Japanse huizen zijn van hout

Japanse huizen zijn van hout

Als je aan Japan denkt denk je vast aan een hypermodern land vol met vooruitstrevende technologie. En niets is minder waar. In Japan bestaat het OV-chipkaart systeem zoals het nu in Nederland geïmplementeerd wordt al 10 jaar.

Als je op een Japans toilet gaat zitten wordt je wellicht verrast door een verwarmde toiletbril en de knopjes op het bedieningspaneel zorgen voor een papierloze reiniging van je achterwerk. De Japanse technologie zorgt ervoor dat op de drukke treinlijnen er elke minuut een trein rijdt, en dat zonder vertraging.

Maar als je aan Japan denkt denk je waarschijnlijk niet aan de huizen waar de Japanners in wonen. Je kunt je er waarschijnlijk geen voorstelling van maken. Japanse huizen zijn toevallig behoorlijk anders dan Nederlandse huizen. Japanse huizen zijn namelijk vrijwel allemaal van hout. Dat geldt natuurlijk niet voor torenflats, maar ook lage appartementencomplexen, die van twee of drie verdiepingen, zijn ook vaak (deels) van hout.

Hout is van oorsprong het bouwmateriaal bij uitstek in Japan. Japan is een en al berg. In de dalen kun je drinkwater opslaan, de hellingen zijn begroeid met bomen. Baksteen daarentegen moet worden geïmporteerd. Maar er is een mogelijk nog fundamentelere reden voor het gebruik van hout. Japan ligt op een kruising van aardplaten, waardoor er dagelijks aardbevingen zijn. Houten huizen zijn simpelweg een stuk flexibeler dan bakstenen huizen. Ze kunnen veel grotere schokken verdragen. En mochten de aardschokken dan toch te veel worden dan is het puin relatief ligt vergeleken met bakstenen.

Als je onder een ingestort houten huis terecht komt zijn de overlevingskansen veel groter dan wanneer je onder een berg bakstenen ligt. Ook de werderopbouw van ingestorte huizen gaat veel sneller en een gedeelte van de materialen kan vaak opnieuw gebruikt worden bij de bouw.

De snelheid van opbouwen is ook een voordeel bij nieuwe huizen. Sowieso zijn bijna alle moderne Japanse huizen pre-fab. Het bouwen van een huis op bouwrijpe grond duurt maar enkele weken.

Het nadeel daarvan is dat in Japan de waarde van de huizen in principe constant daalt naarmate een huis ouder wordt. Het is de grond onder het huis die de meeste waarde heeft en die waarde ook behoudt. Een huis is dus niet een investering die zich terug betaald bij verkoop.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

2 reacties op “Japanse huizen zijn van hout

Marije

Leuk, allemaal verhaaltjes over de wondere wereld die Japan heet! Ik zou er elk jaar wel op vakantie willen gaan. Ik had het idee om alle wonderlijke Japanse gewoontes samen te vatten in een hotel.

Kiki Wals

Dat is echt fantastisch! Ik ben ook in Japan geweest en sindsdien wil ik een houten huis omdat inderdaad het 100% duurzaam is. En de snelheid waarmee zij houten huizen bouwen was ook een grote verrassing voor mij;) Helaas nu heb ik geen tijd om iets te bouwen maar straks heb ik mijn vakantie en misschien ga ik mijn droom waarmaken – een houten vakantiehuis!

Geef een reactie