Wonen in Japan

Wonen in Japan

Je hoort vaak dat Japan een duur land is. Zeker duurder dan buurlanden zoals Zuid-Korea en China. Het prijspeil ligt op pak weg hetzelfde niveau als in Nederland. Dat wil echter niet zeggen dat je voor je geld hetzelfde krijgt.

Een flat huren in Amsterdam is niet veel meer of minder duur dan een flat huren in Tokyo. Maar als je in Amsterdam voor een bepaald bedrag een bepaald aantal vierkante meters krijgt, krijg je in Tokyo nog niet eens de helft voor hetzelfde bedrag. Het prijsverschil zit ‘m dus in de prijs per vierkante meter. Maar in plaats van meer te betalen, leven de Japanners gewoon kleiner.

Mijn eerste huis(je) in Japan stond in de stad Kusatsu, ongeveer 20 minuten ten noorden van Kyoto. Het was wat in het Japans een mansion wordt genoemd. Geen landhuis hoor. Een mansion is ongeveer het kleinst denkbare flatje wat je kunt huren in Japan. Het was niet groot, maar ruim genoeg voor mij alleen.

Vloerplan
Links de voordeur, gevolgd door wastafel en keuken boven en badkamer beneden. Rechts de woon/eet/slaapkamer en het balkon. Van links naar rechts nog geen 5 meter.

Je ziet het, het is niet groot maar groot genoeg voor 1 persoon. Dit soort appartementen vind je heel veel in Japan. Dit appartement kostte ¥ 54.000 per maand en is zelfs aan de dure kant. Oudere appartementen zijn al te huur vanaf ¥ 25.000 per maand.

Wouter
Geplaatst op:
Woonde 5 jaar in Japan. Werkte er als leraar Engels. Getrouwd met een Japanse.
Auteur

15 reacties op “Wonen in Japan

majbrittchristina

Hoi Wouter!
Ik ben van plan om een lange tijd naar Japan te komen en hier te gaan lesgeven. Ben momenteel bezig met mijn TEFL Course en hoop daar mee aan de slag te kunnen. Heb je misschien tips voor mij?:-) Do’s en don’ts? Scholen die je kunt aanraden?

Wouter

Hoi majbrittchristina! Leuk om te horen! Heb je al een idee waar je gaat werken en wonen? Ik heb zelf 5 jaar voor Peppy Kids Club gewerkt. Dat is prima bevallen.

Waar je zeker tegenaan zult lopen is cultuurschok. De grootste “do” is daar mentaal op voorbereid zijn, dan zul je vast een fantastische ervaring hebben.

In veel steden wordt er in het “community center”, zeg maar het wijkcentrum (bijna) gratis Japanse les gegeven door vrijwilligers. Het is een mooie gelegenheid aan je Japans te werken en je ontmoet er bovendien andere buitenlanders die in de buurt wonen.

majbrittchristina

Hoi Wouter! Dankjewel voor je leuke berichtje. Ga ik zeker wat aan hebben 😀 Ik ben van plan om iets te zoeken in Tokyo of Kyoto! Maar wie weet waar het lot me gaat brengen. Bedankt voor de tips 🙂

Groetjes!

Lars D

Geachte Wouter,
Ook ik ben wel geïnteresseerd om misschien in Japan te gaan wonen. Nederland heeft voor mijn gevoel niet genoeg te bieden. Op dit moment probeer ik de beginselen van de taal te leren. Engels daar in tegen kan ik wel spreken en schrijven maar uitleggen(dus lesgeven) kan ik eigenlijk niet. Scheikunde, natuurkunde en wiskunde zijn mijn beste vakken. Kan ik daar iets mee in Japan? En is het mogelijk om in een niet zo dichtbevolkte en dure stad te wonen? Of gaan de opties voor buitenlanders over het algemeen niet verder dan Tokyo en omstreken?
Groet, Lars

Wouter

Beste Lars,

Leuk dat je op deze website terecht bent gekomen. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt met dat gevoel dat Nederland niet genoeg te bieden heeft.

Er zijn zeker ook mogelijkheden in Japan voor buitenlanders in andere vakgebieden dan les geven. Het probleem is om die mogelijkheden te vinden. Dat is eigenlijk een kwestie van geluk.

Veel mensen proberen dat geluk een handje te helpen door als leraar engels in Japan te gaan werken. Het is een stuk makkelijker om op die manier een werkvergunning te krijgen. Dan zit je een stuk dichterbij en is het zoeken naar iets anders en stuk makkelijker.

Om engels te geven in Japan hoef je geen gediplomeerd docent te zijn overigens hoor. Je fungeert vaak meer als gesprekspartner. Waar precies de mogelijkheden liggen in jouw vakgebied durf ik niet te zeggen, maar ik denk wel dat er ook buiten Tokyo mogelijkheden liggen hoor.

Succes met de zoektocht naar een geschikte ingang en als je iets vind hoor ik graag van je.

Lars D

Bedankt voor je snelle reactie!
Ik zal verder onderzoek doen met wat kan er wel en niet. Ik heb connecties met een bedrijf dat handelt met Taiwan. Misschien kan ik daar wat mee in het gebied van commercie als ik wat ouder ben. Als contactpersoon zeg maar. Dan is de taal kennen een groot onderdeel van belang natuurlijk. Plus als ik de taal een beetje begrijp kan ik sommige Anime beter volgen.
Verleer je snel Nederlands als je vaak Engels en Japans praat? Daar was ik wel benieuwd naar.
Ohayoo trouwens

Sean

Beste Wouter,

Heb je enig idee of je met een HBO opleiding kan werken in Japan? En dan in het vakgebied waar je voor opgeleid bent(zoals Informatica) of Engels les geven? Ik kan er weinig informatie over vinden…

Wouter

Beste Sean,

In principe zou ik zeggen: ja. Er zijn twee voorwaarden voor het verkrijgen van een werkvisum in Japan.

1. Een Bachelor diploma. Dit is in ieder geval voor werken als leraar Engels of in de informatica sector een vereiste. Als je een HBO opleiding hebt afgerond dan zit dit wel goed.

2. Een relevante opleiding en/of werkervaring. Dit is iets ondelhandelbaarder dan het eerste punt. Als je als leraar Engels aan de slag wilt is een opleiding voor leraar Engels natuurlijk handig, maar niet vereist. Als je bijvoorbeeld je volledige opleiding in het Engels gedaan hebt maak je ook een goede kans.

Nogmaals, dit zijn de vereisten voor een werkvergunning zoals de Japanse overheid die stelt. De meeste bedrijven zullen je alleen aannemen als de kans dat je visumaanvraag goedgekeurd wordt hoog is.

De twee grootste werkverdeling voor buitenlanders in Japan zijn het geven van Engelse les en informatica. Engelse les kun je overal in Japan geven, de informatica vacatures vind je voornamelijk in Tokyo.

Ik hoop dat dat je wat verder helpt.

Gr. Wouter

Esther

Hoi Wouter,

Ook ik wil een spannende weg inslaan. Ik zou erg graag op zn minst voor een jaartje willen wonen en werken in Japan. Ik zou graag wat tips willen hebben over mijn mogelijkheden. Ik wordt dit jaar 30. Ik droom hier al meer als 10 jaar over, maar nooit het lef gehad iets te ondernemen.

Ik lees nu overal dingen over bachelor, hbo, werkervaring etc. Mijn hoogst genoten opleiding is een MBO3 opleiding. Ook heb ik geen 10 jaar relevante werk ervaring, iets minder dan dat.

Wat zouden mijn mogelijkheden zijn?

GRoetjes
Esther

Wouter

Hoi Esther,

Ik zou willen dat ik je een aantal mogelijkheden aan de hand zou kunnen doen. Het hangt of staat echter bij het verkrijgen van een visum. En daar heeft de Japanse overheid strikte eisen aan gesteld wat betreft opleiding, werkervaring, etc.

Ik heb zelf les gegeven in Japan, dus daarvan ken ik de visum vereisten. Dat zijn zoals je gelezen hebt een relevante HBO opleiding of 10 jaar relevante werkervaring. Die term relevant is heel belangrijk en de Japanse overheid besluit zelf of ze je opleiding en/of werkervaring relevant vinden.

Ik ken je situatie niet, maar wellicht is er een visum wat aansluit op jouw opleiding en werkervaring. Kijk eens op https://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/long/index.html voor een overzicht van alle visa. Als daar wat tussen zit wat aansluit kun je in die categorie opzoek gaan naar vacatures.

Een andere mogelijkheid is om in Japan een intensieve talencursus te gaan doen en dan te zien of je van daaruit een baan kunt vinden. Dat is echter behoorlijk prijzig.

Succes!

Gr. Wouter

Ewout Storm van Leeuwen

Dag Wouter,
Ik ben 70, schrijver/uitgever van fictie en levend van mijn aow (de boeken brengen netto nauwelijks iets op). Ik voel me mateloos aangetrokken tot de traditionele leefwijze in Japan (Zen). Ik zou graag langere tijd in Japan willen verblijven in een traditionele woning/appartement op het platteland, liefst in de buurt van de zee. Kun je me op weg helpen? Overigens denk ik dat een cultureel visum hier het beste zou werken.

Groet, Ewout Storm van Leeuwen

Wouter

Beste Ewout,

Leuk dat je op deze site terecht gekomen bent. En wat een leuk doel heb je voor ogen.

Qua visum denk ik dat je wel voor een Artist Visa in aanmerking zou kunnen komen. Ik denk dat het kiezen van een mooie bestemming een moeilijkere opgave wordt, simpelweg omdat er zo enorm veel keuze is.

De kust van de Izu Peninsula is erg mooi. Kamakura is prachtige. Ehime heeft een prachtige kust en bovendien heerlijke vis. Een tijdje geleden heb ik een stukje geschreven over Japanse treinstations aan zee. Misschien vindt je daar wat inspiratie.

AirBnB is ook in Japan actief en daar zie ik zo af en toe parels van huizen voorbij komen. Ook weer een goede plek voor inspiratie.

Heb je daar wat aan?

Gr. Wouter

Ewout Storm van Leeuwen

Dag Wouter, ik heb je links gevolgd en veel gezien. Reuze bedankt. Mijn voorlopige conclusie is dat ik het beste kan gaan sparen voor een reis per trein langs enkele mooie kusten van Japan. Misschien met een gids. Wellicht dat het makkelijker is om ter plaatse een authentiek huis te vinden en te huren. Ik denk niet dat die zo gauw bij AirBnB zjn te vinden. Ik denk zelf dat er op het platteland vast wel een ouder echtpaar is te vinden dat een gedeelte van hun traditionele huis wil verhuren. Als het zover is laat ik je het weten! Groet!

Wouter

Hoi Ewout,

Dat klinkt als een plan. Wat ik me ook bedacht is dat je misschien wat hebt aan het WWOOF programma. Staat voor Willing Workers On Organic Farms en brengt je in contact met voornamelijk kleinere boerderijen waar je in ruil voor wat klusjes onderdak krijgt. Misschien iets voor je?

Gr. Wouter

Ewout Storm van Leeuwen

Dag Wouter, ik heb even over je suggestie moeten nadenken. Ik ken het Wwoof programma, ik heb met wwoofers gewerkt, o.a. toen ik jaren geleden tuinman was op een landgoed/hotel in Devon.
Ik kom uiteindelijk op twee bezwaren: ik spreek/versta geen Japans/spreken Japanse agrariërs Engels? Ten tweede: ik ben 70, heb veel minder energie dan vroeger, zeker voor zwaar werk, houd ik dan nog puf over om te schilderen, schrijven en mediteren? Misschien zou ik beter naar een tempel kunnen gaan. Ik wil me verbinden met de ziel van het (niet-stedelijke) land en de bewoners die van het land leven. Zen.
Ik heb voorlopig het geld niet voor de reis, dus ik kan er nog lang over delibereren.

Hartelijke groet, Ewout

Geef een reactie