Japan factsheet: feiten & wetenswaardigheden

Land en bevolking

Japan is een land in Azië. Het land bestaat uit 6.852 eilanden in een archipel in de Grote Oceaan ten zuidoosten van Korea en China. Japan heeft een oppervlak van 377.915 km2 waarvan 364.485 km2 land en 13.430 km2 water. De vele eilanden samen hebben een kustlijn van 29.751 km.

De gemiddelde bevolkingsdichtheid is 336 inwoners per vierkante kilometer. Echter bestaat Japan voor 73% uit onbewoonbare bergen, waardoor de de bevolkingsdichtheid in de steden extreem hoog is.

Het hoogste punt van Japan is de berg Fuji, met een hoogte 3.776 meter.

Demografie

  • Bevolkingsgroei: –0,3%
  • Geboortecijfer: 1,4 geboortes per vrouw
  • Levensverwachting: 85,72 jaar voor vrouwen, 78,96 jaar voor mannen

Japan op de kaart

GPS coördinaten: 36 00 N, 138 00 E

De naam Japan

In het Japans heet Japan Nihon of Nippon (日本). Dit komt oorspronkelijk uit het Chinees en betekent “Oorsprong van de Zon”. Vanuit China gezien komt de zon op boven Japan. Het Land van de Rijzende Zon dus.

De naam Japan zelf is een Europese verbastering van het Chinese Ribenguo of Jihpenkuo, de Chinese leeswijze voor het Japanse Yamato (大和), de oorspronkelijke naam van het land. In het Wu-dialect, met name gesproken in Shanghai, wordt Japan nog steeds uitgesproken als “Zeppen”.

Nationale vlag

Japanse vlag

De Japanners noemen hun vlag “Hi no Maru” (日の丸), “Cirkel van de Zon”, hoewel de officiële naam Nisshoki (日章旗) is. Deze vlag is sinds 1870 in gebruik, maar pas in 1999 werd dit wettelijk officieel vastgelegd. De rode cirkel symboliseert de rijzende zon.

Er is ook een versie van de vlag waar stralen uit de cirkel komen. Die versie is het symbool van de zeevaart. Het is niet, zoals vaak aangenomen wordt, de oude vlag of de oorlogsvlag. Desalniettemin wordt die versie van de vlag vaak geassocieerd met het Japanse militaire apparaat uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat deze versie van de vlag door zowel Japanners als inwoners van andere Aziatische landen als schokkend ervaren hebben we deze versie van de vlag niet opgenomen op deze pagina.

Hoofdstad Tokyo

De hoofdstad van Japan is Tokyo of Tokio, hoewel het eigenlijk geen echte stad is. Er wonen 9,3 miljoen (2016) in de 23 speciale wijken, 13,6 miljoen (2016) in de prefectuur Tokyo en 39,5 miljoen (2016) in de metropool. Daaronder vallen de prefecturen Tokyo, Chiba, Saitama en Kanagawa.

Tokyo werd na de Meiji-restauratie aangewezen als hoofdstad. In de eeuwen daarvoor heette de stad Edo en was de zetel van de Shogun, de militaire machthebber van Japan. De hoofdstad van toen officieel nog Kyoto.

Religie in Japan

De twee belangrijkste religies in Japan zijn het Shintoïsme en het Boeddhisme. Beide religies zijn diep verwoven met de Japanse cultuur. Veel gebruiken en tradities hangen nauw samen met een of beide religies. Vrijwel iedere Japanner zou je dus religieus kunnen noemen.

  • Shintoïsme 79,2%
  • Boeddhisme 66,8%
  • Christendom 1,5%
  • overig 7,1%

Omdat zowel het Shintoïsme als het Boeddhisme diep verworven zijn in de Japanse cultuur hangen veel Japanners beide religies aan. Het totaal is dus hoger dan 100%.

Japanse feestdagen

In de westerse wereld hebben veel feestdagen een religieuze achtergrond. Denk aan Pasen, Hemelvaart en Kerstmis. Veel van de Japanse feestdagen hebben daarentegen een culturele of maatschappelijke achtergrond.

Veel Japanse feestdagen zijn vrije dagen. Als een feestdag op zondag valt dan valt de vrije dag op de maandag erna. Dit principe noemen de Japanners “Happy Monday”.

Abonneer op kalender

Feiten en aantallen afkomstig uit The World Factbook.