Baan in Japan gegarandeerd? Wordt docent Engels!

Baan in Japan gegarandeerd? Wordt docent Engels!

In Japan is er een behoorlijke behoefte aan hoogopgeleide buitenlanders, met name als leraar Engels (en dat is ook niet zo vreemd). Je kunt ook je geluk beproeven in andere vakgebieden, maar leraar Engels staat echt met stip bovenaan. In Nederland is een behoorlijke behoefte aan werken in Japan (afgaande op de hoe veel bezoekers naar deze site komen via een Google “baan in Japan” zoekopdracht).

Jij bent hoogopgeleid en wilt werken in Japan. 1 + 1 = 2 zou je zeggen.

Zo eenvoudig als jouw aanbod afzetten tegen de vraag van Japan is het helaas niet. Er spelen nog wat andere zaken een rol. Het komt dan ook al snel neer op (((1 + 1) x 38 : 4) + 1) : 10 = 2. Of iets soortgelijks…

Het werkvisum

Om in aanmerking te komen voor een baan in Japan zal je ook in aanmerking moeten komen voor een werkvisum. En dat is, hoe je het ook went of keert, de bottleneck.

Japanse bedrijven zullen alleen buitenlanders aannemen en die sponsoren voor hun visumaanvraag als ze redelijk zeker weten dat die aanvraag toegewezen wordt. Om dus kans te maken op een baan in Japan moet dus eigenlijk al uit je cv blijken dat je een goede kandidaat bent voor een werkvisum.

Hoe dat exact zit leg ik in dit artikel uitgebreid uit. Maar samenvattend komt het neer op twee harde eisen:

  1. Je moet tenminste een Bachelor diploma afgerond hebben
  2. Je opleiding en/of arbeidsverleden moet relevant zijn voor de baan waarop ie solliciteert

Heb je een Bachelor in iets economisch en solliciteer je op iets medisch dan is uiteraard de kans klein dat je een werkvisum krijgt.

Solliciteer je daarentegen op een baan als leraar Engels en heb je daar ook voor gestudeerd, dan zal een werkgever het wel aandurven om namens jou bij de Japanse IND aan te kloppen voor een visum.

De grootste kans op een baan in Japan

Garantie op werk is er nergens, ook niet in Japan. Als je vastberaden bent om naar Japan te gaan kun je er echter wel een hoop aan doen om jezelf zo goed mogelijk te presenteren.

Dat begint (en bij een goede keuze eindigd) met je opleiding. Het is simpel: je maakt de meeste kans op een baan in Japan als docent Engels. Wil je dus echt echt echt naar Japan? Volg dan een Bachelor opleiding docent Engels.

Garantie op een baan heb je nooit. Maar met een Bachelor lerarenopleiding tot docent Engels sta je hoe dan ook het sterkst.

Het LOI heeft een goede lerarenopleiding Engels die hierop aansluit. Ben je je aan het oriënteren, vraag dan vrijblijvend een studiegids aan.

Andere mogelijkheden

Ook als je geen lerarenopleiding gedaan hebt maar je Bachelor volledig in het Engels gedaan hebt maak je een goede kans.

Ik hoorde recent per email van een van onze forum bezoekers dat hij bij AEON op gesprek mag komen. Hij heeft gestudeerd voor docent geschiedenis en heeft (relevante ervaring) een aantal maanden stage gelopen in Canada. Daar heeft hij in het Engels geschiedenisles gegeven.

Als er een hapklare formule voor succes bestaat, dan is dat een Bachelor lerarenopleiding tot docent Engels. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Wil je werken in Japan dan kun je dit het beste al besluiten voor je aan je vervolgopleiding begint.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

19 reacties op “Baan in Japan gegarandeerd? Wordt docent Engels!

Nancy

Hoi, Ik ben Nancy

Ik ben nu zestien jaar oud en wil later graag een baan in Japan. Mijn Engels is nu al erg goed en die opleiding lijkt mij wel wat. De grote vraag is nu: hoeveel japans moet je kunnen voor een baan in Japan als Engels docent?

Alvast bedankt

Wouter

Beste Nancy,

Leuk dat je ons gevonden hebt. Goed dat je nu al bezig bent om naar Japan te gaan. Japans is vrijwel nergens een vereiste om aangenomen te worden als docent Engels.

Sterker nog, de scholen vinden het eigenlijk wel prettig als je geen Japans spreekt. Dan moeten de leerlingen wel Engels met je spreken.

Succes met je voorbereiding!

Gr. Wouter

Lyehus

Hey, ik ben ook 16 en ik ben bezig met mijn Engels om het op een native speaker niveau te brengen. Ik wou graag Engels docent worden en studeren in Japan. Mijn vraag is nu of er wel een studie daarvoor beschikbaar is in Japan en hoe ik me moet in schrijven op de Uni. (momenteel zit ik in 4 Havo), Bedankt

(btw ik heb overal gezocht naar informatie over dit maar kon het nergens vinden, als u handige links heeft kunt u dit doorgeven?)

Wouter

Hi Lyehus. Begrijp ik goed dat je na je havo je universitaire opleiding in Japan wilt gaan doen, en dat je leraar Engels wilt worden?

Als je een volledige universitaire opleiding in Japan wilt volgen kom je al snel uit bij Ritsumeikan (http://en.apu.ac.jp/home/). Dat is een van de grootste internationale universiteiten in Japan. Kijk eens op de website of ze de opleiding hebben die je zoekt.

Wil je tijdens je studie al gaan werken? Dat kan. Zodra je opleiding in Japan begint kun je een werkvergunning aanvragen als toevoeging op je studentenvisum. Dat duurt meestal een maand of twee voordat zo’n aanvraag verwerkt is. Je mag dan maximaal 20 uur per week werken.

Houd er uiteraard wel rekening mee dat er een behoorlijk prijskaartje hangt aan het volgen van een universitaire opleiding. Je krijgt waarschijnlijk geen studiefinanciering en je moet zelf het volledige lesgeld betalen (studeer je in Nederland dan betaalt de overheid dat zonder dat jij er iets van merkt). Wees dus niet verrast als je € 10.000 per jaar of meer kwijt bent aan lesgeld.

Als je daar het budget niet voor hebt maar toch naar Japan wilt zijn er ook opleidingen in Nederland die je de mogelijkheid geven om 1 of 2 semesters in het buitenland te studeren.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Als je verder nog vragen hebt hoor ik het graag.

Gr. Wouter

Lyehus

Bedankt Wouter ik waardeer het heel erg dat je op mijn vraag hebt gereageerd,

Ja ik ben van plan om na mijn havo in Japan Engels docent te gaan studeren, maar ik ben ook van plan om na de studie gewoon daar te wonen dus is er echter geen een mogelijkheid dat ik een subsidie krijg bv. door officieel te emigreren naar Japan want ik weet niet hoeveel je krijgt met een bij baantje bij je studie maar 10 000$ word een beetje te veel per jaar. (ik wou er bij melden dat mijn beslissingen 100% zeker is dat ik daarheen wil gaan gelijk na mijn havo dus als u een mogelijk optie of mogelijkheid kent zou u dat graag willen meedelen ^.^ )

Bedankt Wouter,

Gr. Lyehus

Wouter

Beste Lyehus,

De enige mogelijkheid die ik me nog lan bedenken is dat je misschien in aanmerking komt voor een scholarship. Kijk eens op http://www.studyjapan.go.jp voor info over beschikbare steunprogramma’s.

Gr. Wouter

Floor

Hoi ik ben Floor,

Ik ga dit jaar beginnen met de studie Japanologie in Leuven en ik heb een CAE certificaat dus mijn Engels is erg goed. Ik vroeg me af hoe groot mijn kans dan is om een baan te krijgen als Engels docente in Japan.

Alvast bedankt!

Wouter

Beste Floor,

Dat hangt met name af van hoe relevant je achtergrond is. Japanse bedrijven nemen alleen mensen aan die waarvoor de kans dat een visum toegekend wordt redelijk goed is. Op deze site vind je meer over hoe dat precies zit met het werkvisum voor Japan.

Gr. Wouter

Hotse

Beste Wouter (of andere commenter),

Op dit moment ben ik bezig met een full-time bachelor Archaeology and Anthropology aan The University of Bristol in Engeland (WO); mijn Engels classificeert zich logischerwijs op een academisch niveau. Hierna heb ik waarschijnlijk plannen om op vakantie te gaan naar Japan, en als dat bevalt dan lijkt het me onwijs interessant om Japanstudies te gaan doen in Leiden. Zou u iets kunnen zeggen over mijn kansen om in de toekomst woon- en werkachtig te zijn? Ik ben altijd gefascineerd geweest in de Japanse videogame-industrie, daar ligt mijn echte passie – maar als ik even realistisch ben dan weet ik dat werk in die sector nergens echt overvloedig is. Gezien mijn achtergrond zou de Japanse samenleving meer baat hebben bij mijn archeologische en antropologische relevante kennis en opgedane vaardigheden. Hoe zit het dus vervolgens met musea (bijv. gidsen) of andere culturele vacatures? Is er behoefte aan personen die zowel vaardig zijn in de Engelse, Nederlandse en Japanse taal zonder daarbij een echte ‘vertaalstudie/leren-vertalen-studie’ te hebben gedaan? Als ik dus enige potentie heb, waar ligt die dan volgens u, en gaat die eventueel verder dan de standaard ‘Engels leraar’? As a final note, ik ben een mens dat existentieel en cultureel zeer geïnteresseerd is, weet wat het is om een ‘outsider’ (doch pretenderend insider) in een andere cultuur te zijn, en ga niet voor het grote geld maar om mezelf en anderen te leren kennen met daarbij een ongekende discipline in waar ik me ook mee bezig houdt.

Hartelijke groet,

Hotse

Wouter

Beste Hotse,

Sorry voor de late reactie. Je bericht was in de spam filter beland.

Ik denk dat er zeker potentie is voor je. Het lastigste verhaal is altijd het verkrijgen van het visum. Met jouw achtergrond komt dat wel goed denk ik. Ik heb zelf Bachelor volledig in Australië gedaan en ben toen naar Japan gegaan om daar te werken. Een volledige opleiding in jet Engels is ruim voldoende om de visum hindernissen te overkomen. Dat vakje kun je dus in principe afvinken.

Ik was twee welen geleden op bezoek bij een vriend in Kyoto die daar na jaren Engels gegeven te hebben zijn eigen toeristische onderneming begonnen is. Hij gids nu mensen door de stad en wist te vertellen dat de afgelopen paar jaar het inkomend toerisme in Japan enorm groeit. Er zal dus steeds meer vraag komen naar gidsen.

Om Japan binnen te komen zal het nog wel een tijdje zo blijven dat de weg van de minste weerstand is om eerst een jaar Engels te gaan geven aan een van de grote commerciële talenscholen. Wat je met veel andere vacatures ziet is dat je daar pas tegenaan loopt als je eenmaal in Japan woont.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Succes!

Gr. Wouter

Anne

Beste Wouter,

Wat fijn dat je op alle reacties reageert! Ik had ook een vraag over werken in Japan. Ik heb mijn bachelor in Leiden gedaan en ben nu bezig met een internationale researchmaster Cultural Anthropology in Utrecht (in het engels). Deze zomer wil ik een CELTA cursus doen (waarschijnlijk in Vietnam of Taiwan en hier wellicht een tijdje blijven hangen om wat ervaring met lesgeven op te doen. Echter, mijn droom blijft nog altijd om dit in Japan te mogen doen. Ik ben bereid om eerst naar Japan toe te gaan en te solliciteren terwijl ik daar al zit als dat mijn kansen groter maakt, ik heb wel wat reserves. Tegen de tijd dat ik klaar ben met mijn studie en jaar in Vietnam ben ik waarschijnlijk 24-25. Denk jij dat ik met deze kwalificaties een kans zou maken?

Groetjes,

Anne

Wouter

Hoi Anne,

Leuk dat je Ervaar Japan gevonden hebt (en sorry voor de late reactie). Een tijdje geleden heb ik een kort interview gepubliceerd met de HR manager van iTTTi Japan, het bedrijf waar ik zelf 5 jaar gewerkt heb. Daarin besprak ik met hem de twee feitelijke vereisten om in aanmerking te kunnen komen voor een baan in Japan.

  1. Een Bachelor diploma
  2. Aantoonbaar relevante ervaring

Die Bachelor kun je afvinken. Aantoonbaar relevante ervaring zoals de Japanse IND het ziet betekent dat je een relevante achtergrond moet hebben voor de baan waarop je solliciteert. Jason ondersteunde dat met een mooi voorbeeld. Als iemand Accounting gestudeerd heeft in het Nederlands dan is er weinig relevante achtergrond voor het afgeven van een visum aan iemand die Engelse les wil gaan geven. Heb je Engels gestudeerd, je opleiding in het Engels gevolgd, de lerarenopleiding gedaan of iets anders wat een stuk relevanter klinkt dan is de kans dat je visumaanvraag wordt goedgekeurd een stuk groter.

Japanse bedrijven zullen alleen kandidaten aannemen waarvan ze de kans dat de visum aanvraag goedgekeurd wordt hoog inschatten. Uiteraard kan ik niet door de bril van de Japanse IND kijken, maar zoals je het hierboven omschrijft acht ik je kans dat de IND jouw ervaring en opleiding als relevant ziet hoog in. Ik denk dus dat je met de kwalificaties (en de ervaring die je er zeker bij zult opdoen) zoals je die hierboven omschrijft een heel eind kunt komen in Japan.

Ik zou je aanraden om zodra je de kwalificaties officieel hebt eerst online te solliciteren bij een aantal bedrijven die ook in Europa rekruteren (zie onze bedrijven pagina). Een aantal van die bedrijven werven continu in het buitenland maar houden de deur dicht voor sollicitanten die al in Japan zijn. Dat heeft met name te maken met het feit dat dan visum periode en contract periode niet perse gelijk lopen wat administratief niet altijd handig is. Van de andere kant werven de kleinere scholen uitsluitend binnen Japan.

Hopelijk ben je hier wat mee geholpen. Als je nog verdere vragen hebt dan hoor ik het graag. Succes!

Gr. Wouter

loulou

Hi Wouter,

Graag zou ik ook willen werken in Japan. Dit als docent! Ik heb alleen nog les gegeven in musea. Ik ga na de zomer beginnen met de Pabo en volg daarnaast ook Japanse les. Ik ben al sinds mn 15e gek op Japan (nu 30 jaar) en wil graag een plan maken om het toch een keer te proberen. Je geeft aan dat docent tot Engels de meeste kans maakt, maar ik wil zelf graag de Pabo doen omdat ik onderwijskunde daarnaast ook erg interessant vindt. Engels kan ik daarnaast zeer goed, maar denk je dat als ik ooit een cursus Engels doe in combi met mn Pabo ik ook in aanraking kan komen? Daarnaast heb ik werkervaring in musea en ontwikkel ik lesprogramma’s en geef zelf de museum lessen.
Ik weet dat je mij eigenlijk niet gericht kan antwoorden, maar maak ik uberhaupt kans denk je?
Groetjes!

Wouter

Hoi loulou,

Leuk dat je ons gevonden hebt. Met de pabo ben je al een stuk in de richting. Je hebt twee dingen nodig om in aanmerking te komen voor een visum: een Bachelor-diploma en aantoonbare relevantie. Ik weet niet of je de mogelijkheid hebt om via de pabo een Bachelor-diploma te behalen, maar relevant is het in ieder geval wel.

Gr. Wouter

Sherry

Hoi Wouter,

Al jaren ben ik gefascineerd met Japan, het cultuur en mensen. Ik heb een MBO niv 4 opleiding in Audiovisueel animatie. Voldoet een MBO niv 4 om in Japan te kunnen werken en wonen?
Je artikel is erg handig! bedankt!

Groeten,
Sherry

Nirmala Meulens

Hoi Wouter,

Ik wou al mijn hele leven naar japan en weet niet hoe ik ooit daar een baan kan vinden. Ik ben een native english speaker, ik deed vroeger het opleiding engels docent HBO maar heb het niet vol gehouden en switcht naar een creatieve MBO opleiding (Interaction media vormgeving). Is het mogelijk om daar tog als engels docent een baan te vinden of iets creatiefs?

Met vriendelijke groet,

Nirmala

Wouter

Beste Nirmala,

Goede vraag! Als native speaker kom je zeker in aanmerking. De Japanse overheid stelt echter wel de minimale eis dat je een Bachelor diploma hebt (dus minimaal HBO afgerond). Lukt dat, dan denk ik dat je een behoorlijke kans hebt op het vinden van een baan als leraar Engels in Japan.

Gr. Wouter

Thijs

Hoi Wouter,
Ik zit nu op de pabo en ben dus bezig met een opleiding voor het worden van een leraar. Ik had een vraag of de PABO genoeg is om een leraar te worden in Japan? Ik spreek daarnaast ook zeker op niveau engels en wil nog stage lopen in het buitenland.
Groeten,
Thijs

Wouter

Hoi Thijs,

Leuk dat je op onze site terecht gekomen bent.

De Japanse overheid heeft als eis voor het afgeven van een werkvisum dat je een Bachelor diploma hebt. Ik weet niet precies wat voor diploma je krijgt na afronding van de PABO.

Stage is wellicht een ander verhaal omdat dat mogelijk met een studievisum zou kunnen. De ins en outs daarvan ken ik echter niet.

Gr. Wouter

Geef een reactie