Takayama reisgids

Takayama is een kleine stad in de bergen in de prefectuur Gifu, in centraal Japan. De geschiedenis van de stad gaat zo’n 2.000 jaar terug. In haar huidige vorm is de stad ongeveer 400 jaar oud.

Takayama was en is een stad de gonst van de bedrijvigheid van haar meubelmakers. Houten meubels in een typische Takayama stijl hebben de stad haar rijkdom gegeven. Toen Kyoto nog hoofdstad van Japan was, werd een beroep gedaan op de meubelmakers van Takayama om het keizerlijk paleis aan te kleden. Ook veel tempels in Kyoto bestelden hun meubels in Takayama.

De werklui uit Takayama brachten dus een hoop naar Kyoto, maar ze namen ook weer een hoop mee terug. Ze waren zo onder de indruk van de sfeer van Kyoto en probeerden dat thuis te recreëren. Net als Kyoto telt Takayama een groot aantal Boeddhistische tempels en Shinto schrijnen. Ook de sfeer van de oude hoofdstraat doet denken aan Kyoto.

Desondanks is de stad kleinschalig. Het hele historische centrum is gemakkelijk te voet te verkennen. Een bezoek aan Takayama is pas compleet als je de lokale specialiteiten hebt geprobeerd. Hida-gyu is de naam van het rundvlees uit de Hida regio, het gebied rond Takayama. Hida-gyu wordt gezien als een van de lekkerdere soorten Wa-gyu (Japans rundvlees), zeker als je het vraagt aan de inwoners van Takayama. Ook de Takayama ramen (ramen zijn eier-noedels) staat hoog aangeschreven.

Als je in Takayama bent mag je ook eigenlijk het nabijgelegen dorp Shirakawa-go niet missen. Shirakawa-go is een goed bewaard gebleven dorpje dat op de Unesco Wereld Erfgoed lijst staat.

Te zien in Takayama

Shirakawa-go

Het oude dorp Shirakawa-go staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bouwstijl van de huizen in dit gebied is uniek. Shirakawa-go ligt in een gebied waar het veel sneeuwt. Als de sneeuw op de daken van de huizen zou blijven liggen zou er een reëel gevaar voor instorting ontstaan. De daken zijn dus zo stijl dat vrijwel alle sneeuw er gewoon vanaf glijdt.

Shirakawa-go ligt op ongeveer een uur afstand van het centrum van Takayama. Vanaf het treinstation van Takayama vertrekt een paar keer per dag een bus richting Shirakawa-go.