Wanneer is het regenseizoen in Japan?

Wanneer is het regenseizoen in Japan?
Kort antwoord
Juni en juli

Als je in Japan woont en werkt kom je er vanzelf midden in te zitten. En als je naar Japan reist moet je oppassen dat niet je hele reis in het water valt. De Japanse zomer begint met een regenseizoen. De oorzaak is een botsing van koude lucht uit het noorden en warme lucht uit het zuiden. Dat zorgt voor een periode van stabiel maar regenachtig weer. Net als de bloei van de kersenbloesem trekt het regenseizoen over Japan van zuid naar noord. Elk jaar opnieuw valt het regenseizoen ongeveer binnen de data:

Okinawa
Van de tweede week van mei tot de derde week van juni
Kyushu
Van eind mei tot half juli
Shikoku
Van begin juni tot half juli
Kansai (Osaka & Kyoto)
Van de tweede week van juni tot de derde week van juli
Kanto (Tokyo)
Van de tweede week van juni tot de derde week van juli
Tohoku
Van half juni tot eind juli

Dat wil niet zeggen dat het tijdens deze periode constant regent. Er zijn dagen bij waarop het de hele dag droog is. Maar het is wel vochtig en broeierig.

Het moge dus duidelijk zijn dat het niet het optimale seizoen is om naar Japan te reizen. Van de andere kant is het natuurlijk wel laag seizoen wat betekend dat het relatief rustig is op de meeste toeristische trekpleisters. En tempels zijn wellicht nog mooier tijdens het regenseizoen. Het is er rustig en de regen voegt toe aan de zen. Het is ook heerlijk om tijdens een stortbui in een onsen (heet water bron) of het buitenbad van een openbaar badhuis te zitten.