Wat is de goedkoopste manier van reizen in Japan?

Wat is de goedkoopste manier van reizen in Japan?
Kort antwoord
Trein, bus en vliegtuig hebben allemaal goedkope opties

Maar weinig van ons zijn gezegend met een onbeperkt reisbudget. Een van de belangrijkste vragen die een reiziger bezig houden is: wat is de goedkoopste manier van reizen? Hoe komt je in Japan voor zo weinig mogelijk yen van A naar B?

Trein
Bus
Vliegtuig

Met de trein

Het openbaar vervoer in Japan is uitstekend geregeld. Treinen rijden frequent en op tijd. Als je voor kortere tijd naar Japan reist is de Japan Rail Pass en absolute must. Voor een vast bedrag reis je onbeperkt met alle JR treinen, inclusief de Shinkansen hogesnelheidstrein, gedurende een vastgesteld aantal dagen. Met een retourtje Tokyo – Kyoto heb je de Japan Rail Pass al terug verdiend.

Als je voor langere tijd in Japan bent, bijvoorbeeld om te studeren of te werken, dan heb je niet zoveel aan een Japan Rail Pass. Bovendien zul je vaker tussen de grote steden willen reizen. Tijdens de schoolvakanties geeft JR, de Japanse nationale spoorwegmaatschappij, een kaart uit met de naam 18-kippu. Kippu betekent kaartje, en eigenlijk is de kaart bedoeld voor 18-jarigen.

Er zit echter geen officiële leeftijdsgrens aan het gebruik van de 18-kippu. De kaart bestaat eigenlijk uit 5 losse dagkaarten. Je kunt dus tijdens de periode waarin de kaart geldig is 5 dagen onbeperkt treinen. De kaart is niet persoonsgebonden en kan dus gedeeld worden. Een 18-kippu voor 5 dagen kost ¥ 11.850.

Met de bus

Een van de goedkoopste manieren om tussen de grote steden te reizen er per express bus. Deze bussen rijden vaak ’s nachts, en zijn ongeveer de helft van de prijs van een Shinkansen kaartje. Bovendien bespaar je er een nacht accommodatie mee uit wat het voor de reiziger met een krap budget nog aantrekkelijker maakt.

Hoewel de bussen erg comfortabel zijn moet je echter niet verwachten dat je goed uitgerust op je bestemming aankomt.

Met het vliegtuig

Sinds enkele jaren vliegt er een budget airline door het Japanse luchtruim. Met Peach vlieg je goedkoop door heel Japan. Houd er echter wel rekening mee dat luchthavens buiten de stad liggen en dat je dus ook een aardig bedrag kwijt bent om alleen al op het vliegveld te komen. Ook is het Peach netwerk lang niet zo uitgebreid als trein- en busnetwerk.