Hoe krijg ik een werkvisum voor Japan?

Hoe krijg ik een werkvisum voor Japan?

Als je langer dan 3 maanden in Japan wilt verblijven moet je een visum hebben. Als je in Japan wilt werken moet je een werkvisum hebben. Maar hoe kom je aan een werkvisum?

Het krijgen van een visum voor Japan is een beetje een krom proces. Om een visum te krijgen met je een verblijfsdoel hebben. Dat betekend dus dat je werk moeten hebben of getrouwd moet zijn met een Japans burger. Veel kleinere bedrijven nemen echter alleen maar mensen aan die al een visum hebben. Je zult dus in eerste instantie een bedrijf moeten vinden dat je aan wil nemen zonder dat je een visum hebt om je vervolgens te helpen bij de aanvraag.

Het bedrijf moet in dat geval voor jou een Certificate of Eligibility aanvragen bij de Japanse IND. Dat duurt 4-6 weken. Als dat binnen is kun je met dat certificaat bij de ambassade in Den Haag een inreisvisum ophalen. Met dat inreisvisum moet je je binnen een maand na aankomst in Japan inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. Zo’n 4 weken na inschrijving ontvang je je Alien Registration Card, de Japanse verblijfsvergunning. Op zich is het proces vrij pijnloos en zitten er voor jou amper kosten aan. Je moet alleen dus een bedrijf vinden die voor jou een Certificate of Eligibility wil aanvragen.

Als je eenmaal je verblijfsvergunning hebt dan mag je tijdens de geldigheidsduur van werkgever wisselen, zolang het werk maar onder de categorie van je visum valt. Op het moment dat je je verblijfsvergunning moet verlengen moet je wel werk hebben. In zo’n geval hoeft je nieuwe werkgever niet opnieuw een Certificate of Eligibility aan te vragen. Als je dus eenmaal binnen bent in Japan kun je ook gaan solliciteren op vacatures bij bedrijven die verwachten dat je al een visum hebt.