Japans rijbewijs

Japans rijbewijs

In Japan rijden ze links, met het stuur aan de rechter kant van de auto. Even omschakelen dus. In Japan kom je bijna overal per trein. Het spoornetwerk is enorm uitgebreid en ruim genoeg als je een paar weken door Japan reist. Er zijn echter plaatsen waar je met de trein moeilijk komt en dan is het wel handig als je achter het stuur van een auto kunt kruipen. Het enige wat je nodig hebt is een geldig Nederlands rijbewijs en een internationaal rijbewijs. Daarmee ben je een jaar gedekt. Ruim voldoende dus als je in Japan bent om te reizen.

Ga je in Japan werken dan is het waarschijnlijk het plan om er langer dan een jaar te blijven. Dan wil je misschien ook een auto kopen of er af en toe eens een huren. Je kunt dan een internationaal rijbewijs meenemen, waarmee je een jaar gedekt bent. Na dat jaar verloopt je internationale rijbewijs en is de enige mogelijkheid het behalen van een Japans rijbewijs. Gelukkig is dat bijna net zo makkelijk gedaan als gezegd. Nederland is een van 25 landen die een verdrag hebben met Japan, waardoor je met een administratieve handeling je Japanse rijbewijs kunt ophalen bij een menkyosenta, een examencentrum in de stad waar je woont. Je moet hier wel enige voorbereidingen voor treffen. Je hebt nodig:

 • Een geldig Nederlands rijbewijs (of een geldig rijbewijs uit een van de andere 24 landen waar Japan een verdrag mee heeft).
 • Een Japanse vertaling van je rijbewijs. Je kunt een vertaling laten maken bij het plaatselijke kantoor van de JAF (Japan Automobile Federation, de Japanse ANWB) voor ¥ 3.000.
 • Verlopen Japanse rijbewijzen, mocht je die hebben.
 • Een bewijs van inschrijving bij de gemeente (het Japanse woord hiervoor is juminhyo).
 • Je Alien Registration Card.
 • Geldig paspoort (plus eventuele verlopen exemplaren).
 • Afhankelijk van het examencentrum moet je ook zelf voor een pasfoto zorgen. Er zijn ook examencentra die de foto voor je maken en die direct digitaal op je rijbewijs printen.

Met de bovenstaande papierwinkel op zak ben je in principe klaar om je rijbewijs om te gaan zetten. Het proces verschilt enigszins per examencentrum. Toen ik het proces doorlopen heb bij het examencentrum in Kadoma, Osaka ging het ongeveer als volgt:

 1. Inleveren van de bovengenoemde papieren bij het loket.
 2. Na 30 minuten waren de papieren goedgekeurd en mocht ik door met de rest van het proces.
 3. Betaling van de leges.
 4. Ogentest.
 5. Invullen van een korte vragenlijst, ook beschikbaar in het Engels.
 6. Pasfoto laten maken.
 7. 1 uur nadat de pasfoto gemaakt was ontving ik mijn rijbewijs.

Helaas gaat het niet overal zo soepel. Joost heeft er alles bij elkaar ruim drie maanden over gedaan om zijn rijbewijs om te zetten.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

8 reacties op “Japans rijbewijs

Lianne

Bedankt voor de duidelijke informatie
Ik ga binnenkort mijn Nederlandse rijbewijs omzetten naar een Japans rijbewijs.
Bij nummer 5 zeg je dat je een korte vragenlijst moet invullen, ook beschikbaar in het Engels. Is dat een test, of gewoon een paar vragen ter informatie? Wat voor soort vragen zijn het?

Bedankt alvast!

Lianne

Wouter

Hoi Lianne,

Leuk dat dit artikel je op weg helpt :).

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn rijbewijs omgezet heb, dus het kan zijn dat het proces inmiddels iets verandert is.

De vragenlijst bestond uit een paar vragen ter informatie. De exacte vragen herinner ik me helaas niet meer. Het is in ieder geval geen test, want dat is met een Nederlands rijbewijs niet nodig.

Succes met het omzetten!

Gr. Wouter

Lianne

Hoi Wouter,

Super!
Bedankt voor je snelle reactie.
Moet helemaal goed komen!

Gr. Lianne

Wouter

Graag gedaan 🙂

Lianne

Hoi Wouter
Dank je wel voor je reactie!
Ik had begrepen dat wij als nederlanders geen schriftelijke test en geen praktijktest hoeven te doen maar nu hoor ik van iemand dat ik wel even een blokje moet omrijden om te checken maar dat het geen test is??? Dat klinkt vreemd. Is deze informtie correct? Maakt het nog uit dat wij rechts rijden?

Dank je wel!
Lianne

Wouter

Hoi Lianne,

Nee, voor zover ik weet hier je geen rondje te rijden. Ik hoefde dat in ieder geval niet. Dat we aan de andere kant van de weg rijden is geen probleem.

Is de persoon die dat vertelde ook Nederlands?

Gr. Wouter

Lianne

Oke dank je wel!
nee hij is een japanner
Wrsch heeft hij iets niet helemaal begrepen of misxommunicatie 😉
Iig bedankt!

Lianne

Wouter

Dat zou kunnen :). Er zijn andere nationaliteiten die wel een test moeten doen. Amerikanen bijvoorbeeld.

Geef een reactie