Fukui reisgids

Fukui is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. De stad ligt aan de kust van de Japanse Zee, de zee ten noordwesten van het hoofdeiland Honshu. Deze kust is beduidend dunner bevolkt dan de andere kant waar de grote steden als Tokyo en Osaka liggen.

De stad Fukui zelf heeft nauwelijks bezienswaardigheden die een reis die kant op interessant zouden maken. In de bossen en langs de rotsachtige kusten rond de stad vinden we wel een paar pareltjes.

Een van de grootste trekpleisters is de tempel Eihei-ji, een van de hoofdkwartieren van het Zen Boeddhisme. Kasteel Maruoka is een van de 12 kastelen die de turbulentie aan het einde van het feodale tijdperk van Japan overleefd heeft. Het Fukui Dinosaurus Museum is een van de beste dino-musea ter wereld.

Te zien in Fukui

Eihei-ji

Ben je op zoek naar een serene Zen ervaring? Dan is Eihei-ji zowat het hoogtepunt. De tempel werd in 1244 gesticht door Dogen, dezelfde persoon die in 1228 de Soto school van het Zen Boeddhisme vanuit China introduceerde in Japan. Eihei-ji ligt in een oud bos in de buurt van de stad Fukui. Nog steeds is deze tempel een van de twee hoofdkwartieren van het Soto Zen Boeddhisme.

Het enorme tempelcomplex van Eihei-ji bestaat uit zo’n 70 gebouwen die grotendeels met elkaar verbonden zijn door overdekte wandelgangen.

Behalve een tempel is Eihei-ji ook een klooster. Het is zelfs mogelijk voor buitenstaanders om er de nacht door te brengen. Er wonen en werken continue tussen de 200 en 250 monniken in de tempel.

Fukui Dinosaurus Museum

Het Fukui Dinosaurus Museum ligt in de stad Katsuyama, net buiten Fukui. De locatie s geen toeval, want op een paar kilometer van het museum ligt de grootste opgraving van dinosaurusskeletten in Japan. Het museum is dan ook een belangrijk onderzoeksinstituut en wordt gezien als een van de beste dinosaurus musea ter wereld.

Het Fukui Dinosaurus Museum presenteert zo’n 40 dino skeletten, waaronder de Fukui-saurus en Fukui-raptor die uit de opgraving in de buurt komen. Verder staan er een aantal modellen op ware grote. Bij binnenkomst wordt je gegroet door een T-Rex.

Het museum is makkelijk toegankelijk voor buitenlandse bezoekers. Alle informatiepanelen zijn naast het Japans ook in het Engels.

Kasteel Maruoka

Kasteel Maruoka, vlakbij de kuststad Fukui, is een van de oudste kastelen van Japan. Gebouwd in 1576 is het nu vooral bekend vanwege de donjon, de verdedigbare woontoren van het complex. Dat is ook het enige gebouw wat de tand des tijds overleefd heeft. Opvallend is de legende dat iedere keer als een vijand probeerde het kasteel te benaderen er een dichte mist over het gebied viel. De mist zorgde ervoor dat vijandelijke troepen het kasteel niet konden vinden en zorgde ook voor de bijnaam ‘Kasumi-ga-jō’ wat zoveel betekent als ‘mist kasteel’.

Kasteel Maruoka is een van de 12 kastelen die de turbulente tijd rond de Meiji-restauratie hebben overleefd. Het kasteel is relatief klein in vergelijking met kastelen zoals die in Himeji of Matsue. Van de drie verdiepingen is er één geheim en is niet te zien van buitenaf.

Alleen de hoofdtoren staat nog. De rest van het complex rond Kasteel Maruoka doet nu dienst als park. Ruim 400 kersenbomen zorgen in de lente voor een prachtige roze gloed en het is dan ook een populaire plek voor hanami.