Kun je in Japan het kraanwater drinken?

Kun je in Japan het kraanwater drinken?
Kort antwoord
Ja

Voor ons Nederlanders is het vanzelfsprekend dat je kraanwater kunt drinken. Elders in de wereld is dit lang niet altijd het geval. Sommige reizigers brengen als gevolg van het drinken van kraanwater dan ook veel tijd door op het toilet. Het is dus een legitieme vraag.

Ja
je kunt kraanwater in Japan gewoon drinken

Kraanwater in Japan

Het meeste Japanse kraanwater komt uit water reservoirs. De reservoirs worden gevoed door de regen. Japan heeft een van de striktste kwaliteitsstandaarden met betrekking tot drinkwater ter wereld. Bovendien is Japan een pionier op het gebied van waterzuivering. Het water uit de Japanse kraan kan dus zonder enige twijfel gedronken worden.

Wat over het algemeen wel het geval is, is dat water uit regenreservoirs niet zo lekker smaakt als grondwater, dat jarenlang door fijne zandlagen gefilterd is. Afhankelijk van het gebied waar je bent is de smaak van het water beter of minder.

In Nederland komt er meestal grondwater uit de kraan, wat qua smaak erg lijkt op bronwater zoals Spa Blauw, Bar-le-Duc of iets soortgelijks. Het verschil in smaak tussen water uit regenreservoirs en bronwater is veel groter. Veel Japanners kopen daarom in de supermarkt flessen bronwater. Ook bij de vele convenience stores en frisdrank automaten worden flesjes bronwater (en andere drankjes, zelf warm) verkocht.