Hoeveel inwoners heeft Japan?

Hoeveel inwoners heeft Japan?
Kort antwoord
127 miljoen inwoners

Hoeveel inwoners heeft Japan? Het aantal inwoners van Japan is ongeveer 127 miljoen. Dat is pak ‘m beet 7,5 keer zoveel inwoners als in Nederland. Bedenk daarbij dat het oppervlak van Japan ruim 9 keer zo groot is als dat van Nederland, dus in theorie hebben Japanners per persoon meer ruimte dan wij Nederlanders. En toch staat Japan bekend om ruimtegebrek, flatjes amper groter dan een grote klerenkast en heel veel hoogbouw.

127,1
Miljoen / 2015

127
miljoen / 2016
126,8
miljoen / 2017

Hoeveel mensen per vierkante kilometer?

Deel totale landoppervlak door de totale bevolking en je komt uit op zo’n 335 inwoners per vierkante kilometer. In Nederland delen we gemiddeld één kilometer met 415 mensen. Gemiddeld hè.

Japan bestaat voor 89% uit bergen die simpelweg te stijl zijn om op te bouwen. Er blijft dus maar 11% van het land over waar gebouwd kan worden. En dan wordt het dus een ander verhaal. Het oppervlak dat overblijft is namelijk vrijwel net zo groot als Nederland. Er wonen in Japan dus 7,5 keer mee mensen op een oppervlakte net zo groot als Nederland. Gemiddeld komt dat uit op meer dan 2.500 inwoners per vierkante kilometer. Oeps!

Afnemende bevolking

Sinds 2010 is de bevolking op z’n retour. In best wel een hoog tempo neemt de Japanse bevolking af.

Goed nieuws misschien voor de drukte, minder goed nieuws als je bedenkt wat dat betekend. Een gebrek aan interesse in seks bij jongeren zorg ervoor dat er steeds minder kinderen geboren worden. En die kinderen moeten een relatief steeds groter wordende groep ouderen onderhouden. Dat zorgt voor allerlei problemen in de pensioenvoorziening.

Hoeveel inwoners heeft Japan?

Alle achtergrond daargelaten is het eenvoudige antwoord op de vraag “Hoeveel inwoners heeft Japan?” eenvoudig: 127 miljoen.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

4 reacties op “Hoeveel inwoners heeft Japan?

Jonatan

Hallo,
Ik ben nog nooit in Japan geweest maar heb mijn hele leven al een beetje een ding voor het land omdat ik de mensen er zo geweldig vind (en dat zonder er ooit geweest te zijn dus). Ik heb het idee dat Japanners de slimste mensen op de wereld zijn en ook de meest gevoelige.
Hoe dan ook, ik vraag mij vaak af of de daling van het geboortecijfer naast de bekende redenen (economie stagneerde, geen migranten) ook hun hoge intelligentie is. Het is ondanks hun liefde en warme harten een erg druk land en ik denk dat de Japanners gewoon erg moe zijn (niet lullig bedoeld, juist goed bedoeld).
Mvg, Jonatan

Wouter

Hi Jonatan,

Leuke, originele insteek. Ik denk dat je daar zomaar eens een punt zou kunnen hebben. Een beetje de insteek dat door een hoge intelligentie het biologische, dierlijke voorplantingsinstinct wat naar de achtergrond verdwijnt? Ik moet zeggen dat ik dat soms ook wel eens proef bij de Japanners die ik ken.

Bedankt voor je reactie!

Gr. Wouter

toon winter

ik heb een vraag maar hoeveel heeft Japan in 2019

Wouter

Hi Toon,

Goede vraag! Het tellen van een totale bevolking kan wel even duren. Inmiddels zijn de meest recente cijfers uit 2017. Het aantal inwoners is in de laatste telling gedaald tot 126,8 miljoen.

Gr. Wouter

Geef een reactie