Mt. Fuji reisgids

Met een hoogte van 3776 meter is Mt. Fuji de hoogste berg van Japan en een nationaal symbool. Het is eigenlijk geen verrassing dat de perfect gevormde vulkaan al eeuwen tot de verbeelding spreekt. Sinds mensenheugenis wordt Mt. Fuji aanbeden als heilige berg. Zelfs een atheïst zal zich onder de indruk voelen van de aanwezigheid van de berg. Al is het alleen schoonheid, Mt. Fuji heeft hoe dan ook iets spiritueels.

Wist je dat Mt. Fuji een actieve vulkaan is? De laatste uitbarsting was in 1707 maar rond de berg wordt vrijwel constant vulkanische activiteit waargenomen. Kijk maar in het nabijgelegen Hakone waar je kunt genieten van vulkanische warmwaterbaden. Op heldere dagen is Mt. Fuji goed te zien vanuit Tokyo en Yokohama. Reizigers vanuit het Osaka, Kyoto of Nagoya zien Mt. Fuji vaak voor het eerst vanuit de Tokaido Shinkansen.

Helaas gaat de top van de berg vaak gehuld in dikke bewolking. De beste kans op een goed uitzicht heb je in de winter. Vaak is ook ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat het uitzicht beter dan midden op de dag.

Mt. Fuji mag zonder beperkingen beklommen worden in juli en augustus. Buiten die periode is de klim voorbehouden aan ervaren klimmers die weten waar ze mee bezig zijn. Voor een meer relaxte ervaring ga je naar Fujigoko (Fiji Vijf Meren district), een district aan de voet van Mt. Fuji waar je ontspannen kunt wandelen door het nationale park.