierkante kilometer?

Deel totale landoppervlak door de totale bevolking en je komt uit op zo’n 335 inwoners per vierkante kilometer. In Nederland delen we gemiddeld één kilometer met 415 mensen. Gemiddeld hè.

Japan bestaat voor 89% uit bergen die simpelweg te stijl zijn om op te bouwen. Er blijft dus maar 11% van het land over waar gebouwd kan worden. En dan wordt het dus een ander verhaal. Het oppervlak dat overblijft is namelijk vrijwel net zo groot als Nederland. Er wonen in Japan dus 7,5 keer mee mensen op een oppervlakte net zo groot als Nederland. Gemiddeld komt dat uit op meer dan 2.500 inwoners per vierkante kilometer. Oeps!

Afnemende bevolking

Sinds 2010 is de bevolking op z’n retour. In best wel een hoog tempo neemt de Japanse bevolking af.

Goed nieuws misschien voor de drukte, minder goed nieuws als je bedenkt wat dat betekend. Er worden steeds minder kinderen geboren. En die kinderen moeten een relatief steeds groter wordende groep ouderen onderhouden. Dat zorgt voor allerlei problemen in de pensioenvoorziening.

Hoeveel mensen wonen er in Japan?

Alle achtergrond daargelaten is het eenvoudige antwoord op de vraag “Hoeveel mensen wonen er in Japan?” eenvoudig: 127 miljoen.

Hoe snel rijden Shinkansen treinen?

Het woord Shinkansen (新幹線) is de aanduiding voor het hogesnelheidsnetwerk van de Japanse spoorwegen. Officieel wordt hier alleen het spoor zelf mee bedoeld. In de volksmond spreekt men echter ook over Shinkansen als het over de treinen gaat. De officiële aanduiding voor het materieel is Super Express.

Op het Shinkansen spoor rijden verschillende types Super Express treinstellen, allemaal met een eigen topsnelheid. De treinstellen worden ingezet voor verschillende diensten op verschillende lijnen. Afhankelijk van de dienst (veel of weinig stops) en de lijn varieert de operationele snelheid. Voor een reis met de meeste Shinkansen treinen kun je de Japan Rail Pass gebruiken.

Shinkansen topsnelheid

De operationele snelheid van de Shinkansen ligt tussen de 240 en 320 kilometer per uur. De snelste dienst rijdt met 320 kilometer per uur over de Tohoku Shinkansen, de lijn van Tokyo naar Sendai en Aomori.

In 1996 werd tijdens een serie tests een maximum snelheid bereikt van 443 kilometer per uur. Met veiligheidsmarges bleek dat echter geen optie voor dagelijkse operatie. Het snelste materieel op dit moment heeft een maximum operationele snelheid van 360 kilometer per uur, maar omdat geen enkele lijn daarvoor geschikt is wordt dat niet gereden. Vooral in de tunnels zou dit voor teveel geluidsoverlast zorgen. Onderzocht wordt of in 2020 de operationele snelheid opgevoerd kan worden naar 360 kilometer per uur.

Wat is het beste seizoen voor een Japan reis?

Je wilt natuurlijk niet dat je reis naar Japan in het water valt, dat je het te koud hebt of dat je peentjes zweet bij elke stap die je zet. Welk seizoen is het meest geschikt voor een Japan reis?

De seizoenen in Japan zijn stabiel en voorspelbaar. Er zijn twee periodes in het jaar waarin reizen naar Japan qua klimaat het gunstigst is.

In de loop van maart maakt de winter plaats voor lente. Dit is het favoriete seizoen van de meeste Japanners. Het kan in het begin nog wat koel zijn maar het weer is over het algemeen prima. Vanaf eind maart golft de kersenbloesem over Japan van zuid naar noord.

Van eind mei wordt dit gevolgd door het regenseizoen, dat is een zelfde beweging naar van zuid naar noord golft. Het regenseizoen duurt drie tot vier weken. Daarna begint de Japanse zomer. De Japanse zomer is heet en vochtig. In augustus en september brengt een tyfoon af en toe een dag van verkoeling.

Vanaf eind september, begin oktober is de temperatuur weer comfortabel. In november golven de momiji, de rode herfstbladeren van noord naar zuid. Veel Japanners grijpen dit seizoen aan voor een laatste picnic. In de loop van december begint het weer koud te worden.

Op de website Zonnig op Reis lees je nog heel veel meer over het weer per maand en per regio in Japan. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden.

De ideale periodes om naar Japan te reizen zijn dus:

 • maart t/m mei
 • oktober en november

Hoe zit het nou met dat werkvisum?

Als je langer dan 3 maanden in Japan wilt verblijven moet je een visum hebben. Als je in Japan wilt werken moet je een werkvisum hebben. Maar hoe kom je aan een werkvisum?

Het krijgen van een visum voor Japan is een beetje een krom proces. Om een visum te krijgen met je een verblijfsdoel hebben. Dat betekend dus dat je werk moeten hebben of getrouwd moet zijn met een Japans burger. Veel kleinere bedrijven nemen echter alleen maar mensen aan die al een visum hebben. Je zult dus in eerste instantie een bedrijf moeten vinden dat je aan wil nemen zonder dat je een visum hebt om je vervolgens te helpen bij de aanvraag.

Het bedrijf moet in dat geval voor jou een Certificate of Eligibility aanvragen bij de Japanse IND. Dat duurt 4-6 weken. Als dat binnen is kun je met dat certificaat bij de ambassade in Den Haag een inreisvisum ophalen. Met dat inreisvisum moet je je binnen een maand na aankomst in Japan inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Zo’n 4 weken na inschrijving ontvang je je Alien Registration Card, de Japanse verblijfsvergunning. Op zich is het proces vrij pijnloos en zitten er voor jou amper kosten aan. Je moet alleen dus een bedrijf vinden die voor jou een Certificate of Eligibility wil aanvragen.

Als je eenmaal je verblijfsvergunning hebt dan mag je tijdens de geldigheidsduur van werkgever wisselen, zolang het werk maar onder de categorie van je visum valt. Op het moment dat je je verblijfsvergunning moet verlengen moet je wel werk hebben. In zo’n geval hoeft je nieuwe werkgever niet opnieuw een Certificate of Eligibility aan te vragen. Als je dus eenmaal binnen bent in Japan kun je ook gaan solliciteren op vacatures bij bedrijven die verwachten dat je al een visum hebt.

Kun je in Japan het kraanwater drinken?

Voor ons Nederlanders is het vanzelfsprekend dat je kraanwater kunt drinken. Elders in de wereld is dit lang niet altijd het geval. Sommige reizigers brengen als gevolg van het drinken van kraanwater dan ook veel tijd door op het toilet. Het is dus een legitieme vraag.

Wat betreft Japans kraanwater kunnen we heel kort zijn: ja, je kunt het drinken.

Het meeste Japanse kraanwater komt uit water reservoirs. De reservoirs worden gevoed door de regen. Japan heeft een van de striktste kwaliteitsstandaarden met betrekking tot drinkwater ter wereld. Bovendien is Japan een Pioneer op het gebied van waterzuivering. Het water uit de Japanse kraan kan dus zonder enige twijfel gedronken worden.

Wat over het algemeen wel het geval is, is dat water uit regenreservoirs niet zo lekker smaakt als grondwater, dat jarenlang door fijne zandlagen gefilterd is. Afhankelijk van het gebied waar je bent is de smaak van het water beter of minder.

In Nederland komt er meestal grondwater uit de kraan, wat qua smaak erg lijkt op bronwater zoals Spa Blauw, Bar-le-Duc of iets soortgelijks. Het verschil in smaak tussen water uit regenreservoirs en bronwater is veel groter. Veel Japanners kopen daarom in de supermarkt flessen bronwater. Ook bij de vele convenience stores en frisdrank automaten worden flesjes bronwater (en andere drankjes, zelf warm) verkocht.