Kiso Vallei reisgids

Langs de voet van de Japanse Alpen in de prefectuur Nagano ligt de Kiso Vallei. De vallei strekt zich uit over een afstand van 70 kilometer. Eeuwen geleden werd hier een verbindingsweg aangelegd. Deze weg, de Kiso-ji (木曽路, Weg van Kiso) groeide uit tot een van de belangrijkste handelsroutes van de regio.

Met de centralisatie van de macht in Edo (tegenwoordig Tokyo) in 1603 werd de route door de Kiso Vallei onderdeel van de Nakasen-do. Deze “berg-route” was een van de twee hoofdroutes die Edo verbond met Kyoto. Dit was de kortere, maar moeilijkere route in verhouding tot de Tokai-do “kust-route”.

Het was per wet geregeld dat iedereen te voet reisde (hoewel de rijken zich over het algemeen lieten dragen). Zodoende ontstonden langs de hoofdroutes om de paar kilometer herbergen waar reizigers konden eten, rusten en overnachten.

In de Kiso Vallei zijn een paar van e nederzettingen die rond de herbergen ontstonden bewaard gebleven vrijwel zoals ze er honderden jaren geleden uitzagen. Met name Magome, Tsumago en Narai zijn een bezoek waard om het oude Japan te ervaren.

Te zien in Kiso Vallei